Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицинска сестра: Борисов пое ангажимент да бъде гарант за всичко обещано

Ние повярвахме на мъжката му дума, каза тя

Протестиращите медицински сестри дадоха изявление след срещата в премиера Бойко Борисов.
Снимка: БГНЕС

Правителството потвърди ангажимента си за увеличаване на възнагражденията на медицинските специалисти, но това ще става постепенно.

Това стана ясно снощи след продължили повече от 2 часа преговори в Министерския съвет, в които взеха участие протестиращите медицински сестри, премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маринов, социалният министър Деница Сачева.

Здравният министър Ананиев е гарантирал, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите. 

"Г-н Борисов обеща да бъде гарант за всичко обещано". Това каза пред БНР Елена Тонева - медицинска сестра в реанимацията на голяма столична болница.

Според нея идеята да се въведе задължителен Колективен трудов договор не е харесала на министър Ананиев:

"Той е финансист и може би е наясно. ... Той каза, че с подписването на задължителен КТД някои болници ще стигнат до фалит", обясни тя в предаването "Преди всички" по "Хоризонт". По думите ѝ така може да се филтрират здравните заведения - коя болница е ефективна и коя - не.

"Всички сме наясно, че трябва да се изгради нова мрежа в здравеопазването, за да може неефективните болници - общински и държавни, излизането на много частни болници - да се преструктурира. В името на пациента, защото в момента става източване на НЗОК. Затова ние продължаваме да настояваме за въвеждането на електронна здравна карта - когато един пациент има свое лично електронно здравно досие, той ще знае от какво е опериран, от какво боледува. Няма някой да му вземе личната карта и да злоупотребява с данните му, за да се надписват пътеки и да се пишат фалшиви диагнози, за да се източва Здравната каса", коментира Елена Тонева.

По думите на медицинската сестра може да има нови протести, ако срещите са само формални и проблемите на медицинските специалисти се неглижират.

"За нас снощната среща не беше формална. Ние повярвахме на г-н Борисов, на мъжката му дума. Не искаме оставката на министър Кирил Ананиев, даваме му нов шанс да работим заедно", уточни тя.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, също коментира пред БНР проблемите на медицинските специалисти и обещанията на управляващите да ги разрешат:

"Разчетох още няколко искания в това, което се е говорило вчера. Лечебните заведения да станат бюджетни организации, което беше отхвърлено учтиво. Другото желание - правителството да определя заплатите на всички в здравната сфера - чрез КТД - то също беше отхвърлено. Третото искане беше да се увеличат възнагражденията им, на което получиха отговор, че вероятно с новия Национален рамков договор те ще се увеличат, а Борисов им обеща, че в следващия мандат ще ги увеличи пак. Това видях, нямаше конкретни ангажименти", коментира той. 

Цялото интервю на Лора Търколева с Елена Тонева и Стойчо Кацаров предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама астронавти, престояващи на МКС над 2 месеца от предвиденото, ще бъдат върнати през февруари

Двамата американски австронавти, които са на Международната космическа станция вече повече от два месеца над предвиденото, ще бъдат върнати на Земята през февруари догодина, съобщиха от НАСА. Това ще стане с ракета на компанията Space X на Илън Мъск. Мисията на Сонита Уилямс и Бари Уилмор трябваше да продължи само осем дни, но престоят им на..

публикувано на 25.08.24 в 08:40

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на..

публикувано на 25.08.24 в 08:22

След безредиците: Засилено полицейско присъствие на карнавала в "Нотинг Хил"

Засилено полицейско присъствие ще има на тазгодишния карнавал в лондонския квартал "Нотинг Хил". Мерките за сигурност са затегнати след социалните безредици в Обединеното кралство от края на миналия месец Традиционният карнавал в "Нотинг Хил" се провежда днес и утре. Седем хиляди полицаи ще дежурят по улиците. Очаква се около един милион души..

публикувано на 25.08.24 в 08:10
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преди преговорите за мир в Газа: Размяна на удари между Израел и "Хизбула"

Размяната на удари между Израел и Хизбула предшества определян като ключов ден на подновените преговори за мир в Газа, които се провеждат в египетската столица Кайро. В четвъртък и вчера посредниците обсъдиха начините за сближаване на позициите между Израел и палестинското движение "Хамас", докато ООН докладва за влошаване на хуманитарните условия..

публикувано на 25.08.24 в 07:58

След експлозията край синагога във Франция, при която пострада полицай: Има арестуван заподозрян

Френската полиция арестува заподозрян за опита за палеж на синагога в град Ла Гранд Мот, обяви вътрешният министър Жералд Дерманен. Той информира,  че заподозреният е стрелял по полицаите по време на задържането. Телевизия Би Еф Ем съобщи, че е арестуван 33-годишен алжирец, в град Ним. Полицай беше ранен при взрив край синагога в..

публикувано на 25.08.24 в 07:52

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища. Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа. Хората от Хаджидимитрoво, Горна Студена, Козловец и Морава..

публикувано на 25.08.24 в 07:43

Внимание: Опасно горещо време и в последната неделя на август

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.  На места в тези..

публикувано на 25.08.24 в 07:15