Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парижки музиканти протестираха с концерт на открито

Снимка: pixabay.com

Френски оркестър протестира по необичаен начин срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон. Плановете за повишаване на пенсионната възраст предизвикаха масово недоволство във Франция, което не стихва и по празниците.

Парижки симфоничен оркестър изнесе концерт на открито във френската столица в знак на протест срещу плановете на правителството да вдигне възрастта за пенсиониране.

Според музикантите пенсионната реформа ще ги принуди да работят до предела на силите си и ще понижи драстично стандарта на труда им:

"Много добре знаем, че музикантите и артистите изнасяме цял живот представления от по 3-4 часа. Работим в неделя, по празници, на Нова година и не ни се плаща извънреден труд, така че умората, която натрупваме до 60-62 години е огромна и не можем да сме на нужното ниво в изпълненията си".

Музикантите заявиха, че протестът им е мирен, дори весел, и остават отворени за диалог с управляващите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Макрон се отказва от президентска пенсия в името на пенсионната реформа

Продължаващата 18-ти ден стачка на транспортните работници срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон наруши плановете за празниците на стотици хиляди французи.  Макрон призова стачкуващите да прекратят протеста поне по Коледа, като..

обновено на 22.12.19 в 20:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Александър Джартов: Противопожарните екипи са реагирали на над 33 000 случая

Противопожарните екипи са реагирали тази година на повече сигнали в сравнение с миналата - над 33 000 случая, обяви в Плевен директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Александър Джартов.  Той посочи като тревожна..

публикувано на 10.09.24 в 17:32
Маргрете Вестагер

Съдът на ЕС осъди "Епъл" и "Гугъл" за милиарди евро

Съдът на ЕС отсъди компанията "Епъл" да заплати на Ирландия 13 млрд. евро неплатени данъци. Също с негово решение "Гугъл" е осъдена да плати глоба от 2,4 млрд. евро за злоупотреба с господстващо положение на пазара.  И двете решения са..

публикувано на 10.09.24 в 17:21
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Лондон, 10 септември 2024

Външните министри на САЩ и Великобритания ще посетят заедно Украйна

Намиращият се на посещение в Лондон американски държавен секретар Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами ще посетят заедно Украйна тази седмица. Това стана ясно на дадената от тях съвместна пресконференция в британската столица...

публикувано на 10.09.24 в 17:10
Цветанка Андреева

Цветанка Андреева: В 51-то НС да действат под угрозата, че това са последните им дни в исторически контекст

Настоящите политици трябва да действат под угрозата, че това са последните им дни в исторически политически контекст . Това каза пред БНР политологът Цветанка Андреева и коментира: "Все повече и сред анализаторите, а и в обществото започва да..

публикувано на 10.09.24 в 17:02
Атанас Зафиров

Зафиров внесе 9999 подписа за регистрацията на "БСП - Обединена левица"

Коалиция "БСП - Обединена левица" внесе в Централната избирателна комисия документи и 9999 подписа за регистрация за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  Изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че коалицията ще се яви..

публикувано на 10.09.24 в 17:01

Силна градушка унищожи реколтата в няколко села от община Хаджидимово

Силна градушка унищожи зеленчуковата реколта в няколко села от община Хаджидимово. Това е второто природно бедствие в района за последния месец.  Земеделски производители настояват държавата да създаде гаранционен фонд за компенсиране на щетите...

публикувано на 10.09.24 в 16:27
Министърът на земеделието Георги Тахов

България иска помощ от ЕС заради сушата

България настоява да получи финансова помощ от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата.  По време на неформално заседание на ресорните министри от Евросъюза министърът на земеделието Георги Тахов е заявил, че България е тежко..

публикувано на 10.09.24 в 16:17