Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Тошев: Без Стоянка Мутафова театърът е друг

Снимка: БГНЕС

„Има незаменими и Стоянка Мутафова е от незаменимите. Без тези образи животът ни ще е пуст. Днес е още един пуст ден. Без Стоянка Мутафова театърът е друг“. Това заяви пред БНР журналистът Георги Тошев за голяма българска актриса Стоянка Мутафова, която почина днес на 97 години. Освен голям артист, тя беше голям човек – човек с достойнство и морал, добави той.

„Какво по-хубаво от това да бъдеш запомнен с усмивка, да бъдеш запомнен голям, обичащ. Всичко е живота на Стоянка Мутафова беше голямо, широко – жестовете, с които приемаше света и с които се раздаваше на публиката, бяха големи“, коментира Тошев в предаването „Преди всички“ и продължи: „В живота на Стоянка смъртта и радостта винаги са вървели успоредно. Но тя не се поддаде на скръбта. Затова толкова години до последно ни радва“.

По думите му Стоянка е била притеснителен човек:

„Колкото и да изглеждаше шумна, голяма, смешна, всъщност тя беше един много разумен, много самотен, много тих човек в живота си. Това е един много обран човек – нищо общо със сценичния образ, с който ще се запомни“.

„И смъртта е част от короната на големите. Колкото и да си мислим, че България е някаква страна на много таланти, не е съвсем така. Когато изпращахме Стефан Данаилов имаше 6 поколения българи. За Стоянка сигурно ще са повече. Иска ми се сега, когато тъгата е безкрайна, някак да говорим за Стоянка Мутафова по начина, по който тя живя“, каза още Георги Тошев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.