Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският премиер разкри детайли за пенсионната реформа, предизвикала стачки

| обновено на 11.12.19 в 15:47
Премиерът на Франция Едуар Филип
Снимка: БТА

Пенсионната реформа на френското правителство цели да осигури справедливост и ще бъде с еднакви правила за всички. Това заяви премиерът на Франция Едуар Филип, който днес направи опит да успокои гнева на французите заради планираната пенсионна реформа. В телевизионно обръщение той представи подробности около предвижданите промени и обеща те да бъдат въвеждани постепенно и без бруталност.

Помирителният тон на Филип беше посрещнат с недоверие и Франция остана парализирана и днес - за седми пореден ден, а някои профсъюзи обещават протестите да продължат и до Коледа.

„Времето на универсалната пенсионна система дойде, това на десетките пенсионни режими свърши“, отсече Филип, обявявайки проекта за пенсионна реформа на фона на социалното недоволство.

Системата ще бъде еднаква за всички французи, без изключение, и всеки изработен час ще дава права, увери той.

Минималната възраст за пенсиониране ще остане 62 години, но французите ще трябва да работят до 64-годишна възраст, за да получат пълна пенсия.

Правителството ще гарантира минимална социална пенсия от 1000 евро за пълна трудова кариера.

Като мярка за солидарност най-високите доходи ще бъдат облагани с допълнителна осигурителна вноска.

Нововъведенията ще засегнат родените след 1975 г. и ще се отнасят за периода след 2025.

Едуар Филип обеща запазване на нивото на пенсиите на учителите и постепенно въвеждане на реформата за тежките и рисковите професии.

Предвиждат се и мерки в полза на майките, отглеждали децата си. Започващите работа от 2022 г. ще бъдат първото поколение, изцяло засегнато от новата „универсална, солидарна и отговорна“ система, по думите на френския премиер.

Въпреки че на вчерашните демонстрации имаше по-малко хора, предложените компромиси, включително поетапно въвеждане на промените, една ли ще уталожат напрежението.

Синдикатите се опасяват, че новата система, която замества националната пенсионна система със специални привилегии за някои работещи, като тези от транспортния сектор, ще принуди хората да работят по-дълго и за по-малки по размер пенсии.

Днес стачката в транспорта продължава с пълна сила, метрото в Париж отново не работи, задръстванията сутринта стигнаха до 400 км. Въздушният трафик е нормален, но достъпът до парижките летища e затруднен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Пореден ден на протести в Париж и цяла Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Два пъти по-малко участници на поредния протест срещу пенсионната реформа във Франция

Във вторник са участвали около 339 000 души във втория национален протест срещу пенсионната реформа във Франция, от които едва 31 000 в Париж, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс. Въпреки хубавото време, това е два..

публикувано на 10.12.19 в 22:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители...

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом,..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен..

публикувано на 10.05.24 в 19:50