Деница Сачева е новият социален министър

| обновено на 03.12.19 в 13:22
Снимка: БГНЕС

Деница Сачева бе избрана за министър на труда и социалната политика със 114 гласа "за" и 106 "против".

Тя бе подкрепена от парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Против бяха депутатите от ДПС и БСП.

Пред депутатите Деница Сачева заяви, че ще бъде диалогичен министър и че  изповядва традиционните разбирания за семейството. Тя отхвърли твърденията на социалистите, че е свързана с джендър идеологията:

"Тъй като вие използвате интернет търсачки, аз ви предлагам сега да вземете вашите мобилни телефони, да напишете сексуално образование и тогава ще видите името на друг кандидат за кмет, подкрепен от БСП. Така, че моля да не вменявате това, което не се е случвало на хора, които нямат нищо общо с това. Джендър идеологията не е въвеждана в българското образование, не е подкрепяна от нито един член на политическия екип на Министерството на образованието".

Сачева заяви още:

"Думите, които ме характеризират са диалогичност, баланс и добронамереност и аз това мога да обещая. Фалшивите новини - нека да ги оборваме с факти. По отношение на Закона за социалните услуги гарантирам, че ще провеждам диалог с всички заинтересовани страни, защото социалната политика трябва да обединява, а не трябва да разединява. Разбира се важно е да се подчертае това, че съм против насилието, особено насилието срещу жени и деца, и съм за традиционното семейство между мъж и жена".

По-рано днес парламентът прие оставката на Бисер Петков и обсъди кандидатурата на Деница Сачева за министър на труда и социалната политика. Точката беше включена в дневния ред по предложение на председателя на парламента Цвета Караянчева.

Досега Сачева беше заместник-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше заместник-министър на труда и социалната политика.

Парламентарната група на БСП, както и депутатите от „Атака“ не подкрепиха кандидатурата. От ДПС пък бяха несъгласни с процедурата по избора. Хасан Адемов обяви, че промяната ще донесе съмнителни ползи за системата:

"Дневният ред за днешното заседание е гласуван миналата седмица и той включва две точки - нищо извънредно, нищо чрезвичайно, както е записано в нашия правилник, не налага включването на други точки".

ДПС също не подкрепи кандидатурата. Валери Симеонов от „Обединените патриоти“ видя дребнавост в изказването на Хасан Адемов, а депутатът от БСП Драгомир Стойнев поясни, че поредната рокада във властта е симптом за блокаж на управленски системи:

"Бисер Петков бе едно от най-диалогичните лица на ГЕРБ и опитващи се да сторят нещо, дори с вързани ръце. Беше по-диалогичен обаче с хората, отколкото с факторите от системата. И вероятно, колеги, това бе неговата системна грешка. Не отричаме, че Деница Сачева има богата, експертна, гражданска, консултантска, пиарска, партийна и административна кариера. Виждаме го от официалната й биография, започваща от тъмносиньото на Иван Костов и стигаща до европейското синьо на ГЕРБ. Кариерата й обаче е белязана от няколко скандални казуса с прекарването на т.нар."джендър идеи" в средното образование".

Вицепремиерът Томислав Дончев репликира:

"Не толкова политиката, колкото животът ме е научил, че някой говори силно или вика, когато няма какво да каже. От 2016 до 2017 г. е била заместник-министър на труда и социалната политика. Като зам.-министър на образованието и науката г-жа Сачева отговаряше пряко за една от най-успешните политики в дейността на правителството, именно връщането обратно в клас на над 40 хиляди деца. Факт е, че в годините г-жа Деница Сачева се е утвърдила като експерт и ръководител в областта на социалната политика. Предлагам на НС да приеме проекта на решение за избирането на г-жа Деница Сачева за министър на труда и социалната политика".

Десислав Чуколов от „Атака“ видя бутафорност в избора и директно попита какво ще бъде отношението на новия социален министър към Истанбулската конвенция и Закона за социалните услуги:

"Но, моля ви, излезте на трибуната и кажете за Истанбулската конвенция и за отмяната на Закона за социални услуги. Ние от "Атака" ще гласуваме "против". Ако вие кажете, че ще отмените тези закони, тогава ще променим мнението си".


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33