Калфин: Не виждам политическите причини за смяната на Петков

Ивайло Калфин в студиото на "Хоризонт"
Снимка: БНР

Мисля, че разговорът в Коалиционния съвет по отношение смяната на министър Петков е предрешен. Това каза за БНР бившият вицепремиер и министър на труда и социалната политика, подал оставка през 2016 г. Ивайло Калфин. Често обвиняват Бисер Петков за неща, за които отговорен е министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, изтъкна той:

„Включително в съобщението на премиера, когато каза, че освобождава Петков, спомена болничните, ТЕЛК-овете. И болничните, и ТЕЛК-овете са проблеми на здравната система, първоначално. Там, където има измама, където има недобра преценка, тя идва от медицинската преценка и това не е в ресора на социалния министър. Напоследък виждам, че много неща се приписват на социалния министър, а той не e толкова всевластен или всеотговорен…Бисер Петков направи нещо, което е полезно - след две години преговори с пенсионните фондове да уточни начина, по който се изплаща допълнителният източник – нещо, което беше важно, защото преди 20 години, когато е приет вторият стълб, въобще много неща са оставени отворени и въобще не е обмислено правилно как точно ще работи и как ще се изплаща. Това трябва да му се отчете като постигнат успех! Но някаква цялостна, голяма реформа, не може да се направи само от министъра. Тя трябва да се направи в съдействие с останалите. Той не може да работи сам“.

Истинските аргументи за тази оставка

Петков е бил избран на поста именно в качеството си на експерт, припомни Калфин в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". Според него изтъкването на недоброто комуникиране на посланията на министъра не може да бъде повод за смяната му:

„Смяната на един министър е политически въпрос. А ние виждаме – той се сменя, с извинение, като градинаря в Министерския съвет. Не виждам политическите причини, по които се сменя един министър, а това може да бъде само политическо решение…. Ако не управляващите, поне опозицията да си отвори устата и да каже кое не е свършил Бисер Петков и кое ще свърши Деница Сачева, за да разбере обществото защо се сменя министър. Това са сериозните аргументи! Другото не е сериозно“.

Приоритетите в социалната сфера

„Има много неща, които трябва да се направят. Едно от най-спешните е свързано с енергийните помощи и либерализацията на пазара на електроенергия. Системата на ТЕЛК-ове за мен е болка, защото бях предложил концепция как да се промени…Въобще отношението към хората с увреждания трябва да е по-различно. В социалната сфера има още много други теми, които трябва да се преразгледат. Социалната политика не замества доходите от труд, нито нещо подобно - тя е солидарност на обществото към хората, които временно или дългосрочно имат проблеми с нормалната интеграция в обществото. Тези критерии имам чувството, че са загубени“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33