Габровското женско дружество отбелязва 150-годишнината си

И днес наследничките на мисията са посветени на благородни дела

Книжно издание, посветено на 150-та годишнина от основаването на Женското благотворително дружество "Майчина грижа"
Снимка: Велина Махлебашиева
Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ в Габрово е създадено преди 150 години. Дейността на организацията е свързана с усилието на представителките на слабия пол да застанат редом с мъжете и да съдействат за издигане на общественото положение на жената през Възраждането.

През 1869 година в страната се създават 14 нови женски благотворителни дружества и габровското „Майчина любов“ (това е първото му име), е сред тези, които залагат на образованието на девойките и равнопоставеност на жената с мъжа. Сред причините, подбудили създаването му,  в писмото на Настоятелството на организацията до габровската община е записано „ниското положение на женския пол и простотата, която ни беше обиколила и мислеше да ни държи доволни дълго време."

"Идеята на създаването на габровското Женско благотворително дружество е така както мъжете се събират да обсъждат въпросите си в читалищата, така и жените да имат една своя организация, чрез която да подпомагат българската жена", каза историкът Даниела Цонева.

На обществената сцена

Днес бихме казали, че в основата на създаването на тези организации е женската еманципация. Историческите факти сочат, че габровските жени излизат на обществената сцена по-рано от основаването на дружеството.

"Българската жена е в сянка. Тя е домакинята. Тя е жената в семейството, която ще отглежда деца. Още 1868 габровските жени надигат глава по един въпрос. В Габрово е назначен турчин, който идва тук със своята бременна жена. По неписани правила - турчин на кон в Габрово не преминава и туркиня в Габрово не е раждала. Именно тогава се чува за първи път гласа на габровката, защитаваща чистотата на българския етнос в Габрово", коментира историкът Даниела Цонева. 

Основните усилия в онова време били насочени към образованието на жените. По повод първата година от създаването си, Женското благотворително дружество в Габрово открива девически пансион за дошлите от други места ученички. От „Майчина грижа“ поемат издръжката на три бедни момичета, с условието те да станат учителки. Сред тях е и Тота Венкова, бъдещата първа жена лекарка в българските земи.

Благородни дела

Дружеството, чийто членове възприемат девиза „Събрали сме се да творим добро“, дарява средства за довършване на сградата на Априловската гимназия, осигурява помощи за пострадалите от турците след разгрома на Априлското въстание, а по време на Руско-турската Освободителна война - и за българските опълченци и руски войни, като обзавежда болница и полага грижи за ранените.

От началото до наше време дейността на дружеството е прекъсвана два пъти, но през активните години усилията са били насочени към образованието, издигане на общественото положение на жената, помощ за нуждаещите се. Особено място в историята на „Майчина грижа“ заема известният габровски индустриалец и щедър благодетел Пенчо Семов. За да се сдобие дружеството със собствен дом, той дарява повече от половината средства за закупуване на сградата на бившето казино „Бузлуджа“. На нейно място в днешния център на града е построен търговски център, след като организацията не успява да си върне одържавената някога собственост.

Наследнички на мисията

В наши дни 35 дами от различни възрасти продължават традицията на благотворителните инициативи в помощ на деца, семейства и възрастни, болни и хора в нужда. те подпомагат даровити момичета и момчета и абитуриентки от Националната Априловска гимназия. Набирането на средства за дейността е все по-трудно, но тенденцията е положителна.

"За нас едно 50-80 лева са доста голяма сума и имаме и благодетели, деца, които са в чужбина, пращат на родителите", отбелязва секретарят на дружеството „Майчина грижа“ Веселина Йонкова.

Последната кампания

Последната голяма дарителска кампания е за набиране на средства за изработка на скулптурна фигура на един от емблематичните от миналото габровци - Александър Керков. Половината от средствата са осигурени, посочва Ганка Шиварова, председател на сдружението през последните 23 години.

"Основател на фанфарната музика в града в различните училища. Голям зевзек, хуморист, който е участвал във вечеринките на "Майчина грижа", които са се провеждали в салона. И един действително човек, който би трябвало да не се забравя. Целия си живот е отдал на това", допълва Ганка Шиварова.

Мястото за поставяне на скулптурната фигура на Александър Керков вече е определено - в градинка край пешеходната улица. Към събраните средства ще бъдат добавени и даренията, направени по време на тържеството, с което "Майчина грижа" отбеляза 150-та годишнина от основаването на дружеството.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.