Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социално ориентирана кауза

Правен инкубатор помага на млади юристи

Целта е да създадат устойчиви юридически практики за работа с маргинализирани групи

Мариана Борисова и Даниела Михайлова
Снимка: Ани Петрова

В началото на декември в София стартира официално първият правен инкубатор в Източна Европа. 

Програмата подкрепя 13 настоящи или скоро завършили студенти по право и адвокати, които показват ангажираност към социалната справедливост. 12 от тях са с ромски произход. В продължение на 18 месеца те ще работя с петима ментори - адвокати и съдии. Целта е в края на програмата участниците да създадат устойчиви юридически практики, чрез които да осигуряват равен достъп до правни услуги за физически лица, семейства, малки фирми и хора от маргинализирани групи.

Успешен старт

"Правният инкубатор е инициатива, която дава възможност на млади юристи да стартират успешно своята адвокатска практика и да се обърнат към това да имат по-добри комуникации с клиентите от една страна и с институциите, с които адвокатът работи от друга", обясни в предаването "Хоризонт до обед" адвокат Даниела Михайлова.

Университетското образование обикновено подготвя доста добре юристите на теоретично ниво, но когато започне практическата работа, се оказва, че младите колеги се сблъскват с доста трудности от практически характер, посочи тя. "От една страна практическата страна на работата, от друга страна бизнес уменията, които са необходими, за да се въведе успешно и да се развие една адвокатска практика."

Практически познания

Правният инкубатор помага на специалистите да получат практически знания за упражняване на професията и да получат бизнес умения.

"Два бяха основните критерии за избор на участници в инкубатора. Първият - да се спрем на хора, които действително в своите мотивационни писма, с които кандидатстваха, са обявили своята ангажираност към социалната справедливост и желанието си да работят с хора със средни и ниски доходи, защото на практика това е една огромна група хора, които в противен случай остават без достъп до правосъдие. Това е голям минус за самите хора и освен това е минус и за правосъдната система, защото когато един човек се явява в съда без правна защита, това затруднява и съдебния състав", коментира Даниела Михайлова.

При набирането на кандидати за правния инкубатор не са залагани критерии за етнически произход, уточни тя.

Недостъпна ли е юридическата професия

"Просто така се получи, че повече от кандидатите за участие в инкубатора бяха студенти и завършили юристи роми, докато при менторите на практика е обратното. При менторите имаме само една колега от ромски произход, а те са общо пет. И това на практика е още едно доказателство - трудно се пробива в професия като юридическата, особено в адвокатските практики, ако няма подкрепящо крило, което по някакъв начин да ти даде успешен старт", подчерта адвокат Даниела Михайлова.

Адвокат Мариана Борисова е от ромски произход, израснала е в малко населено място в типично и традиционно ромско семейство.

"Пътят на правото беше за мен една мисия и може би една сбъдната мечта", споделя тя.

Невидимите добри примери

"Не приключих до завършването и до получаването на дипломата, а продължих да бъда полезна и да давам част от енергията, времето си за развитието и подкрепата на другите млади роми в нашата общност и на всички онези в малките населени места, които имат нужда от гръб или подкрепа. Така се стигна до 2015 година, когато осъзнах, вече практикуващ юрист, в държавна институция работех, че в ромската общност има необходимост от въвеждането на правото и да го познават много по-добре от една страна. От друга страна чуваме постоянно, че има вече образовани роми, но негативните стиреотипи спрямо ромската общност нарастват и ние останахме невидими. Тогава при мен се зароди идеята, че трябва да намеря и да събера всички роми, завършили право, за да се обединим заедно, да може да сме си подкрепа едни на други и да създадем тази подкрепяща среда, която на нас ни липсва", мотивира се Мариана Борисова вече като участник в правния инкубатор. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вътрешнополитически цели вкарват Ердоган в мир с Европа и САЩ

Оптимизъм лъхаше от оценките на Джо Байдън и Реджеп Ердоган в оценките им за техния първи разговор лице в лице в качеството им на президенти на Съединените щати и на Турция.  "Няма проблем в двустранните отношения, който да не можем да решим", заяви Ердоган на неговата пресконференция. "Имахме позитивна и плодотворна среща", посочи Байдън на..

публикувано на 19.06.21 в 13:27

Кореспондентът на БНР Пламен Христов пътешества с круизен кораб

Кореспондентът на програма "Хоризонт" на БНР Пламен   Христов направи пътешествие с круизен кораб. Корабът е тръгнал от Рим, преминал е покрай Неапол, Палермо, Генуа, Малта и е пристигнал отново в Рим, пътувайки по Средиземно море. Мерките за дезинфекция и безопасност са били строги, разказа Пламен Христов.   "Непрекъснато се..

публикувано на 18.06.21 в 21:33

Ден на отворените врати ще се проведе в НАО Рожен

На празника на "Света Троица" ще се проведе ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория   в Рожен. В Обсерваторията ще пристигне представител на австрийска фирма, производител на новия телескоп с оптична система, чието изграждане предстои. Обсерваторията в Рожен е единствената в света с параклис. Непосредствено..

публикувано на 18.06.21 в 20:15
Телевизионната кула в Русе

Телевизионната кула в Русе е най-високата в страната

Телевизионната кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на които в северната част на страната се разпространяват радио- и телевизионните сигнали. Ако сте в Северна България и слушате радио, а телевизорът ви работи, това се случва благодарение на най-високата радио релейна телевизионна станция в Русе. Телевизионната..

публикувано на 18.06.21 в 16:52

Пандемията като възможност за нови печеливши икономически ниши

Много държави вече предлагат сериозни стимули и специални условия за чужденци, работещи от разстояниe. До 2035 година броят на дигиталните номади по целия свят се очаква да достигне 1 милиард. Затова и конкуренцията да бъдат привлечени от редица страни е доста ожесточена, но пък броят на избралите този работен лайфстайл е достатъчен, за да има за..

публикувано на 18.06.21 в 16:51

Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са „виртуални“

Проблеми с работната ръка, със субсидиите, с мнимите стада, с които се крадат субсидии, имат българските овцевъди. Десетки животновъди се събраха на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец на деветото издание на Националния събор на овцевъдите. Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени..

обновено на 18.06.21 в 15:43
Александър Бабанин

Александър Бабанин: Вече има интерес към полуавтономни автомобили

По време на изложението „Трък експо“ бяха представени системи за полуавтоматично управление на камиони , дори и такива, които са в серийно производство. „Все още сме далеч от ситуации, в които автономните камиони ще са господарите на пътя, но пътят към подобни автономни машини вече е поет. Производители и дистрибутори вече пробват..

публикувано на 18.06.21 в 13:33