Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Християнският свят празнува Рождество Христово

Патриарх Неофит: Бог стана човек, за да може човекът да стане Бог

| обновено на 25.12.19 в 12:44
2
Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави тържествената Света литургия за Рождество Христово.
Снимка: БГНЕС

Християнският свят отбелязва един от най-големите църковни празници - Рождество Христово - Коледа, на който се чества рождението на Божия син Исус Христос. 

Негово светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави тържествената Света литургия за Рождество Христово в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На тържествената Света литургия присъстваха президентът Румен Радев, официални лица и много граждани. 

„Да бъдем всички следовници на Исус Христос, който си отиде заради нас и нашето спасение. Да пазим Рождественските обичаи и добрите нрави, за които всички ние се борим и стараем да следваме Христовите завети. За много години!”, каза патриарх Неофит и отново призова да направим така, че да няма гладни и нещастни хора

"Бог стана човек, за да може човекът да стане Бог". Тези думи на Свети Атанасий велики бяха акцент в словото на патриарх Неофит. "Милосърдието трябва да присъства и днес във всеки един от нас", призова той.

"Честито Рождество Христово!" написа президентът Румен Радев към българите от страницата си във Фейсбук. Държавният глава пожелава здраве и радост във всяко българско семейство. "Нека бъдем по-добри и даряваме с топлина и усмивка хората около нас", пише президентът.

Също в профила си във Фейсбук, министър-председателят Бойко Борисов написа тази сутрин "Честито Рождество Христово! Днес е време да бъдем заедно с нашите близки. Нека всички да сме здрави, щастливи и с добри сърца".

С пожелание за обич и искрена радост председателят на Народното събрание Цвета Караянчева честити Рождество Христово. Във видеообръщение тя призовава:

"Нека в радостта от празника да не забравяме и онези от нас, които го посрещат с грижи или в самота. И ако не можем да протегнем ръка към тях, нека поне ги споменем в молитвите си за по-добър свят. Дано коледният дух ни направи по-добри, по-силни и по-човечни".

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване - мъже обикалят домовете, пеят специални  песни с пожелания за здраве, щастие и богата реколта, а стопаните ги даряват.


Имен ден празнуват повече от 137 хиляди българи

Навръх Рождество Христово имен ден празнуват повече от 137 хиляди българи, съобщава БГНЕС.

На един от най-светлите християнски празници още един повод за радост имат хората, носещите имената Христо, Христина, Божидар, Божидара, Божин, Кристиян, Младен, Радомир, Радостин.

137 262 са именниците на Рождество Христово по официални сведения за отиващата си година. От тях 90 643 са мъжете, а 46 619 са жените.

Според данните на националната статистика у нас 57 809 мъже носят името Христо.

Христов и Христова пък са едни от най-разпространените фамилии, като повече от 100 хиляди мъже и жени я притежават.

Среднощна литургия във Витлеем

Вярващи от цял свят се събраха на централния площад във Витлеем, където хорове пееха коледни песни. Среднощна литургия беше отслужена в църквата "Рождество Христово" в града на Западния бряг на река Йордан, предаде ДПА. 

Християните вярват, че във Витлеем се е родил Исус. Кметът каза пред журналисти, че посланието на града е за надежда за по-добро бъдеще.

Без литургия в в катедралата "Нотр Дам" в Париж

За първи път от повече от 200 години насам в катедралата "Нотр Дам" в Париж няма да бъде отслужена литургия за Рождество Христово, тъй като храмът все още се възстановява от големия пожар през април тази година.

По Юлианския календар

С Рождество Христово се слага началото на ново летоброене.

Много от православните народи отбелязват Рождество по стар стил - на 7-и януари. 

По Юлианския календар празнуват Русия, Гърция, Сърбия, Македония, Грузия, както и милионите православни християни в Египет.

Римски календар

Най-ранното споменаване на 25-и декември като Рождество Христово е в римски календар от 354 година след Христа.

Наименованието Коледа, което на английски език е Christmas (Кристмас), произлиза от староанглийския израз Христова меса, споменат за първи път през 1123 г. 

Популярната в цял свят коледна англоезична песен "Jingle Bells" е написана през 1857 г. за Деня на благодарността.


БНР Ви честити Рождество Христово!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Кап. Атанас Илиев

Ескорт на гвардейци изпрати в последния му път капитан Атанас Илев

Ескорт на гвардейци във военноморска униформа изпрати в последния му път капитан далечно плаване Атанас Илев. Той е и последният възпитаник на Военното на Н.В. училище, кавалер на ордена "За храбост" и почетен председател на Съюза на завършилите Военното на Н.В. училище. Капитан Илев почина  малко преди да навърши 101 години.  Председателят..

публикувано на 23.07.24 в 21:20

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30