Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама пожарникари загинаха в Австралия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама австралийски пожарникари доброволци загинаха при опит да потушат горски пожар на около 90 километра югозападно от Сидни. Премиерът Скот Морисън прекъсна необявената си почивка на Хавайските острови, където отиде в разгара на кризата, и се извини, предадоха световните агенции.

Камионът на двамата загинали мъже, който бил част от конвой на пожарната, се блъснал в дърво и се преобърнал. Трима души били ранени при катастрофата и откарани в болница.

"Това е много трагично събитие в и без това тежкия сезон на пожарите", каза в комюнике австралийската пожарна служба.
При друг инцидент двама пожарникари получиха изгаряния по лицето, ръцете и краката и бяха откарани с хеликоптер в болница. Тяхна колежка бе откарана с линейка, след като тримата са се оказали обкръжени от пламъци.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви тази сутрин, че ще прекъсне ваканцията си на Хавайските острови и ще се завърне в страната си възможно най-скоро.

Той понесе силни критики в социалните мрежи през последните дни, че е отишъл на почивка в чужбина в момент, когато Австралия е обхваната от суша и безпрецедентна жега и се бори с над 100 пожара.

Австралийският премиер се извини, че е отишъл на почивка, докато страната гори и преживя тази седмица двата си най-горещи дни, откакто се води статистика, съобщи Би Би Си.

"Дълбоко съжалявам за всяка обида, причинена на всеки от многото австралийци, засегнати от ужасяващите горски пожари, като отидох на ваканция с моето семейство по същото време", каза Морисън.

Осем души загинаха, над 700 къщи изгоряха и площ от милиони хектари бе изпепелена в резултат на кризисната ситуация с горските пожари в Австралия от септември, отбелязва Би Би Си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен

Част от пожара в граничната планина Славянка все още е активен. Ситуацията там ще се следи и през нощта. Пожарната обстановка в област Благоевград е динамична Ситуацията в планината Славянка на българо-гръцката граница  остава сложна. Възобновили са се огнищата на западния фронт.  На източния фронт пожарът е локализиран. С верижна..

публикувано на 04.08.24 в 22:07
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред

В Черно море турският сондажен кораб "Абдулхамид Хан" ще търси находища на природен газ

Турският сондажен кораб от седмо поколение "Абдулхамид Хан" е изпратен от Средиземно в Черно море, за да участва в търсенето там на още находища на природен газ, съобщи "Хюриет дейли нюз". На борда на най-модерния турски сондажен кораб е министърът на енергетиката и природните ресурси  Алпарслан Байрактар, който каза на брифинг, че газовото находище..

публикувано на 04.08.24 в 21:55

2000 жители на област Монтана са на воден режим

Над 2000 жители в населени места в област Монтана са на воден режим. Продължителното засушаване наложи ограничение във водоподаването. Не се изключва в следващите дни и други селищата да минат на режим. Към момента шест села в област Монтана са на воден режим. За още едно се чака заповед от кмета на общината за въвеждане на ограничение...

публикувано на 04.08.24 в 21:42

Статуята на Ане Франк в Амстердам отново осъмна с надпис с червена боя "Свобода за Газа"

За втори път това лято статуята на Ане Франк в Амстердам осъмна с надпис с червена боя, който гласи "Свобода за Газа". Този път и ръцете на еврейското момиче, станало известно със своя дневник за нацисткия режим, също са били боядисани с червена боя. Полицията е започнала разследване. Към момента няма заподозрян.  Надписът на статуята е направен в..

публикувано на 04.08.24 в 21:22

Майки от село Смилян поискаха безопасност за децата на пътя

Майки от смолянското село Смилян направиха днес мирно шествие с искане за изграждането на тротоар и повдигнати неравности за ограничаване на скоростта на пътя по направлението Смолян - Рудозем, който минава през кв. "Долен Смилян". Шосето през квартала е част от републиканската пътна мрежа в посока Рудозем и трафикът е натоварен.  С мирен протест..

публикувано на 04.08.24 в 20:08
Кола гори на Parliament Road по време на протест срещу имиграцията в Мидълзбро, 4 август 2024 г.

Обединеното кралство е обхванато от масови безредици

Участниците в протестите, които предизвикват безредици в множество градове в Обединеното кралство, ще съжаляват, заяви тази вечер премиерът Киър Стармър. "Гарантирам ви го!", заяви Стармър в специално обръщение, след като днес радикални протестиращи щурмуваха в Родъръм, Йоркшър, хотел, в който са смятали, че са настанени чужденци, търсещи убежище в..

публикувано на 04.08.24 в 19:07
Володимир Зеленски връчва знамето на военна част по случай Деня на ВВС на фона на изтребителите Ф-16 на неразкрито място в Украйна, 4 август 2024 г.

Володимир Зеленски показа първите многоцелеви изтребители Ф-16, получени от Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски показа на света първите получени от страната му многоцелеви изтребители Ф-16: "Често ни казваха, че това не е възможно, но ето - вече е реалност", заяви Зеленски на фона на два бойни самолета на писта, чието местоположение остава тайна. Други два бяха показани да прелитат над същата база. Украинският..

публикувано на 04.08.24 в 19:05