Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът във Велико Търново приключи делото за изборите в Горна Оряховица

Снимка: БГНЕС

Административният съд във Велико Търново приключи процесуалното гледане на делото за касиране на изборите за кмет на община Горна Оряховица и се очаква да се произнесе до седмица.

Местната коалиция „БСП, АБВ, Движение 21“ оспорва уседналостта на Добромир Добрев от ГЕРБ, който на балотажа на 3 ноември спечели третия си кметски мандат.

Социалистите обжалват резултатите от изборите заради липсата на настоящ или постоянен адрес на техния опонент и твърдят, че той не отговаря на условията за уседналост.

Софийският адвокат на жалбоподателите Георги Иванов отказа коментар извън съдебна зала: „След като излезе съдебното решение, тогава може да бъде коментирано. На този етап е рано“.

В заседанието, в което съдия по делото е Росен Буюклиев, беше представен оригинал на личния регистрационен картон на Добромир Добрев и приета съдебно-графологична експертиза на документа.

Направен е пропуск при въвеждането на данните за адресната регистрация, посочи адвокатът на Добрев - Деница Цветанова: „Бяха въведени данните от хартиения носител в автоматизираната система и си излезе удостоверение за настоящ адрес на Добрев от 1992 г.“.

От Общинската избирателна комисия са категорични, че не са нарушили Изборния кодекс за условията на уседналост.

Съдебното решение се очаква до седмица.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дъжд угаси големия пожар в планината Галичица в Северна Македония

Дъжд угаси днес големия горски пожар в планината Галичица, Република Северна Македония, който бушуваше в продължение на 14 дни в защитената зона на националния парк и обхвана територия от 6500 хектара, съобщи директорът на Центъра за управление на кризи Стоянче Ангелов, цитиран от агенция МИА и БТА. "Първата добра новина е, че пожарът в Галичица е..

публикувано на 18.08.24 в 19:19

Втори ден гори гора в Северна Гърция

Горски пожар, избухнал в гористата част на планината Фалакро (Боздаг) край Драма, Северна Гърция, продължава да гори вече втори ден, съобщи електронното издание на в. "Катимерини“, цитирано от БТА. Противопожарните сили са разположили на терен 32 пожарникари с девет противопожарни автомобила и един хеликоптер.  Краткотрайни дъждове в района..

публикувано на 18.08.24 в 19:17

Патриархът оглави литургията в Рилския манастир

Хиляди поклонници от цялата страна, чуждестранни туристи, миряни дойдоха в Рилския манастир, където днес беше отслужена литургия за Успението на Св. Иван Рилски, основател на манастира, духовен закрилник на българския народ. Службата оглави Патриарх Даниил, който пристигна в Светата обител още вчера и за вечернята служба.  Дойдоха групи от..

публикувано на 18.08.24 в 18:43
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: Водим преговори за връщане на заложниците, но "Хамас" се инатят

Израел води преговори за връщане на заложниците, държани в Ивицата Газа, но "Хамас" са тези, които се инатят, заяви премиерът Бенямин Нетаняху. В опит да ускори сключването на примирие в региона пристига за пореден път държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Бенямин Нетаняху обвини "Хамас", че проявява инат в преговорите за примирие в Газа..

публикувано на 18.08.24 в 18:30
Александър Лукашенко

Лукашенко заяви, че подготвя гражданите за бъдещото си оттегляне

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че подготвя гражданите за бъдещото си оттегляне от поста на държавен глава, предаде ТАСС. "Всички си мислят следното: "30 години са много, това е лудост". Има само няколко души, които работят по 30 години (като президенти). И хората свикнаха с това: той е тук и никой друг... Погрешно е. Подготвям..

публикувано на 18.08.24 в 18:12
Руенският манастир над село Скрино

Литургия за Успението на св. Иван Рилски и в Руенския манастир

Литургия за Успението на св. Иван Рилски беше отслужена и в Руенския манастир над родното място на светеца - кюстендилското с. Скрино, чиито патрон е той. Десетки посетители бяха поканени и в магерницата, трапезарията, да опитат от приготвената постна манастирска чорба.   Скрино е предпочитана дестинация за религиозен туризъм, наричат селото..

публикувано на 18.08.24 в 17:56
Изтичане на газ от

Полша отхвърля твърденията, че саботажите срещу "Северен поток" са извършени с нейна подкрепа

Предположенията, че украинските власти, подкрепяни от Полша, стоят зад планирането и извършване на саботажна атака срещу газопроводите "Северен поток" през 2022 г. са безпочвени, каза днес помощник на полския президент, предаде БТА като цитира Ройтерс. През изминалата седмица бившият ръководител на германското разузнаване Аугуст Ханинг каза пред..

публикувано на 18.08.24 в 17:50