Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще бъдат ли промените в Конституцията тема на 2020-а

Снимка: архив

"Въпросът на правителството към Конституционния съд е зададен некоректно". Това каза пред БНР доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право. Тя обясни, че във формулировката му има израз "общ надзор за законност", а в Конституцията няма такова нещо - там се говори само за надзор. По думите ѝ са смесени функциите да се съди и да се разследва. Според нея нуждата от разговор за промени в прокуратурата се признава и от двете страни. Дискусиите, инициирани от президента Румен Радев, са навременни, уточни тя и добави, че те ще дадат възможност да се чуят повече мнения.

Според съдия Емил Дечев - член на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България, предложението на правителството за независим прокурор, който да разследва главния прокурор, не е работещ вариант:

"Той ще бъде само на думи независим. Неговата зависимост от главния прокурор остава. Той ще бъде избиран и атестиран от същите хора от Прокурорската колегия, които са избрали главния прокурор. Срещу него може да бъде образувано дисциплинарно производство от същите хора. Той може да бъде командирован в друг район - без негово съгласие".

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" съдия Дечев обясни идеята, представена по време на консултациите при президента, съдия от ВКС да може да разследва и да поема казуси, свързани с главния прокурор:

"Това е по-добрият вариант, защото, ако някога постъпи жалба във ВКС, тя ще бъде разпределена на случаен принцип на съдия от Наказателната колегия. Този съдия, за разлика от един т. нар. "независим прокурор", ще има наистина пълна независимост от страна на главния прокурор и от страна на Прокурорската колегия в сегашния ВСС".

Доц. Наталия Киселова уточни, че при такъв вариант трябва да има промяна в Конституцията:

"В момента само прокурор може да повдига обвинение. Поради тази причина изключението трябва да бъде изрично посочено на конституционно ниво". Според нея тази промяна би могла да се осъществи от действащо Народно събрание.

Цялото интервю на Силвия Великова с доц. Наталия Киселова и съдия Емил Дечев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

България може да предостави 80 млн. евро на Украйна

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче опроверга твърдението на президента, че България се превръща в безсрочен донор на Украйна.  Главчев: Подкрепата за Киев..

публикувано на 05.07.24 в 12:10

Удължено е частичното бедствено положение заради безводието в Рила, Кочериново и Бобошево

Частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и Бобошево, въведено първоначално заради безводието за 7 дни, ще бъде удължено, каза за БНР областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. Днес след обяд се очаква да бъде сключен договор с фирма, която да ремонтира съоръженията при водохващането "Робовица", откъдето се..

публикувано на 05.07.24 в 11:56

4 пистолета са открити близо до мястото на стрелбата в "Модерно предградие"

Четири пистолета са намерени близо до мястото на стрелбата вчера в столичният квартал "Модерно предградие". Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.  Три от оръжията са законни а едно незаконно. Продължават следствените действия в столичния кв. "Модерно предградие", където беше убит 48-годишен мъж Стрелбата се разрази вчера около..

публикувано на 05.07.24 в 11:26
Калин Стоянов

Калин Стоянов за празника на МВР: Това не е просто една от професиите, това е кауза

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поздрави бившите и настоящи служители на МВР по случай 145 -тата годишнина от създаването на министерството. Днес сутринта ръководството на МВР поднесе цветя пред паметника на Незнайния войн в София. "Нека да бъдат здрави, успешни. Предизвикателствата са много. Всеки ден има такива. Това е..

публикувано на 05.07.24 в 11:23
Дарин Георгиев от

Дарин Георгиев: Това е краят на партия "Величие"

Това е краят на партия "Величие". Това заяви вече бившият зам.-председател на парламентарна група Дарин Георгиев. За разпадането й той обвини основателят на партията Ивелин Михайлов. "Човекът, който стои зад кулисите на партията. Членът, т.нар. член на партия "Величие", така Георгиев описа Михайлов. Георгиев заяви, че ще остане верен на..

публикувано на 05.07.24 в 11:14

Голям интерес към нова фериботна връзка от Солун за островите в Егейско море

Днес от Солун отплава първият ферибот по връзката за островите в северните Споради - Алонисос, Скопелос и Скиатос. Няма нито едно свободно място. Билетите свършиха поне преди седмица, съобщават от туристическата агенция.  Повечето пътници днес са от балканските страни, допълват информацията, като посочват, че има също много българи с личните си..

публикувано на 05.07.24 в 11:10

С над 30% се увеличават разходите на НОИ за болнични

Разходите на Националният осигурителен институт за болнични се увеличават с малко над 30%, съобщиха от Института. Причината е нарастване с 15 на сто на броя на боледувалите, както и увеличаване на доходите на осигурените. През първото тримесечие на тази година изплатените суми по болнични листове нарастват с близо 70 милиона лева спрямо..

публикувано на 05.07.24 в 10:41