Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест заради ниски заплати в БАБХ

| обновено на 04.12.19 в 13:05
Работещите в Българска агенция по безопасност на храните проведоха протестен митинг под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд в БАБХ“.
Снимка: БГНЕС

Работещите в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) излязоха на протестен митинг под надслов „Достойни заплати и достойни условия на труд“. Протестът е организиран от Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ към КТ „Подкрепа“.

Заради ниското заплащане в Агенцията по храните не достигат ветеринарни специалисти, затова предупреждават отдавна и синдикатите и ръководството на агенцията.

Огромен плакат, на който хората са залепили фишовете от заплатите си, онагледява част от причините за протеста. Главен специалист с 32 години стаж и висше образование взима около 800 лева.

От години Агенцията работи в условията на недостиг на средства, заради което заплатите на ветеринарните специалисти са с около 40 на сто по-малки от средното за страната.

Липсва апаратура и препарати за изследвания. Условията на труд са мизерни. А от Агенцията се очаква да опазва здравето на нацията чрез контрол над храната. Това каза пред протестиращите лидерът на Земеделската федерация в „Подкрепа“ – Анелия Иванова.

„Всяка година Министерството на финансите залага бюджет с дефицити на това министерство. Министърът на финансите пуска един бюджет, който за нас абсолютно не е съобразен с това, което трябва да свърши агенцията в частност. И след това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на земеделски стопани, тези пари се намират. Настояваме тази практика да спре“.

Протестиращите настояват към бюджета на Агенцията по храните да бъдат добавени още 40 млн. лева, за да може хората да работят нормално.

Анелия Иванова опроверга спекулациите, че протестират, за да искат оставката на министъра на земеделието или на директора на Агенцията. Напротив, каза тя, те също се опитват да вдигнат бюджета, но проблемът е в неразбирането от страна на Финансовото министерство.

Преди дни в интервю за „Хоризонт“ директорът професор Паскал Желязков каза, че има държавни ветеринари, служители на БАБХ, които отговарят за по няколко населени места заради недостиг на кадри. В същото време работните заплати са с около 200 лева под средната за страната.

„Протестираме за стабилизиране на БАБХ, която беше мъртво родена. Бюджетът на МЗХГ е планиран с дефицит и това е всяка година“, заяви пред БНР Анелия Иванова от Федерация „Земеделие“ в КТ „Подкрепа“. В предаването „Преди всички“ тя посочи исканията на протеста:

„Нашето искане е да бъдат заделени 105 млн. лева разходи за БАБХ на отделен ред в бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите като целеви средства. По този начин ще се гарантира дейността на агенцията, която е единственият компетентен орган, който се занимава с безопасността по цялата хранителна верига. БАБХ действително харчи почти половината от бюджета на МЗХ. Това наистина е агенция, която е водеща в министерството. Твърдим, че е реалистично да се отделят тези средства на отделен ред и че могат да бъдат получени, защото така или иначе всяка година тези средства се изплащат. Нашето обръщение е към народните представители и премиера, с което искаме да ги призовем тази година да предвидят реален бюджет в МЗХ, защото всяка година финансовото министерство залага бюджет с дефицити на това министерство“.

За поредна година сме излъгани от председателя на Комисията по бюджет и финанси, посочи Иванова и добави, че предложенията им, внесени още през лятото в комисията, не се взимат предвид: 

„Министърът на финансите изобщо не обръща внимание на политиките и програмите, т.е. пуска един бюджет, който за нас абсолютно не е съобразен с това, което трябва да свърши Агенцията. След това, когато се наложи да се изсипват едни пари за обезщетяване на земеделски стопани, тези пари се намират. Настояваме тази практика да спре“.

Според Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати, исканията на работещите в БАБХ са справедливи:

„Нашите искания бяха за увеличение на бюджета на Министерство на земеделието с 15 млн. Дефицитът в министерството е в размер на 10 млн. Той се дължи на извършени структурни промени в БАБХ и извършени всички заложени цели на правителствената програма. Бюджетът за разходи за персонал в министерството през 2019 г. беше 108 млн. За 2020 г. има правителствено решение – с 10 млн. беше завишен и той беше 118 млн. Тъй като дефицитът е точно 10 млн., това означаваше, че всички работещи 7500 души щяха да получат 0% увеличение. Финансовият министър беше категоричен, че няма да увеличи бюджета на МЗХ. В комисията г-жа Танева направи предложение да бъдат прехвърлени средства от „Разходи“ в „Разходи за персонал“ 10 млн., което осигурява 10% увеличение“.

Протестиращите внесоха декларация до премиера и депутатите.Протестът приключи с уговорката, че в следващите два дни ще се следят внимателно действията на народните представители и ако исканията на служителите в Агенцията по труда не бъдат удовлетворени ще последват ефективни стачни действия.

От КТ „Подкрепа“ обаче се обявяват против това прехвърляне.

Днешният протест не е подкрепен от КНСБ. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33