Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обяви български дипломат за персона нон грата

Това е реципрочно действие, което руската страна практически е длъжна да направи, коментира Тома Биков от ГЕРБ

| обновено на 05.12.19 в 12:24

Посланикът на България в Руската федерация Атанас Кръстин e бил извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му е била връчена нота.

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, руското външно министерство обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва, който трябва да напусне Русия до 24 часа.

Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври. 

Обявяването за персона нон грата на българския дипломат в Москва е огледалният отговор, за който предупредихме. Това съобщи източник на БНР в руското министерство на външните работи.

Предупреждението дойде в края на октомври, веднага след като у нас беше обявен за персона нон грата дипломат от руското посолство в София с ранг първи секретар по подозрение в шпионска дейност.

Той беше обвинен от прокуратурата, че е общувал регулярно с български граждани, сред които високопоставен служител с достъп до класифицирана информация.

Тогава руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви, че Москва ще разгледа ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика.

Представители на управляващата коалиция в парламента не допускат актът на Русия да е пряко свързан с изказването на руския президент Владимир Путин от вчера, че България "умишлено" бави проекта „Турски поток“. От ГЕРБ и патриотите заявиха, че случаят  с отзоваването на български дипломат от посолството ни в Москва се позовава на реципрочно действие.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира, че днешният дипломитечески ход от страна на Русия не е пряко свързан с изказването на руския президент Владимир Путин за „Турски поток“:

"Не мисля, че има връзка с това. Включително и в Германия, с германски дипломат беше направено същото действие, когато Германия отзова руски дипломати. И както виждате, „Северен поток“ не страда от това.

Това, което се е случило днес, е реципрочно действие на наши действия във връзка с отзоваване на руски дипломати от България", отбеляза Тома Биков.

Лидерът на НФСБ  и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов също видя реципрочност в действията на Москва, въпреки че допусна възможна връзка с обявеното от Путин:

„Може да се направи връзка, но не мисля, че икономическите въпроси трябва да бъдат пряко свързани с доказан шпионаж. С безспорни факти на шпионаж от страна на главния секретар на руското посолство“.

Отзоваването на български дипломат едва ли ще се отрази на българо-руските отношения, смята Тома Биков:

„Доколкото разбрах - след разговор с външния министър г-жа Захариева, разговорът в посолството е бил съвсем добронамерен на нашия първи дипломат там.

Така че смятам, че отношенията между България и Русия нямат промяна към този момент и общите проекти и добронамереността между двете страни остава валидна. Просто това е едно реципрочно действие, което руската страна практически е длъжна да направи“, каза още Биков.

Валери Симеонов коментира, че отношенията между двете страни трябва да са преди всичко на икономическа основа:

"Не мисля, че ще се разрази някакъв сериозен скандал. Това са едни стандартни, ответни действия, свързани с отстраняването, с експулсирането на главния секретар на руското посолство преди около месец. Отношенията на България с Русия, на първо място, трябва да са икономически. С други думи, България трябва да си гледа интересите“, каза Симеонов.

Кристиян Вигенин от БСП, бивш външен министър, също се позова на дипломатическата практика в случая:

“Често се прилага, когато бъде изгонен дипломат реципрочно, страната, чийто дипломат е изгонен - прави същото“.

Той обърна внимание, че явно това е сигнал за проблем:

“Смятам че и отговорът на министър-председателя Борисов вчера беше достатъчно премерен и ясен по отношение на ангажимента му към строителството на “Турски поток“, каза още Вигенин и призова:

“Да се опитат да нормализират тези взаимоотношения“.

ДПС отказа коментар по темата.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Песков

Русия вижда НАТО като сериозна заплаха за сигурността си

Русия вижда НАТО като заплаха за сигурността си, и то много сериозна. Това стана ясно от реакцията на говорителя на Кремъл по повод декларацията на държавните и правителствените ръководители на Алианса на срещата им във Вашингтон. "НАТО продължава да приближава инфраструктурата си към границите на Русия и цели да ѝ нанесе стратегическо поражение. Това..

публикувано на 11.07.24 в 18:12
Йенс Столтенберг

НАТО: Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността ни

Русия остава най-значителната и пряка заплаха за сигурността на НАТО. Това се казва в заключителната декларация от втория ден от срещата на върха на Алианса, която се провежда във Вашингтон.  В декларацията е заложена допълнителна военна подкрепа за Киев в размер на 40 милиарда евро. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг зави: "Не..

публикувано на 11.07.24 в 17:58

Комисията за нерегламентираните влияния в правосъдната система с нов опит да изслуша Сарафов и Цацаров

Новата временна парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за нерегламентирано влияние в правосъдната система и обвързаности на представители на съдебната власт с групите около разстреляния в края на януари Мартин Божанов-Нотариуса и около намиращия се в неизвестност бивш следовател Петьо Петров-Еврото, ще направи отново опит да..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

"Фердинанд - погребаният цар" по БНТ на 12-и юли

След близо 106 години българският цар Фердинанд се завърна в България! Тленните му останки бяха погребани в криптата на любимия му дворец "Врана". Писмата на царя, предадени от внука му Симеон Сакскобургготски на Държавния архив, говорят за голямата му носталгия към България през годините след абдикацията му.  През 1942 година Старият цар..

публикувано на 11.07.24 в 17:52

Общините: Трябва пълна преработка на предложения от МРРБ Закон за водоснабдяването и канализацията

Националното сдружение на общините, чийто Управителен съвет заседава при закрити врата в Арбанаси, се обяви за пълна преработка на предложения от регионалното министерство (МРРБ) нов проект на Закона за водоснабдяването и канализацията. Кметовете приеха декларация до министър Виолета Коритарова, в която се обявяват срещу окрупняването на сектора..

публикувано на 11.07.24 в 17:46

Отстраниха съветите на директорите на 6 важни за София общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:29

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян

Огънят на върха на катедралата в Руан е овладян, съобщи пожарната пред местните медии. Пожар обхвана кулата на готическата катедрала в севернофренския град. Инцидентът, подобен на този с парижкия храм "Нотр Дам" преди пет години, е станал по време на ремонт.  В зоната около храма е изграден защитен кордон. Започнало е и изнасянето на ценния..

публикувано на 11.07.24 в 17:08