Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Ремонтите на ВиК мрежата ще са с европейски средства

Снимка: Пресслужба на МС

Ремонтите на ВиК мрежата и разработването на алтернативни водоизточници няма да бъдат с пари от държавния бюджет, а ще се реализират с европейски средства.

Това каза днес премиерът Бойко Борисов, който инспектира изграждането на трасето на автомагистрала „Хемус“ край шуменското село Белокопитово.

По думите на премиера проверките на МВР във водните дружества в страната продължават и не могат да бъдат огласени резултати.

Според него опозицията в лицето на БСП спекулира с проблемите във водния сектор и създава напрежение:

"Има ли някъде тук в региона, да ме заведете, да видим къде са подменили по време на управление на БСП водоснабдяване и канализация. Еми като няма, ние сега полагаме всички усилия".

Бойко Борисов уточни, че около две години продължават процедурите по всеки един воден проект заради стриктните изисквания ЕС:

"Играят се търговете, след това се обжалват, абе две години си е един процес. Така че, знаейки, че сме заделили 2 милиарда и 600 и ще подменим 70-годишни и нагоре вредни за здравето на хората етернитови тръби, азбестови. И сега бързат пред вятъра да кажат, видите ли, че има проблеми".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 07:53

Депутатите разглеждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование

Депутатите ще разгледат днес предложение за промени в Закона за предучилищното и училищното образование, внесени от БСП. Социалистите предлагат учебникът и учебният комплект за всеки предмет да е един. В днешния пленарен ден  ще се обсъждат и промени в Закона за личната помощ, внесени от партия "Възраждане". Промените целят да въведат..

публикувано на 08.08.24 в 07:50

САЩ ще разговарят с Киев за навлизането на руска територия

Съединените щати планират да разговарят с украинските въоръжени сили, за да разберат повече за навлизането на руска територия, заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер. Тя подчерта, че САЩ не са разполагали с предварителна информация за атаките. Русия води ожесточени сражения за граничния град Суджа, Курска област, на 8 км в руска..

публикувано на 08.08.24 в 07:45
Искрен Иванов

Доц. Искрен Иванов: И САЩ, и Русия не искат ескалация на конфликта в Близкия изток

" И Иран, и Израел трудно могат да балансират съществуващата дилема в Близкия Изток. Истинските балансьори в региона са САЩ и Русия . И двете сили обаче дадоха знак, че не искат есклация в Близкия изток" . Това обясни пред БНР доц. Искрен Иванов, политолог, преподавател в СУ и експерт по международна сигурност.  Балансът на силите в Близкия..

публикувано на 08.08.24 в 07:38

Консултации с парламентарните формации в президентството

Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации за съставяне на служебно правителство с парламентарните формации.  Те са поканени на "Дондуков" 2 от 17.00 часа днес, предаде репортер на БНР.    На четвъртия ден, след като президентът пристъпи към изпълнение на процедурата по назначаване на служебната власт, все още няма избран от него кандидат..

публикувано на 08.08.24 в 07:37

Няколко екипа огнеборци остават на източния фронт на пожара в планината Славянка

Няколко екипа огнеборци ще останат на източния фронт на пожара в планината Славянка, който снощи беше овладян. Водната гасителна линия, дълга повече от два километра, ще се използва и днес за доугасяване на огнищата.   Над 150 служители на пожарната, горските стопанства и военните ще бъдат съсредоточени на новия пожар, който се прехвърли от..

публикувано на 08.08.24 в 07:28

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста.  Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен Лондон, Бристол и Нюкасъл, бяха предимно мирни и спокойни. Хората скандираха и държаха плакати с..

публикувано на 08.08.24 в 03:37