Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Временно е спряна работата по "Северен поток-2"

Швейцарската фирма "Олсийз" (Allseas) - подизпълнител на проекта "Северен поток - 2", временно е спряла работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ, предаде ТАСС.

"Олсийз" преустанови прокарването на тръбопровода до получаване на разяснения от юридическо, техническо и екологическо естество", се казва в съобщение на компанията оператор по проекта "Норд стрийм 2".

"Приключването на проекта е важно за сигурността на доставките на горива в Европа. Ние ще работим съвместно с компаниите, участващи в проекта, върху приключването му в най-кратък срок", уверява фирмата.

Законът за санкции срещу проектите за газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток" дава на президента на САЩ Доналд Тръмп 60 дни, за да наложи санкции на корабите, които полагат тръбите и на чуждестранните лица, които ги подпомагат, отбелязва ДПА.

Правителството на Германия изрази днес съжаление във връзка с влизането в сила на американските санкции срещу газопроводите и смята, че те представляват намеса в европейските работи, предаде ТАСС. Координаторът на трансатлантическото сътрудничество към правителството в Берлин Петер Байер заяви, че федералното правителство няма да предприеме ответни мерки след санкциите на САЩ, посочва ДПА.

Ролф Мютцених, който оглавява групата на Германската социалдемократическа партия в Бундестага, разкритикува санкциите като "шантажистки методи" на Вашингтон. "За Тръмп ЕС и Германия явно не са партньори, а васали, които плащат данък", заявява той в интервю за ДПА. Според германския парламентарист действията на американския президент, одобрил санкциите, са нова стъпка, която ще влоши трансатлантическите отношения.

Говорител на ЕК разкритикува днес американските санкции срещу компаниите, участващи в изграждането на "Северен поток-2", предаде "Франс прес". Той заяви, че ЕС по принцип е против налагането на санкции на европейски предприятия, извършващи законна дейност.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Москва, Берлин и Брюксел осъдиха германските санкции за газопроводите

Руското министерство на външните работи реагира на наложените от Съединените щати санкции срещу газовите проекти "Северен поток - 2" и "Турски поток". Говорителят на ведомството Мария Захарова обяви, че Съединените щати не издържат на световната..

публикувано на 21.12.19 в 12:06

Тръмп подписа санкциите срещу "Северен поток-2"

Американският президент Доналд Тръмп подписа санкциите срещу компании, изграждащи газопровода "Северен поток - 2" между Русия и Германия. Минути след анонса от Белия дом швейцарска компания, участваща в проекта, обяви преустановяване на работата...

публикувано на 21.12.19 в 05:19

Русия ще отговори с контрамерки, ако САЩ наложат санкции заради "Северен поток-2"

Русия ще вземе ответни мерки срещу САЩ, ако страната задейства новите санкции срещу газопровода "Северен поток-2", каза днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ДПА. Американският Сенат прие тази седмица бюджета за отбрана, съдържащ..

публикувано на 19.12.19 в 15:47
ВИЖТЕ ОЩЕ

САЩ правят логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят оръжейните доставки за Украйна

Съединените щати възнамеряват да създадат логистични центрове в черноморските страни, за да ускорят доставките на оръжия за Украйна. Унгария и Словакия се провалиха в опитите си да предизвикат консултации с Украйна с посредничеството на Европейската..

публикувано на 26.07.24 в 08:07

КС обявява дали Шестата поправка противоречи на Конституцията

Седем месеца след като беше сезиран, Конституционният съд ще обяви -  противоречи ли на Основния закон Шестата поправка на Конституцията. Непосредствено след приемането на промените с гласовете на депутатите от ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС в миналото..

публикувано на 26.07.24 в 07:59

Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата база

Късно снощи е починал един от двамата тежко пострадали при избухването на складовете за пиротехника край Елин Пелин. В болница остава дъщеря му, която е с 85% изгарания. Още двама души са останали в складовете, обяви вътрешният министър Калин Стоянов,..

публикувано на 26.07.24 в 07:54
Владимир Малинов в НС, архив.

Депутатите изслушват министъра на енергетиката за "Мини Марица Изток"

Депутатите ще започнат работа с изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. В парламентарния контрол е предвидено да вземе участие и служебния премиер Димитър Главчев.  Служебният енергиен министър Владимир Малинов ще бъде..

публикувано на 26.07.24 в 07:43

Службите "Земеделие" приемат заявления за форсмажорни обстоятелства заради пожарите

От днес Общинските служби "Земеделие" в районите с обявено бедствено положение започват да приемат заявления за форсмажорни обстоятелства от пострадалите фермери, съобщават от Министерството на земеделието .  Заявленията са нужни заради..

публикувано на 26.07.24 в 07:34

Огледи с дрон в Елин Пелин: Няма активно горене. Силата на взривовете намалява

Предстои дълго и тежко разследване на Националното следствие , обяви на брифинг пред медиите министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. "Температурата е била над 1000 градуса ." Калин Стоянов: Има много силно горене в центъра на складовата..

публикувано на 26.07.24 в 07:33

Продължават взривовете в района на гара Елин Пелин, нощта премина неспокойно

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха..

публикувано на 26.07.24 в 07:26