Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Терористичен инцидент на Лондон бридж

| обновено на 30.11.19 в 00:48
3
Снимка: БТА

Двама са загинали, а трима са ранени в резултат на терористичното нападение в района на моста Лондон бридж в британската столица. Нападателят бе застрелян от полицията. Мъжът е съден за терористична дейност през 2012 , съобщи в. „Таймс”. Преди година той е бил освободен и е носил електронна гривна за проследяване. Ден преди атаката нападателят е посетил конференция на университета в Кембридж, посветена на криминалното право. При атаката с нож загинаха двама души, други трима бяха ранени. Нападателят беше убит от служителите на реда. Полицията разглежда инцидента като терористичен акт.

На последната пресконференция по случая шефът на лондонската полиция Кресида Дик заяви, че още се работи върху установяването на самоличността на двете жертви.

„Освен заподозреният извършител на нападението, който бе застрелян от полицията, двама от ранените загубиха живота си“, отбеляза Кресида Дик. Тя потвърди, че други трима ранени са в болница. Един от ранените е в критично състояние.

Свидител, пожелал анонимност, заяви за Би Би Си, че нападението е извършено във Фишмонгърс Хол – сграда на северния бряг на Темза до моста, където е имало събиите, посветено на криминалното право, с участие на десетки хора, сред които студенти от университета в Кембридж и бивши затворници. Нападателят по-късно е бил обезвреден от граждани на моста, преди полицията да поеме нещата в свои ръце. Мъжът е носил жилетка с имитация на екслозиви.

Репортер на Би Би Си на мястото на инцидента заяви, че е видял борба на моста, като няколко души нападнали друг, явно опитвайки се да го разоръжат. Полицията светкавично се отзовала на сигнала и след като ги разтървава убива заподозрения нападател. На кадри в социалните мрежи се вижда как друг мъж се отдръпва преди това от него, като очевидно му е отнел оръжието - голям кухненски нож. Всичко това бе потвърдено на пресконференция от заместник-шефа на лондонската полиция Нийл Басу, който е и национален координатор на британската полиция за борба с тероризма. Басу изтъкна, че случилото се е смятано за терористичен акт и полицията е стреляла, защото е преценила, че това се налага заради сигурността на гражданите

Премиерът Борис Джонсън свика среща на Комитета за справяне с кризисни ситуации „Кобра“. Политическите партии прекратиха предизборната си кампания за извънредните общи избори на 12 декември. Всички политически лидери изразиха благодарност на полицията, Бърза помощ и най-вече на на гражданите, помогнали с тяхната самоотверженост за избягване на повече жертви. Джонсън заяви: "Получавам постоянно актуализирана информация за инцидента на Лондон бридж и искам да благодаря на полицията и на всички спешни служби за незабавното им реагиране".

Министър на вътрешните работи Прити Пател пък отбеляза: "Силно съм притеснена от инцидента на Лондон бридж. Мислите ми са с всички засегнати от инцидента. Благодарна съм за бързата реакция на нашата полиция и призовавам всички да следват съветите им".

Кметът на Лондон Садик Хан благодари и на гражданите, които днес рискуваха живота си за предотвратяване на по-сериозни последици от инцидента.

Офисите около моста са затворени, както и метростанцията на Лондон бридж, като влаковете преминават по моста без да спират, съобщи британската транспортна полиция.

Експерт на Би Би Си по въпросите на тероризма изрази мнение, че полицията е имала готовност и вероятно сведения за това нападение, имайки предвид наистина изключително бързата поява на въоръжени полицаи от отдела за борба с тероризма.   

Мястото на днешния инцидент е само на метри от терористичната атака на моста Лондон бридж през 2017 година, когато трима джихадисти от "Ислямска държава" използваха нает от тях микробус, за да премажат редица пешеходци, минаващи по моста. Впоследствие те изскочиха от буса и нападнаха с ножове минувачи под пътя към местния пазар „Бороу маркет“, успявайки да убият общо 8 души, преди да бъдат застреляни от полицията.

Няма данни за пострадали български граждани

Няма данни за пострадали български граждани при инцидента на Лондон бридж по-рано, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Посолството на България в Лондон е във връзка с местните органи на реда. При необходимост, сънародниците ни могат да се свържат с посолството на следните телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400. Дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спряно е навлизането на пожара от Гърция в България

Над 60 горски  служители, пожарникари и военни спряха навлизането на пожара от Гърция в България, буквално на граничната бразда. Разпространението на огъня засега е овладяно, но ситуацията продължава да е опасна. Истинско геройство и висок професионализъм са показали горските служители и пожарникарите в последните няколко часа.  След като на гръцка..

публикувано на 24.07.24 в 21:02

Летище София съобщи за неочакван технически проблем с информационните монитори

В момента изпитваме неочакван технически проблем с информационните монитори на двата терминала, съобщиха от Летище София на своята страница във Фейсбук. ИТ екипът работи активно по отстраняването му, посочват от летището. Умоляваме пътуващите да следят полетната информация чрез гласовата оповестителна система и на сайта на летище София:..

публикувано на 24.07.24 в 20:18

Украйна ще получи от ЕС 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на страната

Посланиците на страните-членки на ЕС се споразумяха да бъдат отпуснати почти 4,2 млрд. евро за подпомагане възстановяването на Украйна, обявяват от правителството на Унгария, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС. Средствата са предназначени за мирни цели, като възстановяване на инфраструктурата - електропроводи, водоснабдителни..

публикувано на 24.07.24 в 20:07
Христо Стефанов

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината

Издаването на международни паспорти с 10-годишна валидност ще започне в края на годината, след като бъде изградена нова сграда в двора на Академията на МВР в София. В тази сграда ще се инсталира новата машина за печатане на документи.  Строителството на новата сграда, в която ще се печатат новите документи за самоличност, е основната причина за..

публикувано на 24.07.24 в 19:57
Снимката е илюстративна.

307 пожара е имало в Русенска област от начабото на месец юни

307 пожара е имало в Русенска област само от началото на месец юни до днешна дата, като при 153 случая става дума за горяща суха растителност. Това стана ясно на среща за предотвратяване на инциденти, организирана от областния управител на Русе. На срещата при областния управител днес представители на различни институции трябваше да си..

публикувано на 24.07.24 в 19:48

ВАС реши: Нови избори за кмет на район "Приморски" във Варна

Върховният административен съд оставя в сила решение от 26 март т. г., с което Административният съд във Варна потвърди отстраняването на кмета на район "Приморски" Николай Желязков от поста. Тогава съдът отхвърли жалбата на Николай Желязков срещу решение на Общинската избирателна комисия във Варна, с което предсрочно са прекратени пълномощията му...

публикувано на 24.07.24 в 19:35

Министър Калин Стоянов ще се запознае с доклада за Агенция "Митници", внесен в МВР от Делян Пеевски

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов ще се запознае със съдържанието на доклада за дейността на временната комисия от 49-ото Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях, съобщиха от МВР. Документът е входиран в деловодството на..

публикувано на 24.07.24 в 19:22