Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Украйна се споразумяха за транзита на газ за Европа

| обновено на 31.12.19 в 12:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Москва и Киев подписаха пакет документи, които гарантират транзита на газ през територията на Украйна от 1-ви януари. Споразуменията придобиват юридическа сила от днес, съобщи изпълнителният директор на руския газов монополист „Газпром“ Алексей Милер.

По думите на Алексей Милер окончателните споразумения са били постигнати след петдневни непрекъснати преговори между делегациите на Русия и на Украйна във Виена. Новият транзитен договор предвижда „Газпром“ да достави на европейския пазар 225 милиарда кубични метра газ през следващите пет години: 65 милиарда догодина и по 40 милиарда от 2021 до 2024.

Освен това двете страни подписаха извънсъдебно споразумение, по силата на което Украйна се отказа от антимонополните си претенции към „Газпром“ на стойност 7 милиарда и 400 милиона долара. На свой ред руската компания оттегли от международния арбитраж в Женева иск срещу Украйна, че е нарушила задълженията си за защита на инвестициите. Преди това „Газпром“ изплати присъдените на „Нафтогаз Украйна“ от арбитража в Стокхолм 2 милиарда и 900 милиона долара.

Медведев нарече сделката “компромис“

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече новия транзитен газов договор между Москва и Киев „компромис, който трябваше да бъде намерен“.

Споразумението влиза в сила от утре и гарантира доставките на руски газ през Украйна през следващите пет години.

Медведев написа в профила си във Фейсбук, че всички спорни въпроси са решени, а взаимните претенции – прекратени.

По думите му транзитът на руски газ през Украйна продължава при условия, които устройват всички страни. „Подписването на документите показва, че можем разговаряме и да се договаряме и по най-сложните въпроси“, посочи той.

За 5 година Украйна ще получи от транзита около 7 милиарда долара, заяви по-рано украинският президент Володимир Зеленски. Руската страна се ангажира да достави на европейските потребители през Украйна 225 милиарда кубични метра газ: 65 милиарда догодина и по 40 милиарда от 2021 до 2024г.

Освен това украинското министерство на правосъдието и „Газпром“ сключиха извънсъдебно споразумение, с което се отказваха от взаимните си финансови претенции.

Заместник-председателят на Европейската комисия благодари на Русия и Украйна за успеха в преговорите за споразумение за транзит на руски газ към Европа, съобщи Риа Новости. Марош Шефчович заяви:

"Дълбоко съм признателен за тежката работа и усилията. На основата на политическата договореност, постигната миналата седмица от Украйна, Русия и Европейската комисия, транзитният договор, осигуряващ непрекъснати доставки на газ в Европа от 1 януари 2020 г., вече е подписан."

Шефът на компанията "Нафтогаз" изрази благодарност към международните партньори, в частност САЩ, за оказаната подкрепа за Украйна на преговорите с руската страна по газовата сделка, в резултат на които вчера бе подписан петгодишен договор с "Газпром" за транзита на газ, предаде ТАСС.

"Благодарни сме на Европейската комисия за последователната й позиция, свидетелство за признаване на надежността и ефективността на газопреносната система на Украйна, а също и на американските  партньори - за подкрепата за енергийната сигурност на европейския  континент", заяви Андрей Коболев в декларация на сайта на компанията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57
Васил Терзиев

Кметът Терзиев ще върне решението на СОС за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества

Кметът на София Васил Терзиев обяви, че ще върне решението на Столичния общинския съвет за смяна на управляващите бордовете на шест общински дружества, съобщава БТА.  Във Фейсбук Терзиев написа, че решението е не само безпринципно, но и незаконосъобразно, и той ще го върне мотивирано, тъй като няма хипотеза за временно назначаване при изтекли мандати на..

публикувано на 13.07.24 в 16:45
Снимката е илюстративна

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци

Заради пожар е спряно движението по пътя Хисаря - Михилци. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут към Иван Вазово през общинската пътна мрежа на Хисаря. Заради катастрофа движението по пътя Троян - Кърнаре, в района на Балканец е двупосочно в една лента. Възстановено е движението в активната лента при км 19..

публикувано на 13.07.24 в 16:37

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в "Трявна Ултра"

Мъж на 69 години и жена на 60 са най-възрастните участници в състезанието по планинско бягане "Трявна Ултра".  В най-дългата дистанция победи Димитър Атанасов, който измина 153 километра в сърцето на Балкана за 20 часа и 35 минути.  Трасето включва два пъти преминаване през билото на Стара планина и минаване през Шипка и Бузлуджа.  Общо 1100 планински..

публикувано на 13.07.24 в 16:21

Червен код за опасни горещини в голяма част от Румъния

Червен код за опасни горещини е обявен в голяма част от Румъния до вторник, а според метеоролозите температурите на места може да достигнат 42 градуса, съобщава телевизия Диджи 24. В областите Кришана, Банат, Олтения, Мунтения, Молдова, Добруджа и югозападната част на Трансилвания топлинната вълна ще продължи да се засилва, като ще бъдат регистрирани..

публикувано на 13.07.24 в 15:43
Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери

Албанските власти дадоха петдневен отпуск от затвора на етническия грък Фреди Белери, който беше избран за евродепутат от листата на гръцката партия "Нова демокрация", съобщи АНА-МПА.  Това ще му позволи да пътува до Страсбург и да участва в учредителната сесия на Европейския парламент.  Белери беше подал молба за отпуск. Той ще напусне затвора в..

публикувано на 13.07.24 в 15:38

71 палестинци са убити при израелска атака в Хан Юнис

71 палестинци са били убити при израелска атака в Хан Юнис, съобщиха властите в анклава, контролирани от групировката "Хамас".  Близо 290 са ранените при удара. При израелската атака са поразени палаткови лагери с разселени хора в град Хан Юнис, военните са определили района като безопасен, сред загиналите и ранените има и служители на цивилните спешни..

публикувано на 13.07.24 в 15:12