Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че ще е „много трудно“ Брекзит да се осъществи, ако неговата управляваща Консервативна партия не успее да получи мнозинство в новия парламент на страната, който ще бъде формиран след изборите на 12 декември, пише британското либерално издание “Гaрдиън“.

Попитан дали има „план Б“ да осъществи Брекзит, в случай, че не успее да си осигури мнозинство след вота, той каза, че няма алтернатива на работещ парламент с торите начело.

Борис Джонсън освен това заяви, че опозиционният лидер Корбин е подкрепял терористични групировки, като „Хамас“ и Ирландската републиканска армия (ИРА).

„Ако се съмнявате в мен, вижте какво каза неговият говорител по здравните въпроси, Джон Ашуърт. Той разкри, че смята, че неговия собствен лидер е риск за сигурността“, каза Джонсън.

Очаква се след утрешните избори Великобритания да бъде управлявана от малко консервативно мнозинство, пише френският в. "Фигаро". Според прогнозата на института ЮГов (YouGov) консерваторите на Борис Джонсън ще спечелят изборите, но разликата с лейбъристката опозиция се стопява. Новото социологическо проучване показва подкрепа от 43 на сто за консерваторите срещу 34 на сто за лейбъристите.

Това обаче ще бъде достатъчно за привеждане на Брекзита в изпълнение - лозунгът, на който консервативният лидер Борис Джонсън основа цялата си кампания, подчертава в. "Фигаро".

Как стана така, че Консервативната партия е в момента партията на британските работници, пита британският в. "Сън". Очаква се те да подкрепят Борис Джонсън на утрешните избори, подчертава изданието отбелязвайки, че отдавнашни поддръжници на Лейбъристката партия обръщат гръб на нейния лидер Джереми Корбин.

Подкрепяната от него радикална политика доведе до спад в подкрепата за партията сред работниците. В същото време кампанията на консерваторите привлича тези гласоподаватели, като се фокусира върху здравеопазването, данъчните облекчения за нископлатените работници и Брекзит.

От поколения насам работниците, живеещи в изпитващи затруднения промишлени градове, почти винаги гласуваха за Лейбъристката партия, отбелязва в. "Вашингтон пост". Точно към тях се насочи Борис Джонсън в последните дни от кампанията, опитвайки се да разбие бастиона на политическите си опоненти.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че е казал на руския външен министър Сергей Лавров, по време на разговорът си с него във Вашингтон, че намесата на Москва в американските вътрешни работи е „неприемлива“, пише изданието "Хил".

Администрацията на Тръмп винаги ще се опитва да защити сигурността на нашите избори. Точка по въпроса. Ако Русия или някой друг външен фактор предприеме стъпки да подкопае нашите демократични процеси, ние ще предприемем ответни действия“, заяви Помпейо.

Неговите коментари идват малко след като беше изнесен доклада на бившия специален съветник Робърт Мълър, според който Русия се е опитала да помогне на президента на САЩ Доналд Тръмп да спечели изборите през 2016 г. Докладът обаче не посочва дали самият Тръмп си е сътрудничил с Русия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: В ПП-ДБ няма разделение, ще предложим правителство с третия мандат

В ПП-ДБ няма разделение и ще предложим правителство с третия мандат, ако ни бъде връчен. С такава позиция излезе съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена "Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат "Ще отидем при..

публикувано на 09.07.24 в 15:40
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Атал излиза от изборите по-силен и се позиционира за президентския вот през 2027 г.

Сегашният министър-председател на Франция Габриел Атал излиза със засилени позиции от изборите и се позиционира за президентските избори през 2027 г. Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров и уточни: " Той се дистанцира леко от президента Еманюел Макрон след изборите, като каза, че не е бил съгласен с разпускането на Националното събрание , но..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Искат отлагане на новата методика за заплащане на онколекарствата, влязла в сила от 1 юли

От варненската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания  ( СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков – Варна" ЕООД)  поискаха отлагане на променената  методика за заплащане на лекарствата за  лечение онкоболните пациенти, влязла в сила от 1 юли . От здравното заведение изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването и до..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

"Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат

Националният съвет на Движение "Да, България" реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието - ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Иван Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 15:02

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората . Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.   Историята на тази внушителна сграда..

публикувано на 09.07.24 в 14:45

Досъдебно производство по случая с децата в Плевен, консумирали бисквити с канабис

Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство по случая с децата, които бяха хоспитализирани, след като са консумирали бисквити, съдържащи канабис. В болница в Плевен са приети шест деца, яли бисквити с канабис Всички деца са в добро състояние, но остават под лекарско наблюдение още два дни в УМБАЛ "Д-р Георги Странски"...

публикувано на 09.07.24 в 14:34