Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украински самолет катастрофира в Иран, 176 души загинаха

| обновено на 08.01.20 в 14:47
Украинският „Боинг 737“ се разбил малко след излитане от международното летище на Техеран.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украински „Боинг 737“ катастрофира в Иран, няма оцелели в трагичния инцидент, съобщи иранският Червен кръст, цитиран от БГНЕС. Иранската държавна телевизия съобщи, че всичките 176 души на борда са загинали.

Украинският боинг излетял от Техеран за Киев в 4,42 часа българско време и е спрял да предава данни 2 минути след това - в 4,44 ч., според услугата за проследяване на самолети Flightradar.

Според сайта украинският „Боинг 737-800 е катастрофирал малко след излитането“.

„Полет PS752 излетя от Техеран в 2,42 UTC (4,42 българско време). Последните данни бяха получени в 2,44 UTC (4,44 българско време)", написа Flightradar в своя акаунт в Туитър.

Първоначално беше съобщено, че броят на хората в катастрофиралия самолет е 180, но по-късно тази информация беше коригирана от иранските власти, които обясниха, че на борда са били 176 души. 

Пожар в двигателя е предизвикал катастрофата на украински пътнически самолет след излитане от Техеран, заяви говорител на летището.

„Украински самолет „Боинг 737“ излетя тази сутрин от летище Техеран към Киев, но поради пожар в двигателя вследствие на техническа неизправност, той се разби в близост до летището на юг от Техеран“, заяви говорителят.

Премиерът на Украйна Олексий Хончарук каза, че по предварителни данни, на борда са се намирали 167 пътници и 9 души екипаж. Президентът Володимир Зеленски също потвърди, че няма надежда за оцелели, той прекъсна по спешност посещение в Оман и се завръща в Киев.

Ирански официални лица съобщиха, че авиокатастрофата няма оцелели.

Украинският външен министър Вадим Пристайко съобщи, че жертвите са 82 иранци, 63 канадци, 11 украинци (9 души екипаж и двама пътници), 10 шведи, четирима афганистанци, трима германци и трима британци.

81 от жертвите са жени, а 15 са деца. Няма данни за жертви от България.

Иранските власти съобщиха, че към мястото на катастрофата са се отправили над 20 линейки. При падането самолетът е избухнал в пламъци. 

Зеленски поднесе съболезнования на близките и призова да няма „спекулации“ относно катастрофата

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поднесе чрез Фейсбук „искрени съболезнования на роднините и близките на всички пътници и членове на екипажа“ на украинския самолет.

Той призова всички да реагират единствено на факти по отношение на катастрофата на „Боинг 737“ в Иран и да не участват в „спекулации“.

Зеленски заяви: „Държа под контрол всички събития. Моля всички да се въздържат от спекулации и представяне на непроверени версии на бедствието преди официалните доклади". Украинският президент добави: "Подготвени са специални самолети за изпращане в Техеран посредством Министерството на външните работи и Министерството на отбраната за вземане на телата на загиналите. Чакаме одобрение от иранската страна за тяхното заминаване“.

Украйна: Катастрофата на "Боинг 737" не е резултат от тероризъм

Посолството на Украйна в Иран заяви, че катастрофата на "Боинг 737" близо до Техеран със сигурност не е в резултат от нападение, извършено от терористи, като предварителната информация предполага, че самолетът е катастрофирал поради технически проблеми.

Междувременно ирански медии съобщиха, че спасителни служби са открили "черната кутия" на самолета “Боинг 737“. Устройството е намерено в околностите на Техеран.

Няма пострадали български граждани

По окончателна информация от българското посолство в Техеран няма български граждани сред загиналите при катастрофата на украинския пътнически самолет в Иран, съобщиха от МВнР.

От президентството съобщиха, че Румен Радев е изпратил съболезнования до украинския си колега Зеленски.

Бойко Борисов е изпратил съболезнователна телеграма до украинския премиер Олексий Хончарук, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

„Бих желал да изразя чрез Вас своята съпричастност към болката и страданието на близките на загиналите“, е написал министър-председателят Бойко Борисов в телеграмата.


Журналистът от списание „Криле“ Димитър Ставрев подчерта в предаването „Преди всички“, че катастрофиралият самолет е сравнително нов – на около три и половина години. Според него най-вероятната причина за инцидента е техническа. Възможно е също причината да е свързана с действията на екипажа, но е по-малко вероятна, защото екипажът е имал опит за полети по този маршрут.

Според Ставрев компанията „Боинг“ става жертва на глобализацията: 

„Има някъде нарушено нещо по веригата на контрол на качеството. Няма друга логика такъв световен авиопроизводител да допусне да се случи такова нещо с неговите самолети. Глобализацията и аутсорсването на дейности в индийски, пакистански и всякакви други такива държави само с цел да намалят разходите за производство, за съжаление не води до добри резултати“.


„Има индикации, че най-вероятно се касае за пожар в един от двигателите, възникнал при излитане. Вероятно е имало технически проблем… Няма индикации, че се касае за външно въздействие върху самолета… Това поколение на 737 лети повече от 20 години, без да има сериозни технически проблеми с него“. Това коментира в предаването „12+3“ журналистът Красимир Грозев от списание „Аеро“.

Според него няма сериозни заплахи за бъдещето на компанията „Боинг“, тъй като „тя изглежда достатъчно жизнена предвид цената на акциите ѝ“.

„Гражданската авиация е достигнала до ниво на сигурност, безпрецедентно за историята до момента. Никой от инцидентите не се случват просто така, защото нещо е станало. Обикновено се касае за навързване на няколко причини, за лошо стечение на обстоятелствата“, допълни Грозев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Василев

Василев: С поправките на Конституцията вече няма еднолична власт

Промените в Конституцията са гаранция, че няма да има еднолична власт, когато президентът назначава служебно правителство. Така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев отговори на критиките за безпрецедентната ситуация, която създадоха гласуваните промени. Ръководството на ПП бе в Благоевград на среща с членове и симпатизанти...

публикувано на 19.04.24 в 20:46
Река Тунджа

Почистват коритото на река Тунджа и нейните притоци край Елхово

В района на Елхово започна почистване на коритото на река Тунджа и нейните притоци от паднали дървета и растителност. Целта е да се подобри проводимостта и да не се допуска забентване. През последните месеци нивото на Тунджа по долното течение бележи огромен спад, заради трайното засушаване в целия регион. Опасността от наводнения заради..

публикувано на 19.04.24 в 20:39

Таня Светлинова е избрана за председател на РИК - Смолян

Таня Светлинова от ДПС беше избрана за председател на Районната избирателна комисия в Смолян. ЦИК определи служебно Светлинова да е председател, а Добрин Тодоров да е секретар.  Централната избирателна комисия определи 13-членния състав на РИК в Смолян, защото парламентарно представените партии не се разбраха за председателското място на..

публикувано на 19.04.24 в 20:32

Гражданският съвет към ВСС иска ЗСВ да не се приема, докато не се произнесе Конституционният съд

Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет подкрепи становището на Камарата на следователите, с което се настоява служебният министър на правосъдието да спре процедурата по приемането на Закона за съдебната власт, докато не се произнесе Конституционният съд. На изнесеното заседание във Велико Търново се проведе и дискусия по проблемите на..

публикувано на 19.04.24 в 19:47

2 май е неучебен за всички училища в страната

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде заповед, с която определя 2 май за неучебен за всички училища в страната и за българските държавни училища в чужбина. Така почивните дни за учениците в началото на следващия месец ще бъдат общо шест - от 1 до 6 май включително.

публикувано на 19.04.24 в 19:39
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още системи за противовъздушна отбрана

Съюзниците от НАТО се споразумяха да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана, съобщи ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг.  След видеоконферентната връзка на министрите на отбраната на Алианса с украинския президент Володимир Зеленски  генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Брюксел, че..

публикувано на 19.04.24 в 19:24

Нови руски удари по територията на Украйна

Русия нанесе нови ракетни удари по територията на Украйна. Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че бойните действия ще продължат дори ако започнат мирни преговори между Москва и Киев. В ранния следобед в източните, южните и централните райони на Украйна беше обявена въздушна тревога, а украинските медии съобщиха..

публикувано на 19.04.24 в 19:15