Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габровското женско дружество отбелязва 150-годишнината си

И днес наследничките на мисията са посветени на благородни дела

Книжно издание, посветено на 150-та годишнина от основаването на Женското благотворително дружество "Майчина грижа"
Снимка: Велина Махлебашиева
Женското благотворително дружество „Майчина грижа“ в Габрово е създадено преди 150 години. Дейността на организацията е свързана с усилието на представителките на слабия пол да застанат редом с мъжете и да съдействат за издигане на общественото положение на жената през Възраждането.

През 1869 година в страната се създават 14 нови женски благотворителни дружества и габровското „Майчина любов“ (това е първото му име), е сред тези, които залагат на образованието на девойките и равнопоставеност на жената с мъжа. Сред причините, подбудили създаването му,  в писмото на Настоятелството на организацията до габровската община е записано „ниското положение на женския пол и простотата, която ни беше обиколила и мислеше да ни държи доволни дълго време."

"Идеята на създаването на габровското Женско благотворително дружество е така както мъжете се събират да обсъждат въпросите си в читалищата, така и жените да имат една своя организация, чрез която да подпомагат българската жена", каза историкът Даниела Цонева.

На обществената сцена

Днес бихме казали, че в основата на създаването на тези организации е женската еманципация. Историческите факти сочат, че габровските жени излизат на обществената сцена по-рано от основаването на дружеството.

"Българската жена е в сянка. Тя е домакинята. Тя е жената в семейството, която ще отглежда деца. Още 1868 габровските жени надигат глава по един въпрос. В Габрово е назначен турчин, който идва тук със своята бременна жена. По неписани правила - турчин на кон в Габрово не преминава и туркиня в Габрово не е раждала. Именно тогава се чува за първи път гласа на габровката, защитаваща чистотата на българския етнос в Габрово", коментира историкът Даниела Цонева. 

Основните усилия в онова време били насочени към образованието на жените. По повод първата година от създаването си, Женското благотворително дружество в Габрово открива девически пансион за дошлите от други места ученички. От „Майчина грижа“ поемат издръжката на три бедни момичета, с условието те да станат учителки. Сред тях е и Тота Венкова, бъдещата първа жена лекарка в българските земи.

Благородни дела

Дружеството, чийто членове възприемат девиза „Събрали сме се да творим добро“, дарява средства за довършване на сградата на Априловската гимназия, осигурява помощи за пострадалите от турците след разгрома на Априлското въстание, а по време на Руско-турската Освободителна война - и за българските опълченци и руски войни, като обзавежда болница и полага грижи за ранените.

От началото до наше време дейността на дружеството е прекъсвана два пъти, но през активните години усилията са били насочени към образованието, издигане на общественото положение на жената, помощ за нуждаещите се. Особено място в историята на „Майчина грижа“ заема известният габровски индустриалец и щедър благодетел Пенчо Семов. За да се сдобие дружеството със собствен дом, той дарява повече от половината средства за закупуване на сградата на бившето казино „Бузлуджа“. На нейно място в днешния център на града е построен търговски център, след като организацията не успява да си върне одържавената някога собственост.

Наследнички на мисията

В наши дни 35 дами от различни възрасти продължават традицията на благотворителните инициативи в помощ на деца, семейства и възрастни, болни и хора в нужда. те подпомагат даровити момичета и момчета и абитуриентки от Националната Априловска гимназия. Набирането на средства за дейността е все по-трудно, но тенденцията е положителна.

"За нас едно 50-80 лева са доста голяма сума и имаме и благодетели, деца, които са в чужбина, пращат на родителите", отбелязва секретарят на дружеството „Майчина грижа“ Веселина Йонкова.

Последната кампания

Последната голяма дарителска кампания е за набиране на средства за изработка на скулптурна фигура на един от емблематичните от миналото габровци - Александър Керков. Половината от средствата са осигурени, посочва Ганка Шиварова, председател на сдружението през последните 23 години.

"Основател на фанфарната музика в града в различните училища. Голям зевзек, хуморист, който е участвал във вечеринките на "Майчина грижа", които са се провеждали в салона. И един действително човек, който би трябвало да не се забравя. Целия си живот е отдал на това", допълва Ганка Шиварова.

Мястото за поставяне на скулптурната фигура на Александър Керков вече е определено - в градинка край пешеходната улица. Към събраните средства ще бъдат добавени и даренията, направени по време на тържеството, с което "Майчина грижа" отбеляза 150-та годишнина от основаването на дружеството.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37