Прокуратурата ще въвежда механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор

Цацаров: Правомощията на КПКОНПИ не трябва да бъдат ограничавани по никакъв начин

| обновено на 02.12.19 в 20:21
Иван Гешев и Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

България ще изпълни препоръките на Венецианската комисия за въвеждане на процедури по отчетността на главния прокурор, заяви в Брюксел избраният за нов обвинител номер 1 Иван Гешев. Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров очаква съвсем скоро Венецианската комисия да излезе с решение по питането на правосъдния министър Данаил Кирилов за становище по евентуално въвеждане на механизъм за разследване на тримата големи в съдебната система.

Гешев и Цацаров участваха в конференция в Европейския парламент за необходимостта от прекратяване на Механизма на сътрудничество и проверка за България.

Иван Гешев защити основната теза за необходимостта от прекратяване на евромониторинга за България, но отчете и реалността:

"Прокуратурата на Република България съзнава, че предстои много работа и има още много неща да се свършат. Корупцията е част от престъпността. Това, което ще направим, е да работим по начина, по който сме работили до момента и с още по-бързи темпове, но този механизъм е изчерпал своята полезност".

Той повдигна и темата за отчетността на главния прокурор:

"Прокуратурата на Репбулика България ще съдейства в случай, че бъде поискано от нея, с помощ на експертно ниво. Ние нямаме нищо против това да се случи. Тезата, казах го вече няколко пъти, за безотговорния и безотчетен главен прокурор в България не отговаря на истината".

Настоящият главен обвинител Сотир Цацаров пък изрично подчерта, че е погрешно да се твърди, че е необходим дебат за мястото на Прокуратурата и промяна на Конституцията, за което настоява държавният глава Румен Радев с аргумента, че такъв дебат вече се води.

"Не бих казал, че е вярна тезата, че започват дебатите. Дебатите просто продължават. На 5-и или 6-и декември би следвало решението на Венецианската комисия по питането на министъра на правосъдието относно предложения от него законопроект за отговорността на така наречените "трима големи" да бъде факт и съвсем ясна бе позицията, че българската държава ще изпълни препоръките на Комисията в рамките на конституционния ред".

Специален гост на конференцията в Европейския парламент бе и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя изрази пълно несъгласие с въвеждането на общ механизъм за проверка, прокламиран от новата Европейска комисия за всички държави членки, което да е пряко свързано със спирането на евромониторинга за България.

Относно правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), Сотир Цацаров заяви в качеството си на кандидат за нов председател на Антикорупционната комисия, че тези правомощия не бива да бъдат ограничавани, но допълни, че не са необходими и нови правомощия:

"Моята теза е, че правомощията на Комисията не следва да бъдат ограничавани по никакъв начин и то най-вече правомощията на Дирекция "Протиоводействие на корупцията ". В същото време обаче с оглед действащия закон, тази дирекция и самата комисия не се нуждае от никакви допълнителни правомощия".

Цацаров очерта акцентите, които ще защити по време на изслушването си утре (във вторник) в парламентарната ресорна комисия, където ще представи визията си за управление на антикорупционния орган:

"Основно върху необходимостта от промяна на работата на Дирекцията "Противодействие на корупцията", на увеличаване на нейния числен състав. Ще акцентирам на необходимостта от коренно нов подход в това, което се нарича общо теоретично превенция на корупцията, а едновременно с това ще акцентирам и на необходимостта от пълна промяна в работата на самата комисия и нейната администрация, тъй като моето убеждение е, колкото и този въпрос да стои някакси на заден план по отношение на вътрешното устройство на комисията, че от нея не могат да се очакват каквито и да е резултати, без да настъпи промяна в начина, по който тя работи вътре".


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Свързани новини

Пред Съдебната палата се проведе пореден протест за правосъдие срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Протест за конституционна реформа на прокуратурата в центъра на столицата

За конституционна реформа на прокуратурата демонстрират в центъра на столицата тази вечер. Протестът е по инициативата "Правосъдие за всеки". Протестът започна в 18.00 часа пред Съдебната палата, а протестиращите са срещу избора на Иван Гешев за нов..

публикувано на 02.12.19 в 19:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия...

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите..

публикувано на 17.04.19 в 17:33