Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щафетите ни в биатлона започнаха сезона с 15-о и 17-о място

Кадева и Синапов са 15-ти в първия старт за сезона
Снимка: IBU

Българският отбор в състав Даниела Кадева и Антон Синапов завърши на 15-о място в индивидуалната смесена щафета в шведския курорт Йостерсунд, с която се даде начало на новия сезон в Световната купа по биатлон. Кадева и Синапов използваха 14 допълнителни патрона и направиха две наказателни обиколки, което ги остави на 3:30.1 минути зад победителите от Швеция.

Хана Йоберг и Себастиан Самуелсон донесоха много радост на местните фенове въпреки двете наказателни обиколки, които завъртяха. Шведите изоставаха почти до самия край, но успяха да финишират за 36:42.1 минути и оставиха на 18.1 секунди зад себе си тима на Германия (Франциска Пройс и Ерик Лесер). Третото място на 40.4 секунди остана за отбора на Норвегия, представен от Марте Олсбу Ройселанд и Ветле Шаастад Кристиансен.

Изненадата на деня поднесе отборът на Естония, който завърши на пето място, а челната шестица допълниха съставите на Украйна (четвърти) и САЩ (шести). Общо 26 тима стартираха в първата надпревара.

Съставът на България - Милена Тодорова, Мария Здравкова, Красимир Анев и Владимир Илиев, завърши на 17-о място в отборната смесена щафета.

Въпреки бурния вятър, българите се справиха само с 11 допълнителни патрона и не завъртяха нито една наказателна обиколка - нещо, което успяха да постигнат само първите три тима и осмият САЩ. По-слабото бягане на националите ги лиши от по-предна позиция, но като успех може да бъде отчетено това, че тимът ни бе последният, който не бе затворен с обиколка от победителите от Италия. В крайна сметка България финишира на 4:19.5 минути зад италианците.

Лиза Витоци, Доротея Вирер, Лукас Хофер и Доминик Виндиш нямаха никакви проблеми по трасето и с едва девет допълнителни патрона стигнаха до комфортен успех с общо време от 1 час, 5 минути и 56.1 секунди. На второ с изоставане от 4.1 секунди и 15 допълнителни патрона завърши тимът на Норвегия, но пасивът на "викингите" през голяма част от състезанието бе над минута и единствено силното каране на Йоханес Тингнес Бьо в края успя да ги доближи до победителите.Третото място остана за домакините от Швеция, които с 11 допълнителни патрона изостанаха с 59.9 секунди.В челната шестица се наредиха още отборите на Русия, Австрия и Швейцария, а след тях останаха някои от фаворитите като Германия, САЩ и Франция.

На старт в днешното състезание застанаха общо 25 щафети, а в неделя започват индивидуалните стартова със спринтовете при мъжете и при жените.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Върбицалиев: Успехите на Никола Цолов идват в точния момент

„Успехите, които постига Никола Цолов, идват в точния момент. Те ще му помогнат да продължи да кара на такова ниво – Формула 3 или Формула 2, защото договорите за следващия сезон се подписват сега. От друга страна, ситуацията около него не е ясна. Не се знае дали въобще ще продължи да кара, заради сериозните финанси, който му трябват за всяка една от..

публикувано на 23.07.24 в 09:30
Димитър Кузманов

Димитър Кузманов: Трудна титла в Астана, пропускам US Open

Националът на България за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов ще пропусне Откритото първенство на САЩ по тенис, тъй като няма да успее да събере необходимите точки. „Ще пропусна сроковете за подаване на заявки за Откритото първенство на САЩ. Те затварят след две седмици, а на мен ми трябват още около стотина точки.  Почти невъзможно е да стане...

публикувано на 23.07.24 в 07:55
Маркета Вондроушова

Без олимпийската вицешампионка Маркета Вондроушова на Игрите в Париж

Чешката тенисистка Маркета Вондроушова обяви, че няма да участва на Олимпийските игри в Париж. 25-годишната Вондроушова спечели сребърен медал от предишните Олимпийски игри в Токио преди три години. През 2019 година тя игра финал и на турнира "Ролан Гарос", на чиито кортове ще се проведе олимпийската надпревара. Миналата година чехкинята спечели..

публикувано на 23.07.24 в 06:47
Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция

Тадей Погачар пропуска ОИ в Париж заради преумора

Категоричният победител в завършилото в неделя престижно състезание в колоезденето Тур дьо Франс – словенецът Тадей Погачар, се оттегля от участие в Олимпийските игри в Париж, обявиха от националния комитет на страната днес. Погачар спечели трета Обиколка на Франция и стана първият състезател от десетилетие насам, който в един сезон печели и във..

публикувано на 23.07.24 в 06:42
Официално: Торонто освободи Александър Везенков

Официално: Торонто освободи Александър Везенков

Александър Везенков официално е освободен от Торонто Раптърс.  Според репортера от НБА Кийт Смит, българската звезда е "оставил 6,6 милиона долара на масата, за да се случи това - да бъде освободен от канадците". Сега той може да подпише договор с бившия си клуб Олимпиакос, но ще трябва да изчака 48 часа като бъде поставен в "списъка за отказ".  Това..

публикувано на 23.07.24 в 06:38
Берое (Стара Загора) се наложи с 1:0 над Септември (София)

Новакът в елита Септември (София) потегли с неуспех

Отборът на Берое (Стара Загора) започна успешно новия сезон в efbet Лига, след като се наложи с 1:0 над Септември (София) на националния стадион "Васил Левски". Сантяго Годой осигури успеха на гостите с попадение шест минути след началото на втората част. Тимът на треньора Хосе Луис Ачиари имаше превъзходство през по-голямата част от мача и..

публикувано на 22.07.24 в 23:20
Веселин Великов

Веселин Великов: Червеният картон предреши мача

Старши треньорът на Хебър (Пазарджик) Веселин Великов се извини на публиката на тима за пропуснатите точки, но смята, че ранното изгонване на Николай Николаев е повлияло за загубата с 0:2 от Спартак (Варна). Пазарджиклии трябваше напрактика да правят нов отбор, след като доста играчи си тръгнаха, както и Любослав Пенев на треньорския пост...

публикувано на 22.07.24 в 23:04