Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: архив

Президентът на Косово Хашим Тачи отново изпрати покана до лидера на „Самоопределение“ Албин Курти да му връчи мандата за съставяне на ново правителство.

Курти, чиято партия спечели избори през октомври и е кандидат за премиер, отказа поканата вече два пъти, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express.

Поканата за съставяне на ново правителство дойде след конституирането на парламента. Засега преговорите между „Самоопределение“ и Демократическата лига на Косово (ДЛК) са в застой, заради спор за поста на президента, като „Самоопределение“ е против длъжността на президента да бъде обект на коалиционните преговори.

Семейството на мъжа, обвинен за нападението с мачете, при която бяха ранени петима души по време на празнуването на Ханука този уикенд в предградието Монси на мегаполиса Ню Йорк, заяви, че е той психично болен и има дълга история на хоспитализации, пише америакнският вестник The Wall Street Journal.

Графтън Томас, на 37 години, се призна за виновен по пет обвинения за опит за убийство. Адвокатът му Майкъл Сусман пусна изявление от семейството на Томас късно в неделя, според което той не е извършвал подобни насилствени действия в миналото и не е бил осъждан за никакви престъпления.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, демократ, нарече нападението акт на вътрешен тероризъм и заяви, че ще предложи държавен закон за справяне с нападенията, извършвани от американски граждани.

Членовете на еврейска конгрегация празнуваха седмата нощ на Ханука в събота в дома на равина Хаим Ротенберг, когато мъж влезе с мачете и нападна произволно присъстващите, разказват свидетели.

Петима мъже са арестувани от антитерористичната полиция в цяла Англия заради предполагаем заговор, пише британският вестник The Independent.

Заподозрените са задържани при координирани акции в Лондон, Питърбъро и Манчестър в ранните часове на деня. Четирима са арестувани по подозрение, че подготвят терористичен акт, докато петият е обвинен в насърчаване на тероризма.

Проверяват се редица адреси в Манчестър, Питърбъро и северен Лондон.

Разследването се ръководи от антитерористичното звено на Скотланд Ярд с подкрепата на полицията за борба с тероризма на Северозападна Англия и отдела за специални операции в Източния регион.

„Арестите не са свързани с нападението в района на Лондонския мост“ на 29 ноември, нито с предстоящите празници около Нова година. Разследванията продължават“, се казва в изявление на полицията, цитирано от The Independent.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган: Връщане за нас няма

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС.  Депутатите от ПГ на ДПС на среща в НС за втория мандат В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа , се казва, че Движението за права и свободи е единно и подкрепя както почетния председател Ахмед Доган, така  и председателите Делян Пеевски и..

публикувано на 09.07.24 в 16:19
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: В ПП-ДБ няма разделение, ще предложим правителство с третия мандат

В ПП-ДБ няма разделение и ще предложим правителство с третия мандат, ако ни бъде връчен. С такава позиция излезе съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена "Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат "Ще отидем при..

публикувано на 09.07.24 в 15:40
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Атал излиза от изборите по-силен и се позиционира за президентския вот през 2027 г.

Сегашният министър-председател на Франция Габриел Атал излиза със засилени позиции от изборите и се позиционира за президентските избори през 2027 г. Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров и уточни: " Той се дистанцира леко от президента Еманюел Макрон след изборите, като каза, че не е бил съгласен с разпускането на Националното събрание , но..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Искат отлагане на новата методика за заплащане на онколекарствата, влязла в сила от 1 юли

От варненската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания  ( СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков – Варна" ЕООД)  поискаха отлагане на променената  методика за заплащане на лекарствата за  лечение онкоболните пациенти, влязла в сила от 1 юли . От здравното заведение изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването и до..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

"Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат

Националният съвет на Движение "Да, България" реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието - ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Иван Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 15:02

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората . Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.   Историята на тази внушителна сграда..

публикувано на 09.07.24 в 14:45