Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебен кабинет в Северна Македония за изборите на 12 април

| обновено на 03.01.20 в 20:25
Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски (вдясно) връчва мандат за сформиране на служебно правителство на Оливер Спасовски.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Северна Македония единодушно избра тази вечер служебно правителство със 101 гласа „за“, съобщи МИА. Кабинетът, воден от премиера Оливер Спасовски, ще има задачата да организира парламентарни избори на 12 април. 

По-рано Зоран Заев подаде оставка като премиер на Северна Македония. Парламентът я гласува, а президентът на страната Стево Пендаровски възложи мандат за сформиране на служебно правителство на досегашния министър на вътрешните работи Оливер Спасовски - номинация на управляващия Социалдемократически съюз.

До договорка за предсрочни избори на 12 април се стигна, след като Европейският съюз отказа да даде дата за начало на преговори за членство на Северна Македония.

Оставката на премиера Зоран Заев бе посрещната с аплодисменти от опозицията в парламента. Председателят на парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ Никола Мицевски заяви, че „днес е денят, в който Македония и македонският народ се освободиха от най-неспособната, най-корумпираната, най-криминалната власт, която е имала“.

По-късно президентът Стево Пендаровски връчи във вила Водно, резиденцията на държавния глава, мандат за съставяне на преходен кабинет на Оливер Спасовски.

Преди гласуването на служебния кабинет премиерът Спасовски заяви пред депутатите, че страната се насочва към изключително важен период, който изисква приемственост в дейността на всички институции.

Време е да се организират честни и демократични избори, но също да завършим дейностите, свързани с присъединяването към НАТО и ЕС, каза той. По-рано Спасовски бе казал, че най-голямото му желание е Зоран Заев да се върне бързо на премиерския пост.

Според правителствената програма приоритети на правителството са честни и демократични предсрочни избори, пълноправно членство в НАТО, успешно започване на преговори за присъединяване към ЕС, икономическо развитие, повишаване на жизнения стандарт, реформи в съдебната система, пълно изпълнение на Охридското рамково споразумение, намаляване на замърсяването на въздуха и други. 

Депутатите одобриха номинираните от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ членове на служебния кабинет - за вътрешен министър Наке Чулев от Дирекцията за разузнаване, който е завършил Софийския университет, Рашела Мизрахи - за министър на труда и социалната политика, Гордана Димитриевска - за заместник-министър на финансите, Цветан Трипуновски - за заместник-министър на земеделието и Невенка Стаменковска - за заместник-министър на информационното общество и администрацията.

Сред министрите, които остават в правителството, са Радмила Шекеринска - министър на отбраната, Никола Димитров – на външните работи, Буяр Османи – вицепремиер по европейските въпроси, нов вицепремиер по икономическите въпроси е Мила Царовска (досегашен социален министър), Рената Дескоска - на правосъдието, Нина Ангелковска - на финансите. 

Служебният кабинет ще управлява 100 дни, до изборите, а залогът е голям - вотът може да доведе до завой в политиката на Скопие и отдалечаване от европейската цел.

Проучване на обществените нагласи от края на декември показва, че Социалдемократическият съюз на Зоран Заев има най-голяма подкрепа в страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Оливер Спасовски

Оливер Спасовски ще оглави служебния кабинет в Северна Македония

Вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски беше избран за служебен премиер от ръководството на управляващия Социалдемократичен съюз. Спасовски ще ръководи правителството до провеждането на предсрочни избори на 12 април. На свое..

публикувано на 28.12.19 в 16:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37