Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност от воден режим във Великотърновско

Язовир Йовковци
Снимка: архив

В област Велико Търново няма опасност от воден режим за населението, ползващо питейна вода от язовир Йовковци.

На заседание при закрити врата при областния управител от ВиК днес са отчели, че завиреният обем на язовир Йовковци е близо 81 милиона кубически метра, а свободният обем е малко над 11 милиона кубически метра.

През следващите шест месеца, дори и да не се очакват значителни валежи, няма да има проблеми с водоснабдяването в област Велико Търново, посочиха от областната администрация.

Вторият голям язовир в областта - Александър Стамболийски, е с намален обем. От 200 милиона кубически метра наличният обем е 135 милиона кубически метра вода. От водоема 10 милиона кубически метра се ползват за производство на електроенергия от ВЕЦ „Росица 1“, а около 1,3 милиона кубически метра са за промишлено водоснабдяваме в района на Павликени.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
снимката е илюстративна

Пожар край село Габровница в Монтанско

Пожар гори в момента край село Габровница в община Монтана, съобщи за БТА Ивайло Цветанов - заместник-директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Монтана. Според сигнал от жители на селото, огънят е на метри от къщите на хора. Очевидци съобщават, че пожарът се разраства неконтролируемо и пламъците са стигнали..

публикувано на 18.08.24 в 20:39

Вътрешният министър направи проверка на ГКПП "Кулата" заради опашките

Вътрешният министър Калин Стоянов посети граничния пункт Кулата на българо-гръцката граница. Причината за това са опашките от автомобили, които се образуват на пункта. Ето какво съобщи вътрешният министър за трафика в района  "Получихме множество сигнали от граждани за бавното преминаване на пункта. По тази причина дойдохме на място, за да се..

публикувано на 18.08.24 в 20:36

Над 1000 души се изявиха на фестивала "Струма пее" в Невестино

Над 1000 изпълнители се изявиха на приключващия тази вечер фолклорен фестивал "Струма пее", домакин на който двата дни е Общината в Невестино.  Местни таланти представиха изворен и обработен фолклор в певческото, танцовото, словесното и инструменталното изкуство, показаха обреди и обичаи от районите, откъдето са.  Фестивалът се провежда..

публикувано на 18.08.24 в 20:30
Снимката е илюстративна

ЕРТ: Мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в петъчния инцидент

Гръцката обществена телевизия ЕРТ съобщава още подробности за стрелбата в заведение в селището Ханиоти на първия ръкав на Халкидики, която се разигра в нощта на петък срещу събота. Според гръцката медия - мафиоти, биячи и наркодилъри от България са главните действащи лица в тежкия инцидент.  Още трима задържани в Гърция заради инцидента с..

публикувано на 18.08.24 в 20:05
Благороден елен

Бракониер, убил два млади благородни елена, е заловен на територията на ДГС - Казанлък

Бракониер, убил два млади благородни елена, е заловен на територията на Държавното горско стопанство в Казанлък. Това съобщават от Югоизточното държавно предприятие в Сливен на официалната си фейсбук страница. Двете животни са на една и две години и са открити в землището на град Шипка.  Служители на горското стопанство в Казанлък са изпратени в..

публикувано на 18.08.24 в 20:01

Каракачанската общност в Самоков чества празника си

По традиция, в седмицата, когато Самоков отбелязва празника си, каракачанската общност в града се събира на свой събор в двора на храм "Рождество Богородично" - Бельова църква, съобщава БТА. Каракачаните отпразнуваха с раздаване на курбан за здраве, тематични танци и гръцка музика. Празникът се организира от Културно-просветното дружество на..

публикувано на 18.08.24 в 19:54

Нова магистърска програма в ТУ-София - "Технологично предприемачество" на английски език

Магистърска програма "Технологично предприемачество" на английски език, започва в Техническия университет в София, съобщиха от висшето училище. Специалността е разработена, за да отговори на нарастващите потребности на обществото у нас и в света от високо квалифицирани специалисти с иновативно мислене и предприемачески умения. Тя е разработена по..

публикувано на 18.08.24 в 19:44