Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ искат обяснение от Турция за заплахата да спре достъпа им до две бази

Шефът на Пентагона Марк Еспър заяви, че иска да говори с турския си колега, за да разбере колко сериозни са заплахите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ искат обяснение от Турция за заплахата да спре достъпа им до две стратегически военни бази, използвани от тях, заяви американският министър на отбраната Марк Еспър. Съединените щати и НАТО от десетилетия използват турските бази - символ на ангажимента за сътрудничество и отбрана на Турция и Европа.

„Ще затворим базата Инджирлик, ако е необходимо. Ще затворим и радарната база Кюреджик, ако е необходимо. Ако санкциите бъдат приложени, ние ще дадем отговор по правилото на реципрочността“, каза турският президент Реджеп Ердоган в телевизионно интервю.

Заплаха последва вот в американския Сенат, който утвърди законопроекта за налагане на санкции срещу Турция заради покупката на руските противоракетни системи С-400.

Американските военновъздушни сили използват базата в Инджирлик за атаки срещу позиции на Ислямска държава в Сирия, а в другата база се намира основна радарна станция на НАТО.

Американският министър на отбраната Марк Еспър заяви, че е разбрал за заплахата от вестниците и поиска да говори с турския военен министър Хулуси Акар.

„Трябва да говоря с моя колега от Турция и да разбера какво точно имат предвид и колко са сериозни“, каза той.

Наличието на американски ядрени бомби в Турция никога не е било признавано официално от Пентагона, но се счита, че във военновъздушната база Инджирлик има 50 гравитационни ядрени бомби Б-61, които са считани за тактическо оръжие и се изстрелват от летателен апарат, а не с ракета. Теоретично САЩ имат контрол върху ядрените оръжия, но няма система за сигурност, която да е непробиваема, особено на чужда територия.

През октомври вестник „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Пентагонът преразглежда дали ядрените бомби в Турция да бъдат преместени, но не е ясно дали това вече е направено.

Американският министър на отбраната Марк Еспър отказа да коментира американските оръжия в Турция, но отправи ясно послание, че ако тази заплаха е сериозна, това се превръща в проблем за НАТО и за ангажимента на Турция към Алианса.

„Няма да коментирам къде Съединените щати имат разположени оръжия. Мисля, че тук въпросът отново е каква е посоката на Турция по отношение на НАТО и редицата действия, предприети от Анкара, независимо дали е покупката на С-400, задържането на натовските планове за отбрана на Европа и други.“

В телевизионното интервю Реджеп Ердоган предупреди още САЩ, че в отговор на резолюцията на Конгреса, с която се признава арменския геноцид, Меджлисът може да разследва дали Съединените щати са извършвали системен геноцид над местното население на Америка - индианците.

Отношенията между Анкара и Вашингтон са обтегнати от дълго време заради сближаването на Турция с Русия и заради желанието на Ердоган да получи независима роля на световната политическа сцена. Но икономическите показатели показват, че твърдите изказвания на турския президент вредят на страната. Турската лира се срина на валутните пазари до двумесечно дъно.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21

Регионалният министър призова строителния бранш да се включи в борбата с пожарите с тежка техника

Министърът на регионалното развитие инж. Виолета Коритарова призова строителния бранш с тежка техника да се включи в борбата с пожарите в различните региони на страната.  Всички структури в състава на министерството също са в готовност за реакция. Цялата техника на държавното дружество "Автомагистрали" ще се включи в спасителните дейности...

публикувано на 17.07.24 в 21:04
Служебният премиер Димитър Главчев в МС.

МС: "Български пощи" ще обменят безплатно до 10 хил. лв. на ден след влизане в еврозоната

"Български пощи" ще могат да обменят безплатно до 10 хиляди лева на ден след влизането на България в еврозоната. Служебното правителство възложи на държавното дружество да извършва услугата. Дружеството ще обменя безплатно банкноти и монети от левове в евро по официалния валутен курс в размер до 1000 лв. на ден на човек. За суми от 1000 до 10 000 лв...

публикувано на 17.07.24 в 20:48
Снимката е илюстративна.

Квалифициран електронен подпис може да се получи вече по куриер до адрес

От днес може да се получи Квалифициран електронен подпис по куриер до адрес. Услугата е без аналог у нас и в Европа и е възможна чрез Борика. До момента беше задължително явяване в офис, а вече идентификацията може да стане онлайн. Става въпрос за подписа на хардуерен носител като клиентът получава флашката до посочен адрес. Новата услуга става възможна..

публикувано на 17.07.24 в 20:31
Доц. Григор Сарийски

Доц. Григор Сарийски: Има основания да се смята, че Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз

Според икономиста доц. Григор Сарийски има основания да се смята, че идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов се занимава с банкова дейност без лиценз, събирайки заеми от различни хора във връзка с изградения в село Неофит Рилски комплекс "Исторически парк" и така е ощетил бюджета: "По-големият проблем не е толкова, че са ощетявани държавни..

публикувано на 17.07.24 в 20:14
Снимката е илюстративна.

Две от трите огнища на новия пожар в Старозагорско са овладени

Движението на влакове между село Михайлово и Стара Загора продължава да бъде спряно заради разразилия се по-рано пожар по протежението на железопътната линия. Няма опасност за населените места в близост.  Пожар между Калояновец, Арнаутито и Михайлово спря придвижването на влакове Екипи на пожарната гасят запалили се сухи треви и храсти на фронт..

публикувано на 17.07.24 в 19:52