Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият шеф на "Нисан" Карлос Гон е избягал от Япония и вече е в Бейрут

| обновено на 31.12.19 в 09:06
Карлос Гон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Карлос Гон, бившият шеф на алианса "Рено-Нисан" (Renault-Nissan), който очакваше съдебен процес в Япония през април догодина по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, е пристигнал със самолет в Ливан тази нощ, потвърди за "Асошиейтед прес" близък негов приятел.

"Той вече е у дома. Това е голямо приключение", съобщи за АП Рикардо Карам, телевизионен водещ и приятел на Гон, който го е интервюирал неколкократно. Карам потвърди новината, разпространена най-напред от френския в. "Еко" и ливанския "Л'ориан льо жур", но не пожела да разкрие подробности.

Според ливански медии Гон е пристигнал в Бейрут с частен самолет от Турция. Не е ясно как е напуснал Япония, където бе поставен под наблюдение, отбелязва АП. "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс" съобщиха, че той е избягал от Япония.

65-годишният Гон, задържан миналата година, през април бе освободен срещу парична гаранция от 500 милиона йени (около 4,5 милиона долара) и поставен под домашен арест при изключително строги условия, след като прекара почти 120 дни в ареста.

Гон, който е от ливански произход и има и френски, и ливански паспорт, бе смятан за герой в Ливан, където мнозина дълго време се надяваха, че един ден ще играе по-голяма роля в политиката или ще помогне на затъналата в криза икономика. Политици от всички кръгове се мобилизираха в негова защита след арестуването му в Япония, намеквайки, че е жертва на конспирация с бизнес мотиви.

Гон говори свободно арабски и редовно посещаваше Ливан. Известно е, че има къща в Бейрут. Роден е в Бразилия, където е емигрирал дядо му от Ливан, но е израснал в Бейрут, където прекарва част от детството си в йезуитско училище. Съпругата му Карол Нахас също има ливанско потекло.

Малко по-късно самият Карлос Гон потвърди в кратко съобщение, разпространено чрез негови представители, че е напуснал Япония, където го очаква съдебен процес, и е в Ливан, предаде "Асошиейтед прес".

Гон заяви, че "не е избягал от правосъдието, а от несправедливост и политическо преследване", че "повече няма да бъде заложник" на "пристрастна японска правосъдна система, където вината е презумпция" и че "най-сетне ще може да комуникира свободно с медиите" и с нетърпение очаква "това да започне още тази седмица".

Гон бе арестуван в Япония преди около година по различни обвинения във финансови злоупотреби и бе освободен под парична гаранция при условия, непозволяващи пътуване в чужбина. Той многократно е заявявал, че е невинен и че властите са скалъпили обвиненията срещу него, за да предотвратят планирано по-тясно сливане между "Нисан" (Nissan Motor Co) и "Рено" (Renault SA).

Гон бе под домашен арест в Токио от март при строги условия, включващи предаването на паспорта му на властите, припомня "Ройтерс". Той не спомена как е напуснал Япония. Възможно е да е заминал без разрешение и под чуждо име, твърди източник от националната имиграционна служба пред японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ТАСС.

В Токийския окръжен съд са потвърдили, че условията на домашния арест не са променени и той не е получавал разрешение за излизане от Япония, предаде агенция "Киодо".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени организации. Протестът е предизвикан от тежката икономическа и социална криза, която преживявят..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург.  Хамза Юсаф смая съюзници и опоненти в четвъртък сутринта, като обяви, че внезапно прекратява..

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия финансов план се предоставят за инвестиционни разходи в енергоспестяващи технологии и мерки за сгради,..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37