Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На дневен ред в първата седмица на 2020-а: Водната криза, газовата търговия

| обновено на 05.01.20 в 11:42
Снимка: БТА


С тържества на открито България посрещна новата 2020 година. Хиляди българи празнуваха по площадите, а настъпването на новото десетилетие се превърна в израз на вечната надежда за един по-добър и щастлив живот! 

Новата година носи минимална работна заплата от 610 лева и по-високо заплащане на труда на учителите. Най-ниските пенсии също ще скочат. От първи юли те стават 250 лева или със 113 по-малко от прага на бедност в страната.

И от доходите към разходите - повишават се цените на водата в почти цялата страна, като най-висок е скокът в Кърджали, където увеличението е почти 10 процента. Гражданите в Шумен продължават да плащат най-високата цена за водата.

Годината започва с по-високи данъци в страната. В София, Пловдив, Варна и Бургас се покачват различни налози - от тези за автомобилите до туристически такси и данъка при придобиване на имущество.

Водна криза у нас не се очертава, заявяват от регионалното министерство и уверяват, че язовирите в  цялата страна се следят ежедневно! А информацията, че някои водоизточници са на ръба на сушата, беше определена от ресорния министър Петя Аврамова като спекулация.

В големи язовири като "Тича" и "Камчия" има вода за месеци напред, но от режим са заплашени селища в Софийска област, какъвто вече е въведен в някои малки населени места.

Държавата отпусна допълнителни 30 милиона лева за по-бързо преодоляване на водната криза в Перник. Всички ВиК дружества в страната се проверяват по нареждане на премиера Бойко Борисов.

В миньорския град беше въведен по-строг воден режим. Вместо по 8 часа, както беше досега, по-голямата част от жителите ще имат вода по 7 часа на денонощие. Водният режим може да бъде отменен едва през март, а прогнозата направи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Междувременно мъртвият обем на язовир "Студена" се очаква да бъде достигнат до 20 дни. Продължават ремонтът на пречиствателната станция, както и дейностите по изграждането на нов магистрален водопровод на клон 2. От пещерни извори се изпомпва вода, която след това се насочва към язовира.

зам.-министър Николай Нанков в Перник

България ще получава руски природен газ по ново трасе. Досега газът идваше от Русия през територията на Украйна и Румъния. Това вече ще става през вход „Странджа 2“, който е на границата ни с Турция и така ще се свържем с трасето на газопровода „Турски поток“.

Според енергийния министър Теменужка Петкова с тази промяна България ще си спести от таксите за пренос, което може да доведе до намаление на цената на синьото гориво за крайните потребители.

С ускорени темпове текат и дейностите по строителството на „Балкански поток“, заявиха от правителството. Трасето от българо-турската до българо-сръбската граница ще премине през 11 области и заедно с интерконекторната връзка с Гърция ще гарантира енергийната сигурност на страната. Работи се по над 5 километра на ден, а строителството трябва да завърши до края на май, заяви министър-председателят Борисов.

Междувременно от втори януари започна работа нова платформа за двустранна търговия с природен газ. Тя ще позволи на пряко присъединените към системата крайни потребители на газ да сключват договори за покупка на синьо гориво. До една година всички сделки на газовата борса ще започнат да се извършват чрез тази платформа, съобщават  от „Булгартрансгаз“.

Повече за водещите събития на изминаващата седмица ще научите от звуковия файл.

Строителството на газопровода


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Шишков

Арх. Иван Шишков: Политиката ни заприлича на пътищата ни - дупки и кръпки

Нашата политика заприлича на нашите пътища – много дупки и много кръпки . Това каза пред БНР бившият служебен регионален министър арх. Иван Шишков. Според него политиката трябва да излезе от пътищата, а отношението към този процес трябва да е еднозначно и в една посока : "Всички ние трябва да направим така, че в рамките на следващите 4-5..

публикувано на 14.07.24 в 10:14

Трус в ДПС, неяснота за втория мандат и други теми от отминаващата седмица

Трусът в ДПС тази седмица пренареди политическата карта. Двете страни в конфликта взаимно се обвиниха в създаване на етническо напрежение. Парламентарната им група оредя наполовина и вече наброява едва 23-ма членове. Останалите 24 напуснаха или бяха изключени и се вляха в редиците на независимите депутати. Така от втора - движението..

публикувано на 14.07.24 в 09:44

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21