Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Имаме криза във водния сектор

| обновено на 05.12.19 в 18:41
Румен Радев
Снимка: БТА

Водата е стратегически ресурс, а кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на управление и стопанисване на водния ресурс. Това каза президентът Румен Радев на срещата с министъра на икономиката Емил Караниколов, министъра на околната среда и водите Нено Димов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, и Светлана Йорданова - зам.-мнистър на здравеопазването, предаде БГНЕС.

Държавният глава припомни, че поводът за срещата сега е водната криза в Перник, но добави, че тя не е прецедент по българските ширини в последно време.

„Проблемът е много по-дълбок и засяга хиляди български граждани от цялата страна. Това е недопустимо в 21 век. Имаме криза във водния сектор. Причините, за да се стигне дотук, са наслоени през годините и са комплексни: недофинансиране, забавено усвояване на европейски средства, проблеми с поддържането на язовирите. Водата е стратегически национален ресурс, влияещ пряко върху икономиката и демографията на засегнатите области, както и на качеството на живот на хората“, допълни той.

Радев настоя да се изяснят какви са предприетите спешни мерки за решаване на кризата и кога се очаква да бъде установен нормален режим, а също така дали има здравословни рискове за българското население.

„Въпросите са какви са плановете за ремонт на язовирите, по какъв начин се възлагат строителните дейности и как ще се гарантира качеството. Големият въпрос е каква е цялостната стратегия за решаване на водната криза в България и бъдещето на водните ресурси и с какви инструменти ще бъдат постигнати тези цели", коментира Радев.

Това са въпроси с голяма обществена значимост“, допълни президентът.

Президентът каза още, че и други градове са на воден режим, има села без вода, и това, според него, е ясен знак, че в България има криза във водния сектор.

В срещата участваха министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова и на околната среда и водите - Нено Димов (средата)

От своя страна министърът на екологията Нено Димов заяви, че по европейска програма са осигурени над средства, които ще бъдат инвестирани във ВиК сектора.

"Общият размер е над 1 милиард лева, като специално за ВиК-Перник в края на август месец беше подписан договор между МОСВ и ВиК-Перник на стойност 105 милиона лева, от които малко над 80 се финансират по ОП „Околна среда“, уточни Димов и добави, че всички - 12 ВиК-та са подали документите и с всички тях са сключени договори.

Той припомни, че при извършената проверка е било установено, че водата от яз." студена" е била отклонявана към Радомир. Димов увери, че това е прекратено, както и, че вода няма да се използва за индустриални цели.

" Мерките трябва да са в посока ограничаване ползването на водата", заяви още Димов и увери, че се търсят алтернативни решения.

Регионалният министър Петя Аврамова оправда ситуацията със сухия период, на което президентът Румен Радев реагира и помоли да не си служи с такива доводи.

Аврамова обяви, че проблем с водоподаването има и на други места в страната. "Има нарушено водоснабдяване на 127 000 жители в 5 града, в 120 села на територията на 11 области. Това е поради продължителната суша. И към момента с намалени водни обеми под 50% са язовирите, които захранват Кюстендил, Сливен, Търговище, Дупница, Бобов дол и няколко села.

По отношение на яз. "Студена", тя каза че в момента са прехвърлени допълнителни количества от Владайския канал към язовира.

"Днес постъпват 25 л. в мин. заради замръзнали реки. В следващите дни се очаква затопляне, което ще доведе до увеличаване на водните количества", обясни Аврамова.

В срещата участваха министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова и на околната среда и водите - Нено Димов

Министърът на икономиката Емил Караниколов акцентира върху прехвърлянето на собствеността на тези язовири, предимно от общини към държавно предприятие, и още по време на процедурата станало ясно, че ще има проблеми.

„Знаете, преди година и половина се взе решение Министерство на икономиката да отговаря за тези язовири и съоръжения, защото не всички са язовири, които не могат да бъдат стопанисвани обикновено от общините, в някои случаи - от държавата. Бяха представени във връзка с анализ на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в първия проект на Министерски съвет 414 съоръжения, които се нуждаят от спешен ремонт. Няколко седмици след това бяха добавени още четири язовира. Тоест, към момента имаме 418, които се нуждаят от ремонт“, обясни Караниколов и увери, че хората нямат основание да се притесняват от бъдещи наводнения.

"Язовирите, които към момента са предложени от общините, са към 2 700. Първо беше взето решение на кого да бъде прехвърлена собствеността на тези язовири - общинска собственост. Това е държавно предприятие към Министерство на икономиката. Проблемите идват от липса на документи, липса на технически документи, липса на документи дори за собственост. Още тогава ние преценихме, че ако чакаме създаването на дружеството, което си има все пак процес за организацията, това ще забави много изпълнението на нашето задължение да не се стига до инциденти с преливане на язовири или аварии“, допълни Караниколов. В следствие на това беше взето решение и бяха осигурени 500 милиона лева от държавния бюджет, с които беше увеличен капиталът на Държавна консолидационна компания, която има задължения да извършва ремонти на спешните 418 язовира, дори и да не са прехвърлени на държавното предприятие. Обръщам внимание, че тук трябва да апелираме общините да имат предвид, че след извършване на съответните ремонти, ако при тяхно желание считат, че могат да управляват по-добре язовирите, те могат да поискат те отново да бъдат върнати в тяхна собственост“, уточни още министърът и подчерта, че в момента тези 418 язовира са възложени за ремонт 182 броя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До 20 км/ч се ограничава скоростта на тротинетките в Сливен

До 20 км/ч се ограничава скоростта на електрическите тротинетки по пътищата в община Сливен, реши Общинския съвет. Изцяло се забранява движението им във всички пешеходни зони, тротоари, градската градина и алеи, с изключение на велоалеите. Местния парламент вдигна и глобите за нарушаване на шума от 50 лв. на 450 лева за физически лица...

публикувано на 25.04.24 в 14:34
Даниел Панов

От 2,40 до над 4 лева за столово хранене на учениците във Велико Търново

Във великотърновските училища има дискриминация към децата за евтиното столово хранене. Това заяви на днешната сесия на Великотърновския общински свет училищният директор и общински съветник от "Възраждане" Ангел Янчев. Кметът Даниел Панов отрече това и посочи, че училищата не може да бъдат задължени с кого да сключват договори за храненето..

публикувано на 25.04.24 в 14:06

Валери Жаблянов: Избирателите в момента са в състояние на преосмисляне

Лявото и дясното политическо пространство са социологически термини, а на изборите се явяват гражданите и ние не разглеждаме по този начин избирателя . Той трябва да избере в настоящия момент онази политическа сила, която  е в състояние да промени българското държавно управление. Това коментира представителят на "Левицата" Валери..

публикувано на 25.04.24 в 14:05

Атанас Величков не изключва възможността С. Македония да изпадне в изолация след парламентарните избори

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май .  Разликата между двамата е 176 446 хиляди гласа в полза на Гордана Силяновска, в процентно съотношение за нея  са гласували 40,20, а за Пендаровски 20..

публикувано на 25.04.24 в 13:58

Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево

Специалисти от САЩ вече са огледали ремонта на авиобазата до Граф Игнатиево, научи БНР. За визитата съобщи преди седмица служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  За момента няма официална информация за резултатите от посещението. Но по думите на министър Запрянов отпреди седмица експертите е трябвало да сертифицират съоръженията,..

публикувано на 25.04.24 в 13:46
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Отложената либерализация лишава енергетиката да бъде в пазарни условия

Държавата прави предложения, които са неприемливи, най-вече за работещите в "Мини Марица - изток". Тези предложения не са градивни на този етап в развитие на енергетиката в България.  Това заяви в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт в енергетиката. "Протестите са организирани в момента, в който се стремим да отложим за..

публикувано на 25.04.24 в 13:43

За безопасен Великден: Онлайн само в регистриран магазин, печат за агнешкото, номер на яйцата

Онлайн пазаруването на козунаци за Великден крие рискове затова е добре потребителите първо да проверят дали съответният електронен хранителен магазин има регистрация в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това съветва Бистра Иванова, експерт в областната дирекция в София. Екип от инспектори направиха случайна проверка на..

публикувано на 25.04.24 в 13:35