Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет години от атентата срещу сп. "Шарли ебдо"

Снимка: Аз съм Шарли

Франция отбелязва 5 години от нападението над редакцията на френското сатирично списание "Шарли ебдо" в Париж, при което загинаха 12 души.

Двама мъже нахлуха в редакцията с викове "Аллах акбар" по време на редакционна среща и застреляха 10 журналисти и двама полицаи, охраняващи сградата. Ранени бяха 11 души.

Сред убитите са четирима водещи карикатуристи на списанието. 

Дръзката атака бе извършена от двамата братя Саид и Шериф Куаши, членове на "Ал Кайда на Арабския полуостров", които са убити от полицаи три дни по-късно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

България осъди остро нападението във Франция

България остро осъжда нападението над редакцията на "Шарли ебдо” и извършените убийства в Париж. Това се казва в официално изявление на министър-председателя Бойко Борисов . Този  кървав терористичен акт предизвиква гняв срещу насилственото отнемане на..

публикувано на 07.01.15 в 16:03

Обама: Нападението срещу "Шарли ебдо" показва, че терористите се страхуват от свободата на словото

Американският президент Барак Обама нарече атаката срещу френското списание "подла" и "зла". Нападението според него показва, че терористите се страхуват от свободата на словото. Пред репортери Обама изрази своите съболезнования към парижани и..

публикувано на 07.01.15 в 20:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработицата се понижи до 5,3% през юни

Регистрираната безработица в страната се понижи до 5,3% през юни. Равнището ѝ е с 0,1 процентни пункта по-ниско спрямо май, показва административната статистика на Агенцията по заетостта. В края на юни регистрираните в бюрата по труда безработни са..

публикувано на 20.07.24 в 14:22

Продължава борбата с пожарите в Северна Гърция

Продължават усилията за потушаване на бушуващите пожари в Северна Гърция. И днес температурите в страната надхвърлят 42 градуса. До град Драма в Северна Гърция трети ден екипите на пожарната и военни части не могат да овладеят горски пожар...

публикувано на 20.07.24 в 14:11

Калин Стоянов: Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден

Все още не е локализиран пожарът в района на Беклемето. Това съобщи служебния премиер Димитър Главчев, който заедно с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, пристигна в Кърнаре. Достъпът в местността е изключително затруднен, обясни Главчев:..

публикувано на 20.07.24 в 14:07

Ще успее ли Париж да се справи с проблемите около Олимпиадата?

Броени дни остават до откриването на летните Олимийски игри в Париж, но с наближаването му проблемите за организаторите сякаш се трупаха, вместо да се решават. Първо дойдоха предупрежденията за екстремно високи температури по време на игрите, които..

публикувано на 20.07.24 в 14:05
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: Радев няма да ни даде третия мандат

"Държавата е завладяна. Тя се управлява от ГЕРБ и ДПС с щипка ПП-ДБ." Това заяви пред БНР лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Вече няма 125 депутати за обединение срещу ГЕРБ и ДПС . 119 не са достатъчни, посочи той и обясни:..

публикувано на 20.07.24 в 13:54

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател

Голяма група от Младежкото ДПС пристигна в парк "Росенец" за среща с почетния председател Ахмед Доган. Преди това от структурата изразиха безрезервната си подкрепа за Ахмед Доган като го посочиха като единственият лидер на партията. Близо 4 часа продължи..

публикувано на 20.07.24 в 13:31

Над 1000 рокери с мотори на традиционния фестивал "Предел-2024"

Над 1000 рокери с мотори се събраха в местността "Предел" над Разлог, където започна 17-тото издание на традиционния мото рок фестивал "Предел-2024". Програмата предвижда демонстрации на мощни мотори, драг- гонки и каскадьорско каране на мотоциклет...

публикувано на 20.07.24 в 13:11