Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е през януари в чешмите в Хасково да потече чиста вода

Снимка: БНР

След 3-годишна криза с водата на Хасково, която е забранена за пиене и готвене, има вероятност през януари в чешмите да потече чиста вода. От общината съобщиха, че алтернативни съоръжения, които струваха два милиона лева, вече са изградени и се правят изследвания за наличието на уран.

Последните 4 кладенеца за питейна вода в Хасково вече са получили акт 16, съобщи кметът Станислав Дечев и добави:

„С дата 11 декември мина държавната приемателна комисия, с което бяха приети и последните 4 обекта. Вече подготвяме документи, за да ги предадем от страна на общината към Асоциацията по ВиК, след което те вече могат да бъдат предоставени на оператора по ВиК за стопанисване“.

Всичките 8 кладенеца и 2 водопровода, за които правителството отпусна 2 млн. лв., са завършени и готови за експлоатация. Предстои да бъде изследвана водата за наличие на уран. Ако пробите са добри, се очаква забраната за ползването й да падне през януари.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд

Патриарх Даниил отправи молитва за дъжд и да спрат пожарите, опустошаващи страната, съобщава БТА.  Той отслужи тържествената литургия за празника на свети пророк Илия в Дървенишкия манастир, който днес чества храмов празник, съобщиха от Софийската митрополия. След светата литургия в двора на светата обител бе отслужен водосвет и бе прочетена молитва към..

публикувано на 20.07.24 в 16:07

За фалшиви мейли, изпратени от НЗОК, предупредиха от институцията

За фалшиви мейли, изпратени от името на Националната здравноосигулителна каса, предупредиха от институцията.   От там посочиха, че тези пиратски съобщения може да крият риск от кибер атаки, тъй като обикновено изискват потвърждение от потребител.  От Здравната каса предупреждават, че те не изпращат по електронна поща информация, свързана със..

публикувано на 20.07.24 в 15:51

Продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово

И днес продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, големите огнища са локализирани, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Кирил Петков и Николай Денков също бяха в района. Усилията са насочени в направлението между селата..

публикувано на 20.07.24 в 15:37

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално

Информационните системи на редица авиокомпании по света отново работят нормално след големия срив, причинен от актуализация на антивирусна програма, блокирала операционната система "Уиндоус". Засегнати бяха също банки и финнасови институции.  Американски авиокомпании и летищата в някои азиатски страни възстановяват постепенно обслужването.  В Австралия,..

публикувано на 20.07.24 в 15:23

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са били 150 990. Броят им е намалял с 3281 души спрямо предходния месец. Започналите работа..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар. Загасените участъци се разпалват от вятъра. Няма риск огънят да засегне населени места, категорични..

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев: "Тук ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват "Стенето", който е много трудно..

публикувано на 20.07.24 в 14:07