Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинска сестра: Борисов пое ангажимент да бъде гарант за всичко обещано

Ние повярвахме на мъжката му дума, каза тя

Протестиращите медицински сестри дадоха изявление след срещата в премиера Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС

Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти, но това ще става постепенно.

Това стана ясно снощи след продължили повече от 2 часа преговори в Министерския съвет, в които взеха участие протестиращите медицински сестри, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, социалният министър Деница Сачева.

Здравният министър Ананиев е гарантирал, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите. 

"Г-н Борисов обеща да бъде гарант за всичко обещано". Това каза пред БНР Елена Тонева - медицинска сестра в реанимацията на голяма столична болница.

Според нея идеята да се въведе задължителен Колективен трудов договор не е харесала на министър Ананиев:

"Той е финансист и може би е наясно. ... Той каза, че с подписването на задължителен КТД някои болници ще стигнат до фалит", обясни тя в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". По думите ѝ така може да се филтрират здравните заведения - коя болница е ефективна и коя - не.

"Всички сме наясно, че трябва да се изгради нова мрежа в здравеопазването, за да може неефективните болници - общински и държавни, излизането на много частни болници - да се преструктурира. В името на пациента, защото в момента става източване на НЗОК. Затова ние продължаваме да настояваме за въвеждането на електронна здравна карта - когато един пациент има свое лично електронно здравно досие, той ще знае от какво е опериран, от какво боледува. Няма някой да му вземе личната карта и да злоупотребява с данните му, за да се надписват пътеки и да се пишат фалшиви диагнози, за да се източва Здравната каса", коментира Елена Тонева.

По думите на медицинската сестра може да има нови протести, ако срещите са само формални и проблемите на медицинските специалисти се неглижират.

"За нас снощната среща не беше формална. Ние повярвахме на г-н Борисов, на мъжката му дума. Не искаме оставката на министър Кирил Ананиев, даваме му нов шанс да работим заедно", уточни тя.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, също коментира пред БНР проблемите на медицинските специалисти и обещанията на управляващите да ги разрешат:

"Разчетох още няколко искания в това, което се е говорило вчера. Лечебните заведения да станат бюджетни организации, което беше отхвърлено учтиво. Другото желание - правителството да определя заплатите на всички в здравната сфера - чрез КТД - то също беше отхвърлено. Третото искане беше да се увеличат възнагражденията им, на което получиха отговор, че вероятно с новия Национален рамков договор те ще се увеличат, а Борисов им обеща, че в следващия мандат ще ги увеличи пак. Това видях, нямаше конкретни ангажименти", коментира той. 

Цялото интервю на Лора Търколева с Елена Тонева и Стойчо Кацаров предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кириакос Мицотакис

Гърция отказа отбрана на Украйна, дава за Олимпиадата зенитни ракети

Гърция няма да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана, заяви пред телевизионните медии премиерът Кириакос Мицотакис. Така той даде отговор на изявления на лидери на опозицията, че премиерът няма право да изпраща оръжия без решение на парламента и да остави островите без противовъздушна защита. Мицотакис каза, че..

публикувано на 26.04.24 в 09:29
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Борисов излиза на плюс. Всички се борят за любовта му

Епизод от предизборната надпревара и демонстрация на сила – така политологът Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл болкан" разчита отстраняването на председателя на парламента Росен Желязков и с гласовете на ПП-ДБ. "Това е демонстрация на сила. ПП-ДБ са в отбранителна позиция и това е проява на сила , в която е малко спорно получава ли..

публикувано на 26.04.24 в 09:11

Обследват щетите от градушката в Пловдив, Стара Загора и Сливен

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Експертите напомнят на..

публикувано на 26.04.24 в 09:03

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия

Плевен е домакин на 27-та Национална олимпиада по астрономия. В престижната надпревара ще се включат 96 ученици, а победителите ще станат част от националния отбор за международни състезания. Най-добрите астрономи пристигат и ще бъдат до неделя в Плевен. "Тя е 27-ма по ред, с организатори Регионално управление на образованието - Плевен,..

публикувано на 26.04.24 в 08:33
Надежда Йорданова

Надежда Йорданова: ПП-ДБ не търси участие в управлението на всяка цена!

"Не сме в ситуация, при която два месеца да няма парламент. Това, че Народното събрание е във ваканция, не означава, че при определени ситуации не може да бъде свикано и да проведе заседание. Когато служебното правителство залитне в някаква посока, да има възможност да се реагира ". Този коментар направи в интервю за БНР Надежда Йорданова от..

публикувано на 26.04.24 в 08:26
Изложение на Чипровски килими

Започва фестивалът на Чипровския килим, представят обичая "Доткавалник"

Обичаят "Доткавалник" ще бъде представен за първи път на традиционния фестивал на Чипровския килим. Фестът стартира днес и ще продължи до неделя. Деветото издание на фестивала на Чипровския килим ще се проведе на площад "Чипровско въстание". Освен че ще има изобилие от изложени Чипровски килими на алеята към историческия хълм, за първи..

публикувано на 26.04.24 в 08:07

Илияна Йотова открива форума "Овластяване на новото поколение"

Първият по рода си глобален доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици ще бъде представен днес. Събитието ще бъде излъчено на живо в над 20 държави, членки на ОИСР, взели участие в проучването. То е осъществено в държави от четири континента, а фондацията..

публикувано на 26.04.24 в 08:07