Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС решава да подпише ли Националния рамков договор

| обновено на 13.12.19 в 13:51
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз решава днес дали да даде мандат на избрани представители да подпишат Националния рамков договор за 2020. Преди откриването на събора, председателят Иван Маджаров увери, че е постигнато съгласие с Касата и проблеми с изписването на лекарства няма да има нито за лекарите, нито за хронично болните пациенти.

С 4 млрд. и 700 000 лева ще разполага Националната здравно-осигурителна каса догодина, което е с 400 млн. лева повече от тази година. Предвидени са над 2 млрд. лева за болнична помощ, над 1 млрд. лева за лекарства, 180 000 000 за дентална помощ.

14% ръст на цените на клиничните пътеки и намаляване на приема в болниците със 7% са част от новите моменти в Националния рамков договор за догодина, посочи д-р Маджаров и допълни:

“Никоя болница няма да може да каже вече: "Не мога да ви приема, защото ми е свършил лимитът. Ще има лимит, но това няма да е основание да спира приемът на пациентите“.

Остава и възможността личните лекари да извършват профилактични прегледи на пациентите си, когато имат възможност.

Джипитата ще получават достатъчно направления за профилактични прегледи без ограничения, за да не връщат пациенти, гарантират от Лекарския съюз.

Идеята да се плаща потребителска такса за децата няма да получи развитие в новия Рамков договор, но остава дискусионна в бъдеще.

Сред най-важните одобрени промени е увеличението на средствата за извънболнична помощ с още 12 000 000 лв, което беше искане и на БЛС, .

Да отпадне 24-часовото разположение на личните лекари, като това бъде регламентирано чрез нормативни текстове, настоява още съсловието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Андрей Дамянов: Управляващите налагат модела „който има пари, ще се лекува“

Ще бъдат ли нарушени правата на хронично болните, ако проектът на Националния рамков договор бъде приет и се реши, че НЗОК ще заплаща не повече от два медикамента за домашно лечение? Пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет..

публикувано на 13.12.19 в 08:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

КЗП изтегля от пазара опасни вейпове с форма на детска играчка

Комисията за защита на потребителите разпореди изтегляне от пазара на опасни вейпове с форма на детска играчка. Според решението конкретните модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите. Става въпрос за вейп с..

публикувано на 17.07.24 в 13:58

Премиерът призова собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите

Служебният премиер Димитър Главчев отправи апел към собствениците на тежка техника да се включат в потушаването на пожарите, които бушуват в различни части на страната: "Земевладелци и собственици на строителни фирми, които имат едра техника, при..

публикувано на 17.07.24 в 13:53

Емилия Милчева: Да изискваме честност от политиците и промяна в начина на правене на политика

България има нужда задължително от коалиционно правителство, защото и следващите парламенти ще са силно фрагментирани. България не е изключение от надигащата се крайно дясна вълна в ЕС . Но ние трябва да изискваме от политиците честност и..

публикувано на 17.07.24 в 13:38
Британският крал Чарлз III

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство. Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания"...

публикувано на 17.07.24 в 13:01

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Акция на животновъди в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това..

публикувано на 17.07.24 в 12:55