Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2019: Година на жените или на младите?

| обновено на 22.12.19 в 12:21
4
Дамски протест в центъра на ливанската столица Бейрут.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На жените или на младите - трудно е да се каже как е по-правилно да бъде определена изминалата година, тъй като през нея и двете групи активно участваха във всички сфери на обществения живот. От политиката до шоубизнеса, техните гласове отекваха навсякъде по света по различни поводи, но и бяха чути, и бяха разбрани от тези, които им гласуваха доверие - и когато ги избираха за ръководен пост, и когато ги следваха в различни демонстрации.

През изминалите почти 365 дни чухме стотици женски гласове - не само от политическите трибуни, но и от площадите, борещи се за по-добър живот и уважение, достойно заплащане и защита на човешките права. И ако през 2018-а много жените "признаха", че са били жертва на насилие с хаштага МеToo, то през 2019-а те директно "обвиниха" - и насилниците, и обществото, и силните на деня в пасивно отношение по темата, но и поискаха промяна на статуквото.

А химнът срещу насилието „Изнасилвачът си ти!“ се превърна с символ на протеста им и отново благодарение на социалните мрежи - зазвуча по улиците на десетки градове по света в изпълнение на хиляди жени, танцуващи хореография с бойни елементи и носещи или черна превръзка на очите, или червена, изрисувана върху устните ръка или лилави ръкавици:

„Флашмобът е вдъхновен от чилийското феминистично движение „Лас Тесис“, а колкото до текста на песента - с нея се казва, че вината не е наша, "Насилникът си ти!", а ние - ние не сме жертви!Трябва да променим възприятието“, обясни една от участничките в демонстрацията в Индия, които последваха тези на няколко континента, а  на места дори се стигна и до арести.

„Има един танц, който започна от Чили и завладя целия свят, за да предизвика вниманието ни към проблема с насилието над жените! За да се включиш в този протест - трябва да имаш депутатски имунитет!“, подчерта турският депутат Сера Кадигил, която даде тон за начало на протест дори в сградата на парламента.

Насилието над жени попадна и под прожекторите на филмовия фестивал в Сан Себастиан благодарение на удостоената с наградата холивудската звезда Пенелопе Крус:
„От началото на годината у нас са убити 44 жени, жертви на насилие, заради своя пол. Колко още жени са убити по целия света? Надявам се, че когато жената събере свръхчовешката сила, от която се нуждае, за да осъди това, което й причинява страдание - тя ще бъде чута в самото начало, а не когато вече е късно!“

2019-а може би се превърна и в периода с най-много демонстрации, в основата на които бяха не само жените, но и младите.

В над 100 държави ученици организираха масови протести с искане за борба с измененията на климата и промяна в политиката по опазване на околната среда:
„Аз съм гласът на умиращите деца, на отчаяните жени! Ние сме хора, които не заслужават да страдат заради криза, която не са причинили!“, призова младата екоактивистка от Уганда, вдъхновена от Грета Тунберг - 16-годишната шведка, появила на корицата на списание „Тайм“ с надпис „Силата на младостта“, избрана за „Личност на 2019 година“.

„Ние, младите хора, не сме тези, които ще спасят света! Няма време да ни чакате да пораснем и да станем тези, които носят отговорност! Младите хора сме тези, които ще окажат натиск над хората на власт в момента!", каза най-младият човек, отличен с това звание и номиниран през тази година и за Нобелова награда за мир.

„Преди 16 месеца тя стоеше сама през шведския парламент, а сега е начело на глобално движение за борба с климатичните промени, покрай което четири милиона души по света излязоха на протест в един ден - най-големият протест в човешката история, обясни Шарлът Алтър от списание „Тайм“, в чийто списък за отличието "Личност на годината".

Безспорно - през отиващата си година и младите, и жените присъстваха активно в новинарския поток.

На места дори бяха постигнати и малки “женски“ реформи - като в Саудитска Арабия, където вече жените няма да е нужно да използват различен вход от този за мъже в заведенията:
„Доволна съм от решението - Саудитска Арабия трябва да бъде отворена. Това трябваше отдавна да стане факт - ние изоставаме спрямо другите страни. Това е крачка напред и няма нищо общо с религията!“

Жена стана и най-високоплатеният музикант в света в лицето на Тейлър Суифт. 29-годишната певица, която получи първата награда „Жена на десетилетието" на списание „Билборд" и която успя през 2019-а да подобри и рекорда на Майкъл Джексън по брой отличия, взети на Американските музикални награди.
„Благодаря ви, че сте причината аз да съм тук на сцената! Обичам ви от дъното на душата си! Благодаря ви!“

През 2019-а имаше и жени, поели високи постове - като Лаура Кьовеши, този на европейски главен прокурор, така и жени, напуснали такива - като Тереза Мей, която подаде оставка като премиер на Великобритания и като лидер на британската Консервативна партия:
„Това е една страна - на стремежи и на възможности,  и аз се надявам, че всяко младо момиче, което е видяло с очите си жена-премиер ясно да съзнава, че няма ограничения за това, което то може да постигне!”

Оставка подаде и наша сънародничка - като главен изпълнителен директор на Световната банка, за да оглави престижна институция като Международния валутен фонд - Кристалина Георгиева. Тя смени първата жена на поста - Кристин Лагард, която  от ноември официално е президент на Европейската централна банка и която тази година "Форбс" постави на второ място в своя списък с най-влиятелните жени на планетата. А класацията и то за девета поредна година пък оглави германският канцлер Ангела Меркел - все още е единствената жена-главнокомандващ в Г-20. В листата на 100-те на 15 място е и Кристалина Георгиева, а на четвърто - Урсула фон дер Лайен, която се превърна в първата жена председател на Европейската комисия, благодарение на когото почти толкова жени, колкото и мъже сега са еврокомисари. И сред тях отново има българка - Мария Габриел, която получи ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“.

Всъщност през 2019-а жени успяха да стигнат до баложи на президентските избори в две от съседните ни държави - Гордана Силяновска-Давкова в Северна Македония и Виорика Дънчила в Румъния. А в Словакия за първи път си избраха за държавен глава жена - Зузана Чапутова:
„Радвам се, не само от резултата, а и от факта, че е възможно да казваме истината и да предизвикваме интерес без агресивен речник“.

Но президентският стол не беше единственият, към който имаха тази година интерес жените и който успяха да завладеят. Така направиха  премиерите: Софи Вилмес в Белгия, Мете Фредериксен в Дания и Сана Марин във Финландия:
„Никога не съм смятала, че възрастта и полът ми са причина да вляза в политиката и да спечелим доверието на финландците на изборите“, каза най-младият в историята министър-председател.

Така през 2019-а и жените, и младите получиха гласове от народа - символ на доверие, но и успяха да заговорят с гласа на народа - да посочат проблемите му, както и да го обединят -  за една или друга кауза, за промяна на статуквото или за едно по-добро бъдеще. 

Целия годишен обзор можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Данъкът за недвижимо имущество в Силистра става 3 промила

От 1 януари догодина силистренци ще плащат данък недвижимо имущество – 3 промила, решиха общинските съветници днес. До момента ставката бе 1 и 1,5 промила за жилищни и нежилищни имоти. Мотивът на кметската администрация за това предложение е недостигът на средства за издръжка на местни дейности. Така от 900 хил. лв., догодина приходите в тази..

публикувано на 28.03.24 в 17:02

За 2023 година са регистрирани 440 трудови злополуки

5 са тежките трудови злополуки станали в страната ни през месец март, а за миналата година са регистрирани 440 злополуки пряко свързани с дейността на пострадалите служители. Данните представи изпълнителният директор на „Главната инспекция по труда“инж.Екатерина Асенова. Заради нарасналия процент трудов травматизъм инспекцията започна..

публикувано на 28.03.24 в 16:55
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице

Рисковете политическата криза да прерасне в институционална са налице , ако политическите лидери не намерят достатъчно разум и отговорност, за да я избегнем. Това каза пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч". " Вече се виждат несъвършенствата на последните конституционни промени, отнасящи се до служебните правителства . Разчитам на..

публикувано на 28.03.24 в 16:41

Мъж паркира автомобила си до президентството и се опита да влезе

Мъж във видимо неадекватно състояние паркира автомобила си в близост до сградата на президентската администрация и се опита да влезе там.  Инцидентът е станал около към 12:30. Органите на реда са извели мъжа от периметъра на сградата.  По-късно той отново се е върнал с намерение да влезе вътре, но е бил отстранен.

публикувано на 28.03.24 в 16:33

Европейската прокуратура започна обиски в два хотела в български ски курорт

Европейската прокуратура в София започна обиски в два хотела в български ски курорт като част от разследване на измама със субсидия за Covid-19, съобщават от офиса в Люксембург.  През 2020 и 2021 година фирмата е получила 220 хиляди евро от европейския социален фонд по три оперативни програми. Субсидиите са били предназначени за компенсация на..

публикувано на 28.03.24 в 16:30
Десислава Танева

Имотите от държавния фонд - под наем или аренда само чрез търг

Отдаването под наем или аренда на имоти от държавния поземлен фонд ще се извършва само чрез търг.  Това реши парламентът с окончателно приемане на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Така отпада възможността за провеждане на конкурси.  Редът за разпределение на пасища, мери и ливади ще се извършва от комисия,..

публикувано на 28.03.24 в 16:03

Пуснаха под парична гаранция мъж от монтанско село, блудствал с малолетно момиче

53-годишен жител на монтанското село Лехчево е бил задържан за блудствени действия спрямо малолетно момиче от селото . Сигналът за престъплението бил подаден от майката на момичето в понеделник в РУП - Монтана.  От снетите сведения от потърпевшата било изяснено, че престъплението е извършено преди две седмици в дома ѝ от 53-годишен местен..

публикувано на 28.03.24 в 15:56