Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2019: Аристократите на духа, които ни напуснаха

Хиляди отдадоха последна почит на Стефан Данаилов
Снимка: Ани Петрова

През отиващата си година България се сбогува с истински аристократи на духа.

Знакови имена остават в 2019-а. Сред тях са актьорите Иван Ласкин, Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова, поетът Любомир Левчев и геният на джаза Милчо Левиев. 

Иван Ласкин е може би най-известното дете в българското кино. Забелязват таланта му, докато стреля с прашки по софийските улици заедно със свои приятели. Ласкин става „Васко от седми Б клас“ във филма „Васко да Гама от село Рупча“ по сценарий на братя Мормареви. Освен като актьор, той беше известен и с острия си език. Обичаше да казва в интервюта, че не му пука от нищо. Приятелите му обаче твърдят, че му е пукало от много неща и това е било част от чепатия му характер. 

Васко да Гама от село Рупча си отиде на 48 години на Богоявление. Иван Ласкин

На Цветница загубихме Виолета Гиндева, оставила в репертоара на Народния театър образите във „Вишнева градина“, „Котка върху горещ ламаринен покрив“, „Американска терапия“, „Крал Лир“ и „Всяка есенна вечер“. Почитателите на киното ще я запомнят от „Сватбите на Йоан Асен“, „Черните ангели“, „Иконостасът“. 

Виолета Гиндева

През октомври светът на музиката загуби Милчо Левиев - ученик на Панчо Владигеров, напуснал България през 70-те не съвсем легално и работил 20 години в Америка. Няколко пъти той е номиниран за наградите „Грами“, а името му винаги ще се свързва с джаза. Обичаше да казва, че „животът е игра, но изкуството – не“.Милчо Левиев

През есента загубихме и Любомир Левчев - автор на 30 поетични книги, 3 романа, есета и сценарии за филми. Той е сред най превежданите български писатели 58 негови книги са издадени в 36 страни по света. Има златен медал за поезия от Френската академия и е носител на голямата награда за литература на Сорбоната. Любомир Левчев

В края на годината се простихме с двама от най-големите български актьори. 

Стефан Данаилов ни напусна след битка в болницата,продължила с месеци. Роденият през 1942 г. в София актьор прави дебют в киното през 1956 г., когато е едва 13-годишен. На 27 години влиза в ролята на майор Деянов от „На всеки километър“. Следват филмите „Князът“ и „Черните ангели“, но най-много хора помнят изявите му в театъра.

Стефан Данаилов

В деня, в който Стефан Данаилов трябваше да навърши 77 години, се простихме със Стоянка Мутафова. Тя почина на 97-годишна възраст, докато се възстановяваше след тежка операция. Госпожа Стихийно бедствие играе в продължение на повече от 70 години на сцената. Тя има над 100 театрални роли и над 30 роли в киното. 

Стоянка Мутафова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първото заседание на комиисята по "Турски поток" се провали

Първото заседание на временната комисия за Пътната карта по проекта "Турски поток" се провали дори без да бъдат приети вътрешните правила за работата на комисията. То бе председателствано от депутата от ДПС Рамадан Аталай, който бе поканил за изслушване бившия енергиен министър Теменужка Петкова от ГЕРБ. От ПП - ДБ настояха да бъдат изслушани бившият..

публикувано на 23.04.24 в 15:59
Росица Матева

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в ЦИК

10 партии и осем коалиции са подали до момента документите си в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9-и юни, като всички те ще се състезават за вота на избирателите за членове и на Народното събрание, и на Европейския парламент - това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева...

публикувано на 23.04.24 в 15:47
Изглед към Неаполския залив и вулкана Везувий.

Граждани на Неапол се жалват в съда от тормоза от нощния живот

Граждани на Неапол се оплакаха в съда от тормоза от нощния живот. Инициативата е на граждани от квартал в Неапол и е първа по рода си. От години те страдат от неудобството предизвикано от многобройни заведения, отворени до късно през нощта. Жалбата до съда засяга общината, а гражданите са подкрепени от Комитет за жизнеспособност на града...

публикувано на 23.04.24 в 15:44

Разкриха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Схема за регистрация на автомобили с фалшиви свидетелства за регистрация е разкрита от служители на ГД "Национална полиция" и ОДМВР – В. Търново по време на съвместна операция.  Тя се провежда под наблюдението на Районна прокуратура – В. Търново, като действията се извършват на територията на шест града. Двама са арестувани .  Към момента..

публикувано на 23.04.24 в 15:40
Община Силистра

Обсъждат нова структура на Общината в Силистра

Нова структура на Общината ще разгледа на заседание утре Общинският съвет в Силистра. Предложението предвижда намаляване броя на ръководните кадри, броя на дирекциите и отделите. Целта е оптимизиране на работния процес, повишаване на ефективността и намаляване разходите за служители и дейности, финансирани от местните приходи. В докладната..

публикувано на 23.04.24 в 15:26

Изложба в Плевен показва успехите на българските олимпийци по природни науки

В Плевен откриха изложба с българските олимпийци по природни науки "Моите будители". Сред тях са и четирима възпитаници на Математическата гимназия "Гео Милев" в града. В Олимпийските отбори по природни науки за миналата година участват четирима ученици от Плевен, които са спечелили пет медала за България – един златен, два сребърни и два..

публикувано на 23.04.24 в 15:15

Читалня на открито организира библиотеката в Силистра

Читалня на открито организира утре Регионалната библиотека "Партений Павлович" в Силистра.  Събитието трябваше да се проведе днес по случай Световния ден на книгата и авторското право на площад "Свобода", но бе отложено заради лошото време.  Участниците ще могат да поговорят с библиотекарите за свои любими книги и автори, както и да..

публикувано на 23.04.24 в 15:13