Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът: Добър вариант е да се пита КС за контрола над главния прокурор

Омбудсманът Диана Ковачева
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева обяви, че смята за добър вариант да бъде попитан Конституционния съд за препоръката на Венецианската комисия за създаване на механизъм за контрол над главния прокурор.

Пред журналисти във Варна Ковачева обясни:

„Мисля, че е хубаво да се вземе становището на тази комисия. Още повече, че България я е сезирала изрично. Може да бъде попитан и Конституционния съд за това до каква степен предлаганата система е удачна. Това също е добър вариант“.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви, че няма противоречие с Конституцията на  предлаганите от ведомството му промени в НПК за длъжността  „независим“ прокурор като контролиращ работата на  обвинител номер едно.

„Съветвам т.нар. конституционни специалисти, които повече от три дни напоително се изказваха, без да са чели становището на Венецианската комисия, внимателно да го прочетат, да се запознаят с детайлите и конкретно да кажат къде според тях откриват противоконституционност или колизия с норма на Конституцията. Твърдим, че сме спазили изцяло рамките и изискванията на конституционните норми“, каза той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дупница получи благословията на патриарх Даниил

Дупничани изпълниха централния храм "Св. Георги" за патриаршеската Света литургия, отслужена от Негово светейшество Даниил и свещеници от духовната околия по повод 5-та Неделя след Петдесетница и за Св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен. Пред входа на храма патриархът беше посрещнат с пита, поднесена от момичета в народни носии...

публикувано на 28.07.24 в 13:04

Френски католически духовници с критики към церемонията по откриване на Олимпиадата

Епископската конференция на Католическата църква във Франция осъди сцените, осмиващи християнството по време на церемонията по откриване на Олимпийските игри в Париж. До острата реакция на висшите духовници на Католическата църква се стигна, след като в края на церемонията представители на ЛГБТ общността пресъздадоха сцената на "Тайната..

публикувано на 28.07.24 в 12:56
Противопожарна и полицейска техника продължава да е позиционирана в района на село Гара Елин Пелин във връзка с взривовете в склада за пиротехнически средства, 28 юли 2024 г.

Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин

Поне четири са жертвите на взривовете в Гара Елин Пелин. Днес сутринта бяха открити две обгорени тела, след като в отминалите дни двама души починаха в болница от раните си. Малко след 10,30 часа следователи от Националната следствена служба и Окръжната следствена служба, екипи на пожарната и специализирани части на МВР са започнали огледа на..

публикувано на 28.07.24 в 12:21
Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев: Третият мандат при БСП може да е начало на стабилизация в политиката

Считаме, че третият мандат е надпартийният, ако считаме, че другите два са партийни. За нас е шанс за връщане на здравия разум в политиката и поставяне на начало на стабилизация в политиката, ако се обединим около няколко приоритета. Това заяви Драгомир Стойнев от БСП, заместник-председател на НС, в интервю пред БНР. И смята, че ако..

публикувано на 28.07.24 в 11:33

Продължават усилията за овладяване на пожара на българо-гръцката граница

Вътрешният министър Стоянов даде днес кратка информация за ситуацията с пожара, възникнал на българо-гръцката граница, съобщиха от МВР. Той обясни, че от гръцка страна гасят активно пламъците с два хеликоптера и два самолета. От вчера на наша територия вече се включиха и два военни хеликоптера, които ще продължат да облитат и през днешния..

публикувано на 28.07.24 в 11:18
Александър Джартов

Александър Джартов: BG-ALERT е мощен инструмент, ако се беше взривил 6-и склад?

Системата BG-ALERT (бгалърт) е мощен инструмент и е време кметове и местна власт да се обучат и да го припознаят като полезен инструмент, а населението като добавена стойност. Това препоръча директорът на ГДПБЗН Александър Джартов в интервю пред БНР. "Сработва, когато се дава нареждане по установения ред", обясни той и не приема..

публикувано на 28.07.24 в 10:25

Неуспешен втори мандат, пожари и трагични инциденти белязаха отминаващата седмица

Седмица, белязана от трагични инциденти, нови демонстрации на нетърпимост между политическите сили, компроматни войни и пореден обречен опит за съставяне на редовен кабинет. Двама загинали и още едно открито тяло тази сутрин в склада за фойерверки и един в неизвестност след взривовете между с. Гара Елин Пелин и град Елин Пелин...

публикувано на 28.07.24 в 10:06