Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Михайлов: Водната криза ще се разреши чрез инструментите на ГЕРБ

Борисов ще заеме позицията на тези, които са без вода, и така ще се справи с кризата

Снимка: БГНЕС

"Разрешаването на водната криза ще стане чрез инструментите на управляващата партия, няма да стане по никакъв начин чрез политическа революция или предсрочни избори". Това каза пред БНР д-р Николай Михайлов - психиатър, богослов.

По думите му Борисов ще заеме позицията на тези, които са без вода, и така ще се справи с кризата.

Анализаторът прогнозира, че водната криза в Перник няма да доведе до падане на правителството. Според него с искането за вот на недоверие БСП е изтръгнала проблема с водата от страдащите хора, но БСП не представлява политическа алтернатива на управлението, тя не може да мобилизира и да оглави широки мнозинства на разгневени хора.

"Изчезващата през водопроводната мрежа вода е метафора на изчезващото национално богатство. Водата изчезва в канализацията, а националното богатство изчезва в джобовете на клиентелната мрежа - в престъпни джобове. Парите са стихия, която не може да бъде овладяна. Те минават като водата през всеки процеп на закона, за да осъществят печалба", смята той. 

Д-р Михайлов коментира в предаването "Хоризонт за вас", че Борисов чете всички протестни явления през призмата на това как да задоволи активистите и предводителите на тези бунтове.

По думите на анализатора "хората избират по-перспективното - да си сервират секторни победи, като се мобилизират да се борят за частен интерес". Той коментира, че така се изтръгват победи от властта, която е много боязлива, когато въстават срещу нея:

"Особено властта на Бойко Борисов. Той се безпокои да не се провали, да не бъде разобичан. И второ - да не бъде катурнат от власт".

Според него амортизираната политическа среда у нас, примирението на всички, показва знанието за това, че усилията не водят много далеч, "защото сме зависили от външната конюнктура, а и винаги, когато сме се опитвали да решаваме въпросите радикално, сме си навличали на главата допълнителни проблеми".

Цялото интервю на Даниела Големинова с д-р Николай Михайлов в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебния министър на отбраната Атанас Запрянов в НС.

Запрянов: В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие

В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие - това става ясно от писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на отбраната отговаря, че при изготвянето на изходните задания на инфраструктурните проекти в зоната за..

публикувано на 23.07.24 в 16:14

Проф. Петър Балкански: Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието

Магистърската програма "Образователен мениджмънт" роди ново поколение лидери в образованието и  този успех е съпоставим с англоезичните университети. Това каза пред БНР проф. Петър Балкански, който получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Югозападния университет в Благоевград. По думите му програмата помага на директорите да преодолеят..

публикувано на 23.07.24 в 15:59
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: Хубаво е, че имаме толкова много български евродепутати на важни позиции в ЕП

Хубаво е, че нашите евродепутати заемат силни позиции в ръководствата на парламентарните комисии . Това заяви пред БНР Теодор Стойчев - ръководител на Бюрото на ЕП в България. "Важно е, защото в комисиите се изготвя позицията на ЕП по законодателството,  там се кове европейското законодателство.  Имаме още един човек на ръководна..

публикувано на 23.07.24 в 15:24
Георги Тахов и фермерът Иван Янъков

Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа

Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите в района на Воден и в цялата страна ще получат подкрепа. Това заяви земеделският министър Георги Тахов в Болярово, където се срещна със стопани от района. До две седмици на базата на констативни протоколи ще бъде ясно какви финансови средства ще са необходими за покриване на..

публикувано на 23.07.24 в 15:22

Собственикът на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за 3 години

Фирма-собственик на градския басейн в Силистра го преотстъпи на Общината безвъзмездно за срок от три години. Договорът бе подписан днес, като от Общината поемат ангажимент за следващия летен сезон съоръжението да функционира на пълен капацитет. Второ лято силистренци са без възможност да ползват открития градски басейн. След водени разговори от..

публикувано на 23.07.24 в 15:21

Люба Йорданова: Проблемите в образованието са риск за икономическото развитие на страната

От Фондация "Заедно в час" ще настояват за цялостна реформа на училищното образование у нас, но и да се поставят цели, както и да се определят критерии, за да се оценяват резултатите от постигнатите цели. Това каза в интервю пред БНР Люба Йорданова от Фондация "Заедно в час".  В предаването "12+4" тя коментира тревожния доклад на..

публикувано на 23.07.24 в 15:10

Между 10 и 15 села във Варненска област са на воден режим

Няма нито една община във Варненска област, в която да няма села с режим на водата. Причина за това е, че заради сушата и високите температури подземните водохващащи съоръжения са сухи.  Между 10 и 15 села в момента са на воден режим, съобщи Веселин Русев - управител на ВиК дружеството във Варна.  Най-сериозните проблеми са в община Аврен -..

публикувано на 23.07.24 в 14:34