Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D елхите се търсят най-много

Снимка: БГНЕС

Изборът и украсяването на коледна елха е традиция в цял свят. Има обаче различия в предпочитанията към цвят, форма, големина, украса, както и в бюджета, който отделят семействата в различните страни в Европа. Това показват данните от неформално проучване на единствената фабрика за производство на елхи на Балканите, която се намира в град Раковски. Изследвани са потребителските нагласи в 12 страни. 

Българинът си остава традиционалист, каза пред БНР управителят на фабриката Йонко Земярски и уточни, че най-популярният цвят и тази година е зеленият, като най-много се търсят елхи, които наподобяват естествените.

„През 2018-2019 г. се появиха 3D клонки, които имитират много добре естественото дърво, естествената ела. Клиентите предпочитат 3D елхите, които са в пика си“.

Според проучването българинът отделя средно между 100 и 110 лв. за покупка на коледно дръвче.

В държави като Австрия, Унгария, Словакия и Чехия семействата избират един и същи цвят както за елха, така и за украса – нещо, което не е характерно например за държавите на Балканите.

На второ място, според избора на клиентите, се класират заснежените елхи.

Снегът за заснежената елхичка съхне в специални производствени помещения при определена температура, обясняват от фабриката в Раковски.

На цветни елхи все още се спират семейства и търговски центрове в Македония и Хърватия.

Какво още разказа Йонко Земярски за вкусовете при коледните елхи чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ахмед Доган

ДПС-Доган е оттеглило жалбата си срещу ЦИК

Коалицията "Демокрация, права и свободи- ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, е оттеглила съдебната си жалба срещу Централната избирателна комисия, съобщиха източници на БНР. Очаква се ДПС - Доган да подаде жалба във ВАС срещу указанията на ЦИК Става дума за искането на ЦИК двете крила в ДПС да докажат, че..

публикувано на 08.09.24 в 13:03

Тревога в румънските окръзи Констанца и Тулча заради възможна руска атака срещу Украйна

Предупредително съобщение за възможност от падащи от въздуха обекти получиха през изминалата нощ жителите на румънските окръзи Тулча и Констанца чрез системата Ро-Алърт (Ro-Alert), предава "Диджи24".  “Запазете спокойствие. Подслонете се в мазета или убежища на гражданска защита. При липса на подслон, останете вътре в къщи, далеч от..

публикувано на 08.09.24 в 12:59
Многолюдни протести в Израел поискаха сделка за връщане на държаните от

Трима израелци са били убити при терористично нападение

Спешните служби на Израел съобщиха, че трима израелски цивилни са били убити при терористично нападение с огнестрелно оръжие в близост до пропускателния пункт "мост Аленби" между Западния бряг и Йордания. Нападателят, който е навлязъл в района с камион от Йордания, излязъл е от него и е започнал да стреля по израелски служители на реда, е бил..

публикувано на 08.09.24 в 12:54

Иван Демерджиев: Този ВСС няма нито юридическото, нито моралното право да избере следващия главен прокурор

"Дори не е необходимо да има такъв законопроект, за да осъзнаят членовете на ВСС, че нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор, при положение, че мандатите им отдавна са изтекли ". Това заяви пред БНР бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.  "Такъв орган с отдавна изтекъл мандат..

публикувано на 08.09.24 в 12:45
Бойко Борисов

Борисов: Не ме интересуват техните драми. ГЕРБ е готов да управлява

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече някога да е получавал подкрепа от ДПС. В Пловдив той коментира разменените вчера остри задочни обвинения между презиеднат Румен Радев председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски за участие в корупционни скандали и натиск, както и призива на държавния глава към всички политически лидери да определят своето отношение към..

публикувано на 08.09.24 в 12:18
Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис

Гръцкият премиер Мицотакис обеща увеличение на пенсиите и заплатите

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обеща повишаване на жизнения стандарт на гърците. Опозицията обаче изрази съмнение за успешното развите на гръцката икономика. На традиционна си реч пред изложителите на международния панаир в Солун гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пое ангажимент за увеличаване на заплати, пенсии и детски добавки: "От 1..

публикувано на 08.09.24 в 11:45