Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деница Сачева: Рекордно ниска безработица за 2019 година

Снимка: БГНЕС

Изпращаме 2019 година с рекордно ниска безработица - по данни на НСИ е 3,7%, а равнището на регистрираната безработица в Агенцията по заетостта е най-ниско от 11 години насам.

Отминаващата година беше под знака на продължението на всички основни политики в областта на повишаване на доходите, подпомагане на хората, които имат нужда от подкрепа и увеличаване на пенсиите. Това са изводите на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева, направени в интервю за БТА.

Тя припомни, че минималната работна заплата ще се повиши от следващата година на 610 лева, средната работна заплата вече достига 1249 лева.

Почти 207 хил. души до края на ноември са намерили работа със съдействието на Бюрата по труда.

Качеството на работната сила ще бъде приоритет за Министерството през следващата година, тъй като в момента предлагането на работа значително изпреварва търсенето. "Това е тенденция, която за първи път се обръща така", заяви Сачева.

Социалното министерство ще издири младежите, които нито работят, нито учат

По данни на НСИ броят на младежите, които нито учат, нито работят за първото деветмесечие на 2019 година, е почти 167 000.

Броят на тези младежи е по-малък с почти 14 на сто в сравнение на същото деветмесечие на 2018 година, но все още 167 хил. е голямо число, каза министърът на труда и социалната политика. Сачева посочи, че от Министерството ще работят с тази група младежи, като първо ще бъде създадена информационна база за това кои са, къде са намират, икономическите причини, поради които не работят.

След това ще се търси възможност за професионално ориентиране с конкретни мерки за обучение, включително наставничество и развитие на дуалната форма на обучение. Най-често такива хора биха искали много бързо да видят връзката между образованието и работата, заяви министърът на труда и социалната политика. Ще има курсове по дигитални умения, по предприемачество, както и по социални, комуникативни умения, които са ключови за намирането и оставането на работа.

По думите на министър Сачева в момента най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост - 29,8 на сто, в търговията, ремонт на автомобили и мотоциклети - почти 15%, в административни и спомагателни дейности - 8,7 на сто, хотелиерство и ресторантьорство - 7, 8 на сто, строителство - 7,7 на сто.

Най-търсените професии в момента са оператори на стационарни машини и съоръжения, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт и квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия. Изключително търсени са и хората, които полагат грижи за други хора, както и заетите в сферата на професионалните услуги - бармани, сервитьори, готвачи, камериери и други, каза министър Сачева.

Търсят се и хора, които се грижат за други хора

По думите на социалния министър младежите трябва да се насочват освен към професии, свързани с технологиите, и към такива, свързани с грижа за други хора, защото има сериозен недостиг на работници в сферата на социалните услуги, медицински сестри, социални работници, рехабилитатори. Ще се търсят мерки да се насърчават повече млади хора да мислят за евентуална трудова реализация в тези сфери.

Възможност да се договаря извънреден труд

Ще се ограничи сумираното изчисляване на работното време до 4 месеца, ще има възможност да се договаря до 300 часа извънреден труд.

Нашето намерение е до април да са готови и предложения за промени в Кодекса на труда, които да осигуряват баланс между интересите на работодателите и трудовите права на наетите хора, каза министър Сачева. На този етап, в съответствие със законодателството на Европейския съюз, Министерството е направило предложения за намаляване на максималния период за сумирано изчисляване на работното време от 6 на 4 месеца, както и по възможността чрез договаряне между социалните партньори да има по-голяма продължителност на извънредния труд в една календарна година - до 300 часа чрез договаряне, посочи министърът на труда и социалната политика.

Според Сачева това е и своеобразен тест за развитието на индустриалните отношения в страната. Ще се запази обаче общоприложимото ограничение за извънредния труд до 150 часа годишно. Министър Сачева уточни, че това все още са предложения, социалните партньори ще ги обсъдят допълнително и официално ще бъдат представени през април. Удължен е срокът за работата на работната група по промени в трудовото законодателство до края на март. Обсъждат се и проектопромени по отношение на облекчаване на правилата за малките фирми, но според Сачева каквито и промени да бъдат предложени, те трябва да гарантират извоюваните до момента права на работниците, заети в тези фирми.

За отпадане на минималните осигурителни доходи на този етап не може да се говори с ясна категоричност, заяви министър Сачева, но подчерта, че всичко е в ръцете на синдикати и работодатели. Тя смята, че МОД служат за превенция на сивата икономика и за закрила на работниците. Във всички случаи обаче трябва да се намерят механизми за осигуряване върху реалните доходи. Има дискусия и по механизъм за нарастване на минималната работна заплата.

Социалните работници не отнемат деца, те връщат децата в семействата

Министър Сачева посочи, че за изминалата година има 1519 деца, които са останали в своите биологични семейства, въпреки че са били с риск от изоставяне. Българските социални работници не отнемат деца, те връщат деца в семействата, заяви министърът на труда и социалната политика.
Има 351 деца, които са върнати обратно в биологичните си семейства, след като по различни причини се е наложило да бъдат временно изведени от тях. Това са общо 1870 децата, които са останали със своите семейства, благодарение на работата на социалните работници за преодоляване на временните затруднения пред семействата, отбеляза министър Сачева.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Джонсън

Борис Джонсън не изключва карантина за райони, засегнати от индийския щам на коронавирус

Британското правителство съобщи подробности за мерките, които ще вземе в Англия по повод на растящата загриженост от разпространението на индийския вариант на Ковид-19. Сред тях са осигуряване на втора доза ваксина в районите, които са огнища на заразата. От общественото здравеопазване на Англия съобщиха, че са регистрирани 1313 случая на..

публикувано на 14.05.21 в 03:23

506 души са с положителни тестове за коронавирус през последното денонощие

506 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 11 247 теста, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са под 5% от направените проби. Починалите с Ковид-19 са 44-ма, а 2853 са оздравелите.  В болница остават 5114 души, като 516 от тях в интензивни отделения, сочат още данните .

публикувано на 14.05.21 в 01:53

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава

Конфликтът между Израел и палестинците се задълбочава - от една страна с ракетните нападения към и от Ивицата Газа, от друга - с размириците в израелските градове. Израел обяви, че е бил обстрелян с 1600 ракети от Ивицата Газа. Израелските сили нанасят удари по позиции на групировката "Хамас" и обмислят провеждането на сухопътна операция.  Според..

обновено на 13.05.21 в 23:52
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев по време на участието си на Делфийския икономически форум

Заев се оплака на Гърция заради отношенията с България

България сама измисли този проблем. Аз лично дори не мога да ви го обясня какъв е той, защото той е комичен. Такъв проблем няма. Това казва македонският премиер Зоран Заев пред в. "Катимерини". "Според мен ние ще намерим решение с България. Необходима ни е..

обновено на 13.05.21 в 23:50
Кириакос Мицотакис.и Зоран Заев

Мицотакис: Подкрепяме Скопие за ЕС при спазване на условието за добросъседство

Условието на Атина за процеса по присъединяване на Скопие към Европейския съюз е "отлични добросъседски отношения", подчерта днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Зоран Заев разговаря с гръцкия министър-председател в рамките на икономически форум в Атина. "Гърция подкрепя присъединяването на Република Северна Македония към..

публикувано на 13.05.21 в 23:08
Светлан Стоев

Светлан Стоев: Запазването на евроатлантическите ценности и единството на НАТО е жизненоважно

За България запазването на евроатлантическите ценности и единство на алианса е жизненоважно. Това каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев по време на конференция за НАТО и бъдещото му развитие, организирана от Атлантическия клуб. Той отбеляза, че неотдавна е била подкрепена идеята за домакинство на морско координационно присъствие..

публикувано на 13.05.21 в 22:58

Села в община Стралджа са без обществен транспорт от месеци

Без обществен транспорт са от няколко месеца част от селата на община Стралджа. Превозвачите не искат да поемат автобусните линии, тъй като се нерентабилни. На обявената обществена поръчка за изпълнение на линиите по общинската транспортна схема не се е явил нито един кандидат, уточни зам.-кметът на Стралджа Гроздан Иванов.  "В момента..

публикувано на 13.05.21 в 22:52