Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва поетапното въвеждане на електронно възлагане на обществени поръчки

Снимка: БГНЕС

От днес започва поетапното въвеждане на електронно възлагане на обществени поръчки. Он-лайн платформата не трябва да допуска манипулиране на документите и незаконосъобразни практики.

Използването на електронната платформа за възлагане на поръчките ще се случва на два етапа.

От 1 януари промените в закона, приети окончателно на 18 декември, влизат в сила за възложителите от централната администрация за големите общини в страната и за възложителите с най-голям опит, сред които основно са големите предприятия.

Вторият етап на електронните обществени поръчки трябва да се случи от 1 април тази година и за всички останали възложители, които за провеждането на обществени поръчки ще трябва да използват централизираната електронна платформа. 

Бизнесът се надява това да доведе до изсветляване на процеса на провеждане на обществените поръчки. 

От Стопанската камара заявиха, че 2/3 от анкетираните нейни членове не са участвали в конкурсите по ЗОП през миналата година, защото се съмняват в прозрачността на процедурата.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.