Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чирпанско село търси съмишленици за строеж на малък параклис

Мястото е свързано с много легенди, откупен е терен, трябват още средства

Снимка: БГНЕС

Повече от десет години инициативен комитет от чирпанско село се опитва да възроди свято място с построяването на малък православен параклис.

Местните обмислят това да се случи в местността Голямата черква, на километър и половина от село Стоян Заимово, на място, където е имало седем черковища и манастири.

В отворено писмо до медиите от църковно настоятелство "Св. Пантелеймон" потърсиха помощ и съдействие за изграждането на храма. 

Кампанията започнаха деца и старци

Идеята за построяване на храм е по-стара, но кампанията за набиране на средства е от 10 години, обясни в предаването "Преди всички" Златка Колева от настоятелството.

„Най-важното за мен е, наистина това е чудодейна история - че кампанията започнаха деца и старци. Много символично. Сякаш децата ни насочиха да се обърнем към духовното. Петокласници организираха кампания, която нарекоха урок по любов и всеки ден събираха по 30 стотинки. Децата събраха 30 лева. Ето това е трогателно. И пенсионерските клубове.“

За изминалите десет години убедили общината в Чирпан да предостави терен за строеж, а църковното настоятелство закупило земята.

„Построяването на храма в тази местност не е някакво случайно хрумване, а почива на реални факти от историята на Чирпанския край. Това е една красива история, в която легенди и факти се преплитат“, допълни Златка Колева.

Не една свята обител

Изследванията сочат, че по тези места е имало няколко черкви и манастири. Един от хълмовете се нарича Св. Илия.

„За който легендата разказва, че преди да е грабнат на небето, Св. Илия спрял на този хълм. Имало манастир, в който монасите живеели много аскетично и не всеки можел да стигне до там. Първо човек трябвало да се прости с ближните си, защото морето започвало да гърми и да трещи. Мястото е открито чрез видение на местен овчар от селото, а археолозите по-късно потвърждават, фактите съвпадат с това видение – там е открит зид от средновековен манастир.“

В тези десет години трябваше да убедим общинската администрация, че това е важно за развитието на региона, тъй като сме наследници на древна история, подчерта Златка Колева.

Даровете на духа

„От друга страна темата за нас има духовен аспект. Построяването на този параклис за нас е обръщане към даровете на духа. Тъй като легендата разказва, че в голямата черква е живял бял гълъб (всъщност това е Божията благодат), който посрещал и изпращал хората. Но гълъбът отлетял, когато хората отстъпили от Бога.“

Според Колева хора, които изобщо не се познават, от страната и чужбина са дарили „от нямането си“ за издигането на бъдещия храм. 

Проектът е оценен на 30 хиляди лева. До момента са събрали 10 699 лева. Сметката е дарителска и няма такси за дарения.

Кампанията върви основно през Фейсбук. Движи я художничка от Малта с чирпански корени, дарила неколкократно за каузата.

Още за каузата слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09