Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върна ли се Ирак към трусовете от 2003 година

Американски войник охранява посолството на САЩ в Ирак.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Иракски фракции заплашват да изгонят американските войници, официални лица осъждат „нарушения“ на САЩ, опасения от нова война в Персийския залив: ударът на Вашингтон, с който уби ирански генерал, катапултира Ирак обратно към бурните събития от 2003 г. след инвазията, коментира АФП.

Точков удар с дрон вчера край летището в Багдад уби ген. Касем Солеймани и неговата дясна ръка в Ирак Абу Махди ал Мухандис.

В рамките на часове генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова лидерите към сдържаност.

„Светът не може да си позволи още една война в Персийския залив“, каза той.

Касем Солеймани

Американската атака е най-драматичната ескалация досега в надвисналата прокси война между Иран и САЩ на иракска територия.

Тя открива и пътя за яростни критики към Вашингтон, сходни на тези от години след водената от САЩ инвазия, свалила бившия диктатор Саддам Хюсеин.

„Антиамериканската реторика се завръща“, посочва Ренад Мансур от лондонския Чатъм хаус.

Иракският премиер Адел Абдел Махди осъди удара като нарушение на иракския суверенитет и на мандата на американската армия в Ирак.

Около 5200 войници на САЩ са разположени в страната, за да съветват местните бойци, воюващи с останките от джихадистката „Ислямска държава“.

Проирански фракции от месеци призовават парламента да отмени двустранното споразумение, разрешаващо американски сили в Ирак, като според Мансур ударът може добави тежест към доводите им.

„Те са се опитвали да използват антиамериканизма и по-рано, но не са успявали. Сега изглежда имат повече амуниции и поводи да засилят реториката срещу САЩ“, отбелязва анализаторът. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.