Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер разкри детайли за пенсионната реформа, предизвикала стачки

| обновено на 11.12.19 в 15:47
Премиерът на Франция Едуар Филип
Снимка: БТА

Пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост и ще бъде с еднакви правила за всички. Това заяви премиерът на Франция Едуар Филип, който днес направи опит да успокои гнева на французите заради планираната пенсионна реформа. В телевизионно обръщение той представи подробности около предвижданите промени и обеща те да бъдат въвеждани постепенно и без бруталност.

Помирителният тон на Филип беше посрещнат с недоверие и Франция остана парализирана и днес - за седми пореден ден, а някои профсъюзи обещават протестите да продължат и до Коледа.

„Времето на универсалната пенсионна система дойде, това на десетките пенсионни режими свърши“, отсече Филип, обявявайки проекта за пенсионна реформа на фона на социалното недоволство.

Системата ще бъде еднаква за всички французи, без изключение, и всеки изработен час ще дава права, увери той.

Минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, но французите ще трябва да работят до 64-годишна възраст, за да получат пълна пенсия.

Правителството ще гарантира минимална социална пенсия от 1000 евро за пълна трудова кариера.

Като мярка за солидарност най-високите доходи ще бъдат облагани с допълнителна осигурителна вноска.

Нововъведенията ще засегнат родените след 1975 г. и ще се отнасят за периода след 2025.

Едуар Филип обеща запазване на нивото на пенсиите на учителите и постепенно въвеждане на реформата за тежките и рисковите професии.

Предвиждат се и мерки в полза на майките, отглеждали децата си. Започващите работа от 2022 г. ще бъдат първото поколение, изцяло засегнато от новата „универсална, солидарна и отговорна“ система, по думите на френския премиер.

Въпреки че на вчерашните демонстрации имаше по-малко хора, предложените компромиси, включително поетапно въвеждане на промените, една ли ще уталожат напрежението.

Синдикатите се опасяват, че новата система, която замества националната пенсионна система със специални привилегии за някои работещи, като тези от транспортния сектор, ще принуди хората да работят по-дълго и за по-малки по размер пенсии.

Днес стачката в транспорта продължава с пълна сила, метрото в Париж отново не работи, задръстванията сутринта стигнаха до 400 км. Въздушният трафик е нормален, но достъпът до парижките летища e затруднен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пореден ден на протести в Париж и цяла Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Два пъти по-малко участници на поредния протест срещу пенсионната реформа във Франция

Във вторник са участвали около 339 000 души във втория национален протест срещу пенсионната реформа във Франция, от които едва 31 000 в Париж, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс. Въпреки хубавото време, това е два..

публикувано на 10.12.19 в 22:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в..

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се..

публикувано на 13.07.24 в 11:58
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Жега и риск от пожари в Гърция

Днес е пореден ден на високи температури в Гърция с риск от пожари. Лекарите отново препоръчват в обедните часове да се стои в климатизирани помещения. Продължава екстремно топлото време в Гърция. Според прогнозите днес температурите на..

публикувано на 13.07.24 в 11:56
Израелски танк на границата с Ивицата Газа

Барбара Слейвин: Нетаняху е заложник на фанатици, Израел удължава агонията

Миналата неделя се навършиха 9 месеца от терористичния рейд на палестинската групировка "Хамас" в Южен Израел, след който започна войната в ивицата Газа. "Хамас" дадоха да се разбере, че са готови да се откажат от ключови свои условия за..

публикувано на 13.07.24 в 11:39