Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметовете в Пазарджишко питат от кои автобусни линии се отказва общината

Села от община Павликени остават без обществен транспорт

Снимка: МТИТС

Общините в пазарджишка област, които са засегнати от транспортната криза, настояват общината официално да обяви от кои междуселищни автобусни линии се отказва. 

Вече трети ден кметовете са в недоумение по какъв начин е променена областната транспортна схема, което води до напрежение. 

Най-засегнати са населените места в общините Лесичово, Септември и Панагюрище

Напрежението се покачва в селата, където автобусите са напълно спрени. Кметът на Тополи дол Петранка Бекярова каза:

"Всички сме единни, цялото село, защото .......се вдигат на бунт". 

Заместник-кметът на община Лесичово Веселина Милкова оцени ситуацията като "геноцид".

Кметове без полезен ход

До момента голяма част от междуселищните линии се обслужваха от община Пазарджик, което е законово регламентирано в областната транспортна схема. Докато тя не бъде променена, кметовете на останалите общини не могат да преговарят с други превозвачи, обясни кметът на Панагюрище Никола Белишки:

"В момента, в който Пазарджик каже окончателно: "Ние тези линии не ги държим", имаме готовност да водим преговори. Даже утре е поканен и превозвачът,  да ни предложи вариант от негова страна, най-безболезнено да ги покрием". 

Учениците са блокирани

Втори ден ученици от съседните общини пътуват до училищата в Пазарджик и съседните средищни училища с каквото намерят - работнически автобуси или таксита, обясни началникът на регионалното управление на образованието Валентина Кайтазова:

"Не мога да приема, че ще се примирим с тази ситуация. Ще имам разговор и с министъра, ще го запозная...".

Очаква се община Пазарджик да излезе с писмено становище по проблема още днес. От пресцентъра на общината засега запазват мълчание.

Села от община Павликени от утре са без обществен транспорт

Изтича договорът на превозвача, който не желае да изпълнява линиите, които са на загуба.

Кметовете по селата ще оказват съдействие на хората, които нямат личен транспорт, за да пътуват, посочи кметът на Павликени Емануил Манолов и поясни, че общините настояват за законодателни промени, които да им позволят да финансират превозвачите по губещите линия.

Линията, която се прекратява, заради изтичане на договора и нежелание от превозвачите да я изпълняват заради загубите, е от квотата на община Велико Търново. Няма как община Павликени да я поема, посочи кметът Емануил Манолов:

„Засяга пряко град Павликени, всички села между Велико Търново и Павликени и то е в часовия диапазон сутрин в 7 часа, който ползват много учители, служители от кметствата и шивачки в град Павликени“.

Община Велико Търново обяви пряко договаряне с превозвачите със срок до 17 януари. За десетте дни до тогава не е ясно как ще пътуват хората.

„Като община нищо не можем да направим. И до сега кметовете на нашите села извършват тази услуга за спешни случаи, за лекарства, за прегледи при лекари“, поясни Емануил Манолов и заяви, че общините настояват за законови промени:

„Промяна на Закона за държавната помощ - общините като юридически лица и възложители да имат право да субсидират губещи линии“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Евродепутати се опасяват от руска намеса в предстоящите парламентарни избори у нас, както и от имотите в България, притежавани от руските власти. Това става ясно от проекторезолюция за руската намеса в предстоящите европейски избори и влиянието им върху ЕС. Текстът за страната ни се съдържа в проекта на Европейската народна партия. Сред..

публикувано на 24.04.24 в 09:26

Очаква се Байдън да подпише законопроекта в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван.

Американският Сенат (горната камара на Конгреса) подкрепи финансовия пакет в размер на 95 милиарда долара, включващ средства за Украйна, Израел и Тайван. Очаква се президентът Джо Байдън да подпише законите още днес. Украинският президент Володимир Зеленски благодари за подкрепата. А Израел заяви, че американската военна помощ от 13 милиарда..

публикувано на 24.04.24 в 09:19

В Силистра почитат паметта на избитите арменци по време на Първата световна война

Силистра почита днес паметта на жертвите на масовото избиване на арменци по време на Първата световна война в Османската империя. В 18:00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред мемориала, построен през 2005 година, в двора на 400-годишния арменски храм "Света Богородица". До края на миналия век в Силистра все още е имало живи, спасили..

публикувано на 24.04.24 в 09:14

"Амнести Интернешънъл" за проблемите в България: Натиск над медии, нарушаване на правата на ЛГБТИ, насаждане на омраза

Проблеми за България продължават да бъдат влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства. Това се посочва в изводите от годишния доклад на "Амнести Интернешънъл", предаде БТА. Правозащитната организация публикува годишния си доклад  за 2023-2024 г. за..

публикувано на 24.04.24 в 09:12

Заради ново кръгово кръстовище едноседмичен протест във Велико Търново

Търговци и живеещи на булевард "България" във Велико Търново започнаха едноседмичен протест. Недоволството на хората е срещу отнетите паркоместа и лошата организация на движение около новото кръгово кръстовище. Участъкът е към изхода за София, връзката с два квартала и е един от най-натоварените за движение във Велико Търново. Булевардът беше..

публикувано на 24.04.24 в 08:42

Идва ли краят на БДЖ? Пазарът за пътнически превози се отваря и за други оператори

За периода 2021-2023 г. БДЖ отчита 23% ръст на разходите. От 2012 г. до 2024-та пък има едва 1,8% ръст в цената на билетите . Това обясни пред БНР д-р Людмил Иванов, експерт по цифровизация и управление в железопътния транспорт. Той определи предстоящото вдигане на цените на пътническия жп превоз с 20% като неизбежно и наложително,..

публикувано на 24.04.24 в 08:32
Спасители работят на мястото на нощна атака с дрон срещу жилищна сграда в Харков, 4 април 2024 г.

Нов руски ракетен обстрел в Харков

Тази нощ източният украински град Харков отново беше подложен на руски ракетен обстрел. Чули са се силни експлозии, има двама леко ранени при счупването на стъкла на четири жилищни сгради, съобщи кметът Игор Терехов. А в руската Смоленска област е избухнал пожар в горивни складове и енергийни съоръжения. Губернаторът Василий Анохин обвини..

публикувано на 24.04.24 в 08:17