Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Правилата на играта между САЩ и Иран се променят радикално

Ликвидирането на Солеймани е най-смелият американски акт за последните 40 г.

Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

Напрежението в Близкия изток ескалира с атаката срещу посолството на САЩ в Ирак, последвана от убийството на влиятелния ирански генерал Касем Солеймани при американски удар в Багдад.

Съединените щати обясниха смъртта на Солеймани като необходима стъпка за гарантиране на сигурността в района.

Президентът Доналд Тръмп коментира, че убитият генерал е отговорен за подготовката и извършването на терористични атаки.

На свой ред Иран обеща сурово отмъщение за ликвидирането на военния смятан за една от най-влиятелните фигури сред съюзниците на Иран в Близкия изток.

Пред БНР Мохамед Халаф, журналист и експерт по въпросите на региона, заяви, че САЩ и Иран отдавна са във война: „Само че досега тази война беше икономическа, след като президентът Доналд Тръмп реши да напусне ядрената сделка“.

„Санкциите на САЩ срещу Иран, блокирането на продажбите на ирански петрол задушаваха страната. В същото време Иран в продължение на 40 години унижава САЩ под различни форми“, подчерта той в интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Според него „ликвидирането на Солеймани е най-смелият и най-правилен акт, който се взема в последните 40 години от страна на САЩ“ и така правилата на играта между тях се променят радикално.

Аятолах Али Хаменей с генерал Касем Солеймани (вдясно).

„С този удар САЩ пращат едно силно послание към аятоласите в Техеран, на Революционната гвардия и на наследника на Солеймани – Есмаил Гаани – че отсега-нататък всякакво нарушение, убийство на американски гражданин, войник, раняване и посягане към американските интереси в Ирак, района и други страни, ще бъде последвано от разрушителен удар“, отбеляза Мохамед Халаф.

И допълни, че това показва, че иранците не могат повече да се крият зад прокси организации, създавани и въоръжавани от Техеран.

От изказването на президента Тръмп се разбират две неща, посочи още журналистът – „аз съм отворен за преговори, но съм готов за война“.

А колкото до заплахите за отмъщение – след края на ирано-иракската война Иран не влиза в пряк бой, а използва прокси организации, създадени за тази цел, отбеляза той.

„Американците са получили информация, че идването на Солемайни в Багдад (вчера – б.р.), който преди това се е срещнал в Бейрут с лидера на „Хизбула“ Хасан Насрала и след това с факторите в Сирия, цели организиране на повторен щурм на посолството на САЩ в иракската столица“, заяви Мохамед Халаф, според когото Иран е искал да организира сходна на заложническата ситуация в Техеран през 1979 г.

Според него другата основна цел на Касем Солеймани била организиране на преврат в Ирак и превземане на властта чрез неговите проирански милиции и партии.

Сериозен ирански отговор към САЩ няма да има, не очаквам апокалиптични сценарии, които прогнозират някои анализатори, каза още Мохамед Халаф.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24