Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без надежда за пробив на първата среща на Нормандската четворка от 3 г. насам

| обновено на 09.12.19 в 19:30
Лидерите на Русия Владимир Путин, на Франция - Еманюел Макрон, на Германия - Ангела Меркел и на Украйна - Володомир Зеленски (отляво надясно) на първата среща Нормандската четворка след избирането на новия украински президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция се събраха за пръв път от 3 години в опит да дадат тласък на мирния процес в Донбас.

Срещата в Елисейския дворец е изпитание за авторитета на домакина - френския президент Еманюел Макрон, който пледира за преосмисляне на приоритетите на Европа в сферата на сигурността и стратегически диалог с Москва, отбелязва агенция "Франс прес".

Голям е залогът и за украинския лидер Володимир Зеленски, който спечели изборите през април с две ключови обещания - изкореняване на корупцията и постигане на траен мир в отцепилите се преди 5 години Донецк и Луганск. Вчера около 5 хиляди души демонстрираха в Киев с лозунги срещу "капитулация" пред Владимир Путин, обвиняван, че стои зад проруските сепаратисти в двете самопровъзгласили се републики. Начело на демонстрантите бе победеният от Зеленски доскорошен президент Петро Порошенко.

Най-голям е залогът за украинците, които - в резултат на конфликта - дадоха 13 хиляди убити, а повече от милион бяха прокудени от домовете си от 2014 година досега.

До днешната среща на Нормандската четворка се стигна, след като през септември Киев и Москва освободиха десетки пленници, а преди месец демилитаризираха три от "горещите" точки по линията на съприкосновение.

Следващата стъпка според Путин трябва да бъде гарантиране на "специален статут" на Луганската и Донецката област. Засега обаче няма изгледи да бъдат изпълнени украинските условия: разоръжаване или извеждане на незаконните военни формации и възстановяване на контрола на Киев върху границата с Русия.

Наблюдателите, цитирани от "Франс прес", не очакват съществен пробив на днешните преговори. Надеждата е, че президентите Зеленски и Путин поне ще започнат да градят доверие помежду си.

Вчера лидерите на три украински опозиционни партии – „Европейска солидарност“ на бившия президент Петро Порошенко, „Глас“ на Вячеслав Вакарчук и „Отечество“ на Юлия Тимошенко, се подписаха под обръщение към нацията. В документа те предупреждават за опасността Зеленски да капитулира пред Путин.

От Кремъл категорично дадоха да се разбере, че ще се придържат стриктно към Минските споразумения и ще настояват за безусловното им изпълнение.

Не е изключена Путин и Зеленски да засегнат и проблема с транзита на руски газ през Украйна. Продължаващите преговори между „Газпром“ и „Нафтогаз Украйна“ засега не дават резултат, а настоящият транзитен договор изтича на 31 декември тази година.

Програмата на Путин предвижда още двустранни срещи с Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явор Нотев

Явор Нотев за изборите: Обезверен съм!

49-ото НС ще остане в историята с това безобразно действие и решение, което беше наложено и огласено с гръмкото наименование "поправка на Конституцията" . Това заяви пред БНР Явор Нотев - юрист, бивш депутат от партия "Атака" и зам.-председател на 43-ото Народно събрание. " По друг начин очаквахме да бъде изпълнено със съдържание..

публикувано на 26.04.24 в 13:22
Кметът на Ловеч Страцимир Петков

Кметът на Ловеч уволни свой заместник заради липса на подкрепа от БСП

Кметът на Ловеч Страцимир Петков уволни един от заместниците си - Петър Маринов.  Петков поясни, че това е политическо уволнение, тъй като не получава подкрепа от коалиционния партньор БСП, от чиято квота беше назначен Маринов.  Петър Маринов беше назначен за заместник-кмет на общината след коалиционно споразумение между кмета и коалиционните..

публикувано на 26.04.24 в 13:20
Атанас Запрянов

Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%

Увеличение на заплатите на военните от догодина - със специфичен коефициент и в зависимост от заеманата длъжност, одобри окончателно и единодушно Народното събрание. Ръстът на възнагражденията се очаква да е средно с 30%. В края на дебатите служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази задоволство от подкрепата на парламента...

публикувано на 26.04.24 в 12:55

Въведоха мерки срещу птичия грип в Габровско

В Габровска област въведоха мерки срещу разпространението на птичи грип. Заради усложнената епизоотична ситуация се забранява провеждането на пазари и изложби на птици. В Габровска област няма огнище на птици грип, но здравните власти предприемат превантивни мерки срещу разпространението на заразата. Освен забраната за провеждане на..

публикувано на 26.04.24 в 12:54
Кирил Петков

Петков вижда нормално управление при прекъсната зависимост на Борисов от Пеевски

България не може да има нормално управление, ако зависимостта на Бойко Борисов от Делян Пеевски не бъде прекъсната. Така съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков коментира думите на лидера на ГЕРБ, че след изборите няма шанс да бъдат заедно в управлението след вчерашното отстраняване на Росен Желязков от поста председателя на НС. "Това,..

публикувано на 26.04.24 в 12:17
Микола Солски

Съд разпореди арест на украинския агроминистър Микола Солски

Министърът на аграрната политика и прехраната Микола Солски да бъде задържан по обвинения в съучастие в незаконно придобиване на държавна земя на стойност около 7 милиона долара. Това разпореди украински съд.  Солски отхвърля обвиненията, които се отнасят за събития от 2017-2021 г. - преди той да стане министър на земеделието през март 2022..

публикувано на 26.04.24 в 12:07

НС отмени патентния данък за бране на билки, горски плодове, гъби и трюфели

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма..

публикувано на 26.04.24 в 11:50