Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При труса в Албания са пострадали сгради без необходимите конструктивни елементи

Последици от земетресение в Дуръс, Албания.
Снимка: EПA/БГНЕС

Втора група български инженери замина за Албания, за да продължи работата по оценка на състоянието на пострадалите от земетресението сгради в Тирана и Дуръс. Групата се състои от седем души. Помощта, осигурена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, е безвъзмездна.

Сградите са беззащитни срещу силни сеизмични въздействия

От Албания се завърна проф. д-р инженер Богомил Петров от Университета по архитектура, строителство и геодезия, който беше в първата група.

„Това, което видяхме е, че един сграден фонд е силно засегнат от сеизмичното въздействие, но трябва да отбележим, че голяма част от сградите, които бяха най-силно дефектирали, не са предназначени и не са в състояние да поемат сеизмични въздействия. Просто конструктивните системи, които са използвани в Албания, значителна част от тях, особено в годините до 1990-а, 1995-а не са приспособени и не могат да поемат подобен тип сеизмични въздействия“, подчерта проф. Богомил Петров в предаването „Хоризонт до обед“.

Първата група български инженери е обследвала около 85-90 сгради в Тирана.

„Значителна част от сградите са строени в 70-те години на миналия век и нямат необходимите конструктивни елементи за поемане на сеизмично въздействие. Основно бяха тухлени сгради, тухлена зидария със стоманобетонна плоча, никакви вертикални елементи, колони, греди, шайби, които да бъдат в състояние да поемат това натоварване“, допълни експертът.

Експертите са посетили и Дуръс. „Там сградите са със стоманобетонов скелет. Това, което на мен ми направи впечатление, поне аз не видях някъде сериозни дефекти в стоманобетонната конструкция. Основно бяха разрушени тухлени зидове, които са неукрепени, цели калканни стени“, посочи проф. Петров.

До 1995 г. в Албания е използвана стара нормативна база, която след това е била отхвърлена и постепенно започват да навлизат съвременните европейски изисквания.

Терените със сградите, които са напълно разрушени от земетресението в Албания, вече са почистени.

„По отношение на останалите сгради явно трябва да се вземат, това бяха и нашите препоръки - на колегите от различните екипи, че поотделно за всяка сграда, която наблюдавахме, направихме препоръки какво е необходимо да се направи със съответните проектни решения, за да може да бъде обезпечена тази страда, доколкото е възможно в сеизмично отношение“, каза още проф. Богомил Петров.

„Не сме поемали ангажимент за последваща помощ при осъществяване на проектирането, но това зависи от албанската страна. Те могат да поставят този въпрос в бъдеще“, изтъкна специалистът.

Подготовка за реакция при трусове

Трябва да имаме готовност за адекватна и много бърза реакция при такива сеизмични въздействия в Балканския регион, смята проф. Петров. 

"Ние трябва да имаме специалисти, които да бъдат готови в рамките на един-два дена след земетресението да отпътуват за дадената страна и да се включат в диагностицирането на сградите. Това трябва да бъде направено предварително. Те трябва да бъдат оборудвани с необходимата апаратура, с необходимата екипировка. Предварително да бъдат подготвени съответните въпросници или чек листове въз основа на които да се прави една много бърза оценка на сградите“, коментира специалистът.

„В същата степен важи и за нас. Ние трябва да имаме една предварителна подготовка. Да не се разчита на момента след земетресението, защото наистина реакциите са неадекватни и много често могат да доведат до грешна посока", обобщи Богомил Петров.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10

Общините не са готови да въведат новия модел на таксата за битови отпадъци

Няма как общините да направят тази грандиозна реформа сами, подчертава Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "До момента общините са изцяло сами в този процес . Държавата е заета само със себе си. Няма никакво отношение към тази огромна трансформация в българската икономика . Цялата..

публикувано на 16.07.24 в 10:06

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията

Цивилни специалности дават шанс за работа и в армията . Това обаче става при определени условия и след преминаването на първоначална военна подготовка , защото засега военната професия е една от трите регулирани.  Таня, Димитър, Георги, Стоян са част от многото студенти на Висшето училище по телекомуникации и пощи. Със специалността, която учат..

публикувано на 16.07.24 в 09:41

Огън и вода - къде са слабите ни места в борбата с пожарите?

Водата в България е неправилно управлявана , заяви пред БНР Георги Стоянов, председател на Българския фермерски съюз. Основният проблем е напояването , изтъкна той за недостига на вода за земеделие. Изваляването в Румъния се прави с български специалисти . Водещи държави го правят и има резултати. Стоянов призова МЗХ да прояви..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
Радиотелевизионната станция на връх Ботев

Радиотелевизионната станция на връх Ботев работи 24/7

" Радиотелевизионната станция на връх Ботев е изцяло проектирана за радиорелейно телевизионно разпръскване в национално значение. От тук се излъчват програмите на БНР - "Хоризонт" и "Христо Ботев" и на националните телевизии , каза за "Пътувай с "Хоризонт" началникът на станцията Рангел Добрев . Второто издание на новото предаване на програма..

публикувано на 15.07.24 в 08:58

Екстремни жеги до четвъртък. След кратко захлаждане през уикенда - нова порция горещини

Екстремно високите температури ще продължат до четвъртък. Това предупреждение отправи климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на СУ. Очакванията са най-високите стойности да достигнат 42-43 градуса , посочи той. През уикенда има условия за валежи с гръмотевични бури . Може да се наблюдават и т.нар...

публикувано на 15.07.24 в 08:45