Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 22 - 28 декември 2019

Денис Урубко и Дон Боуи (вляво)
Снимка: Simone Moro



Започнаха зимните експедиции по осемхилядниците. Йост Кобуш е в Базовия лагер на Еверест. 27-годишният германец си е поставил амбициозната цел да изкачи върха по Западния гребен и кулоара Хорнбайн, соло, без допълнителен кислород. Все още обаче не се знае дали в последния момент няма да предпочете друг или комбинация от други маршрути. Миналата неделя Кобуш пусна първото си съобщение от Базовия лагер - 3 дни, след като изкачи Айлънд Пик (6186 м), четвъртия си шестхилядник от процеса на аклиматизация за Еверест. Герамнският алпинист съобщи, че се е наложило да укрепи палатката си с камъни, заради силните ветрове в района на Базов лагер.

Йост Кобуш
Алекс Чикон и екипът му преминаха успешно протока "Дрейк" на път за Антарктида. Испанецът споделя, че това са били "много трудни дни" и според капитана на кораба, подобни ветрове на Карибите се равняват на ураган от четвърта категория. На 26 декември Чикон и екипът му са прокарали маршрут към връх, който се предполага, че не е изкачван досега. Изкачванията в Антарктида и после, на шестхилядника Ама Даблам (Непал), ще бъдат аклиматизация за Чикон в опита му за зимно изкачване на Еверест.

Корабът на Чикон
Руснакът с полско гражданство Денис Урубко, канадецът Дон Боуи и приятелката му Лота Хинца са в Базовия лагер на Броуд Пик и съобщават, че по пътя от Конкордия до там е имало един метър сняг. С присъщия си оптимизъм Урубко пише, че времето е добро. Дон Бои обаче продължава да е болен.

Междувременно, Симоне Моро и Тамара Лунгер започнаха своя трекинг през ледника Балторо до Базовия лагер на Гашербрумите, където се очаква да пристигнат след около седмица. Двамата прекараха месец в барокамера в Италия, където по изкуствен път (като част от научен експеримент) постигнаха аклиматизация до 6500 метра височина. Целта на двойката е да осъществи първи в историята зимен траверс на 2 осемхилядника - Гашербрум 1 и Гашербрум 2.

Симоне Моро и Тамара Лунгер
Шерпът Мингма Джи и екипът му обявиха, че все пак зимната им експедиция на К2 ще се осъществи. Планът им да запишат първо в историята зимно изкачване на последния осемхилядник, неизкачен през зимата, беше отменен, поради недостиг на средства, но очевидно този проблем е решен и по Коледа екипировката им пристигна в Пакистан. Екипът на Мингма Джи включва трима новаци по осемхилядниците - Джон Снори (Исландия), Гао Ли (Китай) и Томас Ротар (Словения). Снори е изкачил миналата година К2 и Броуд Пик, има опит и на Манаслу. Гао Ли изкачва Манаслу през 2016 г., следват Еверест, а после Лхотце и Макалу. Ротар изкачва за последните 3 години трите най-високи върха на планетата - Еверест, К2 и Канчендзьонга. Всичките си изкачвания тримата са направили с допълнителен кислород и засега не е ясно дали отново ще ползват, но Мингма Джи заяви, че лично той ще опита без. Екипът включва и трима шерпи - Тамтинг, Пасанг и Кили Пемпа, които от години работят с клиенти. Тамтинг има близо 50 експедиции по високи върхове, като само на Еверест е бил 9 пъти. Пасанг е изкачил 8 пъти най-високия връх на планетата и още други осемхилядници. Кили Пемба пък е бил на Еверест 11 пъти. Що се отнася до ръководителя на експедицията -  Мингма Джи, той е изкачил 13 от 14-те осемхилядника (Еверест - 5 пъти, К2 - два пъти). Има и 3 премиери на шестхилядници в Непал. Друг член на експедицията - Сарбаз Кан, пък е изкачил К2, Нанга Парбат, Броуд Пик, Манаслу и Лхотце без допълнителен кислород. 

Мингма Джи

В последната рубрика за тази година - информация за трите най-трудни спортни маршрута, изкатерени от българи през 2019-а, и трите са 8с.
Единият е "Как ще ги стигнем" край Карлуково, пещера Проходна, преминат от Ивайло Радков-Фазата. Другият е "Напред", пак на същото място, изкатерен през ноември от Емилиян Колевски, който го определя като "труднo" 8c. В момента Емо катери в Леонидио и на 26 декември е преминал линията "Haraktis" 8b от втори опит.

Кристиян Петров в Гърция
Третото 8с се казва "Непобедим" на Карлуково и е изкатерено от Кристиян Петров, който в момента също е в групата българи, катерещи по празниците в Леонидио, Гърция. 

Интервю с Кристоян Петров чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдия Игнат Колчев: Да укрепваш с личното си поведение авторитета на съдебната система е сериозно предизвикателство

Да укрепваш с личното си поведение авторитета на съдебната система е сериозно предизвикателство пред всеки един магистрат.  Това каза съдия Игнат Колчев, председател на Административния съд в Смолян. През годините магистратът провокира със свои идеи и предложения реални реформи в съдебната система. Интервю на Радостина Чернокова с Игнат Колчев..

публикувано на 28.03.24 в 19:14
Нови 1750 м в Колкина дупка

Екстремните спортове 17 - 24 март 2024

Най-дълбоката и най-дълга пещера в България - Колкина дупка, вече е проучена до -561 м дълбочина и до 23297 м дължина . Само за седмица, по време на последната експедиция на клуб "Под РъБъ", която приключи успешно миналата събота, са добавени 1750 м, с проучени нови части зад блокажа, нови реки и екипиран нов (четвърти) стационарен лагер, съобщават от..

публикувано на 24.03.24 в 12:43

24.03.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 24.03.24 година.

публикувано на 24.03.24 в 09:00

Мита Стойчева: Колкото ми бе по-мъка, толкова повече пеех

Мита Стойчева е родена на 22 март 1909 г. в село Мекиш, Търновско. Израства в естествена музикална среда– майка ѝ и по-голямата ѝ сестра често пеят. От малка започва да се изявява на селските младежки събирания, а учителят ѝ по музика Александър Петков Земни запалва у нея истинската любов към музиката.  Детство си прекарва в малка, селска къща, при..

публикувано на 22.03.24 в 03:00

17.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл можете да чуете рубриката от 17 март 2024. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 18.03.24 в 09:30
Линията на Томашевски и Халдаш

Екстремните спортове 3-17 март 2024

Поляците Мачрин Томашевски и Павел Халдаш осъществиха вероятно първото зимно изкачване на голяма стена в Аляска. То е продължило 10 дни - от 28 февруари до 8 март, като новата линия "Zimne wojny" е по Южната стена на една от кулите в масива Mooses Tooth, в националния парк "Денали", САЩ. Маршрутът е 980 м, 19 въжета, A3, M5, 70°. Според Томашевски..

публикувано на 17.03.24 в 15:57

10.03.24 Законите на Мърфи

В звуковия файл чуйте рубриката " Законите на Мърфи" от 10 март 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 11.03.24 в 09:09