Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма напредък в работата на Съвместната комисия по исторически въпроси България - Северна Македония

| обновено на 29.11.19 в 20:00
Двамата съпредседатели на Съвместната комисия проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев
Снимка: БГНЕС

Няма напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, стана ясно след поредната среща, която приключи днес в резиденция "Бояна".

Непреодолими са разногласията в разбиранията на спорните исторически въпроси между България и Северна Македония, заяви съпредседателят на Комисията от българска страна проф. Ангел Димитров. Той определи резултатите от проведената среща като незначителни и добави, че поставените задачи пред Комисията са извън нейните възможности:

"Имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство, който в крайна сметка предписа създаването на Смесената комисия. Не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати".

Няма напредък и по разногласията около личността на Гоце Делчев, заяви съпредседателят на Комисията от страна на Северна Македония проф. Драги Георгиев:

"Около Гоце Делчев отново имаме някои различни виждания и тук не се постигна никакъв напредък".

Стана ясно още, че е постигнато съгласие заседанията да се замразят до май догодина заради предстоящите избори в Северна Македония.

Предишното заседание в Охрид съпредседателите на комисията - проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев, определиха като неуспешно, поради несъгласие именно около личността на Делчев.

След срещата тогава премиерът на Северна Македония Зоран Заев настоя македонската страна в комисията да намери общ език с българската в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Той заяви, че целта на Комисията трябва да е изграждането на приятелство, а не да увеличава враждебността.

От своя страна българският министър-председател Борисов заяви, че народите на двете държави са братски и призова Северна Македония да погледне към бъдещето. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Ангел Димитров

Проф. Ангел Димитров: Вътрешното напрежение в Северна Македония ще расте

Абсолютно сигурно е, че вътрешнополитическото напрежение в Република Северна Македония ще нараства, след като страната не получи покана за начало на преговори за присъединяване към ЕС, прогнозира пред БНР бившият посланик на България в Скопие и..

публикувано на 19.10.19 в 13:24
Проф. Ангел Димитров

Проф. Ангел Димитров: Заседанието на българо-македонската комисия бе изключително разочароващо

Без съгласие по въпроса за личността на Гоце Делчев приключи 7-ото заседание на смесената комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, което се проведе тази седмица в София. След края му снощи..

публикувано на 14.09.19 в 10:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на..

публикувано на 20.07.24 в 19:36

21 водачи зад волана след употреба на алкохол и 11 след наркотици за ден

21 шофори, качили се зад волана след употреба на алкохол и 11 водачи, употребили наркотици са установени при проверки на пътната полиция само за ден, съобщават от МВР. В рамките на провеждащата се специализирана операция за контрол по пътя са проверени 13..

публикувано на 20.07.24 в 19:27
Калин Стоянов

МВР може да осигури фургони за живеене на пострадалите от Воден и Крайново

МВР има възможност да осигури фургони за живеене на пострадалите жители от селата Воден и Крайново. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов: "Става въпрос за 15 контейнера, като в по-голямата част от тях има възможност да живеят от пет до..

публикувано на 20.07.24 в 19:19
Пожар. Снимката е илюстративна.

Лятна буря с валежи частично потуши пожара на Беклемето

Лятна буря с валежи частично потуши пожара във високата част на Стара планина. Той е в местността Беклемето, край прохода Троян - Кърнаре.  Пожарникарски екипи остават да дежурят в района

публикувано на 20.07.24 в 19:15