Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за касиране на изборите в София е пренасрочено за 10 декември

| обновено на 02.12.19 в 10:52
Административен съд – София гледа делото на Мая Манолова за касиране на изборите за кмет на столицата.
Снимка: БГНЕС

Делото за касиране на местните избори в София е пренасрочено за 10 декември, казаха за "Хоризонт" от Административен съд  София – град.

Причината е жалба от Иван Петров от "БСП за България" срещу отказа на съдия Галин Несторов да го конституира като страна в процеса.

По жалбата трябва да се произнесе Върховният административен съд.

За днес трябваше да е готова съдебно-техническа-математическа и компютърна експертиза и да бъдат разпитани по трима свидетели, доведени от страните по  делото  - Инициативният комитет, издигнал Мая Манолова, и Общинската избирателна комисия и ПП "ГЕРБ".

Съдът възложи на две вещи лица да изчислят математическия модел на резултатите на Мая Манолова и Йорданка Фанкокова от всички протоколи на СИК, да установят дали резултатите съответстват на посочените в  протоколите и дали са въведени правилно, както и колко имащи право на глас са били включени в избирателните списъци на ЦИК за първи и втори тур на местните избори.

Свидетелите пък са във връзка с твърдения на загубилата Мая Манолова за хаос и сериозни нарушения при предаването на бюлетините и протоколите в зала "Арена Армеец", с което категорично не са съгласни от Обинската избирателна комисия.

Мая Манолова, която остана втора на вота за столицата, твърди, че на втория тур на местните избори са допуснати поредица от нарушения в мащаб, който може да обърне разликата между нея и спечелилата Йорданка Фандъкова:

"Формалният сбор на 7 хиляди недействителни, 7 хиляди дописани в избирателните списъци, 7 хиляди купен ромски вот - даже грубата сметка показва, че нарушенията са много повече от разликата между двамата кандидати".

Искането на екипа на Манолова за ръчно броене на бюлетините вече беше отхвърлено от съдия Галин Несторов, който обаче не изключи да има броене в отделни секции. Това ще зависи от заключенията на вещите лица и от общо шестимата свидетели, от които се очакваше да разкажат каква е била организацията при предаването на чувалите с бюлетини и протоколите в зала "Арена Армеец". 

Според загубилата Мая Манолова - налице са драстични нарушения.

"Грешките, които са направени в протоколите, са аритметични. Те няма да променят и не променят резултата дори и след математическата експертиза", беше отговорът на Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче има спад в броя на поставените ваксини.  При създаването на Разширената имунизационна програма през..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния дневен ред е обявено, че ще се обсъждат въпроси от „спешен порядък“. Без предварително да е посочена..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и Пещерско шосе.  Хората от Брестовица заявиха още миналата седмица , че не могат  повече да живеят по..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския бюджет, като разработките са в направления с  екологична и културна насоченост.  За първия етап са..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши Сунак и германският канцлер Олаф Шолц ще обсъдят по-тясното сътрудничество в областта на..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на нежеланието им да плащат допълнително. Да се разболеем по време на пътуване се оказва, че се случва..

публикувано на 24.04.24 в 00:49

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите, и след като президентът Джо Байдън го подпише. В текста са предвидени общо 61 милиарда долара..

публикувано на 23.04.24 в 22:59