Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над половината българи не са доволни от демокрацията у нас, сочи проучване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

55 на сто от българите не са доволни от начина, по който работи демокрацията в страната ни, но също така 59 на сто от сънародниците ни смятат членството в ЕС за нещо добро. Това сочат данни от проучването „Парламентарен барометър“ за тази година, осъществено от Европейския парламент.

Макар повече от половината българи да са недоволни от демокрацията у нас, над половината са удовлетворени от начина, по който тя функционира в ЕС, показва проучването.

Евроскептиците или тези, които смятат, че членството на страната ни в общността е нещо лошо, са едва 9 на сто, като 32 на сто го определят като нито добро, нито лошо. Най-силна е подкрепата му сред младежите на възраст между 15 и 24 години - 67 на сто или с 3 на сто повече, отколкото запитаните от всички страни-членки. Като основни дейности, по които според сънародниците ни трябва да работи Европейският парламент, те посочват на първо място борбата със социалната изолация и бедността и веднага след това с равен брой гласове създаването на правилните условия за икономически растеж и инвестиции и подобряването на правата на потребителите и качеството и достъпа до здравни услуги.

Малко повече от 1/3 от запитаните българи спрямо другите граждани от ЕС са на мнение, че приоритет на Европарламента трябва да бъде борбата с промените в климата, което е и приоритет на комисията Фон дер Лайен.

Като основни проблеми, свързани с промените в околната среда, сънародниците ни посочват на първо място замърсяването на въздуха и след това на реките, езерата и подпочвените води. Най-голяма част от запитаните българи са на мнение, че Европейският парламент трябва приоритетно да защитава солидарността между страните-членки, човешките права в световен мащаб и свободата на словото. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45