Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Официалната церемония в Истанбул по откриването на "Турски поток" е централна тема на печата днес.

 "Путин, Ердоган, Борисов и Вучич пуснаха кранчето на 53 милиона европейци, пише вестник "24 часа" и цитира думите на Владимир Путин, че руският газ, който тръгва от Сибир под Черно море, ще обезпечи енергийната сигурност на Турция, България, Сърбия и Гърция.

 "Колкото по-бързо завършим интерконектора, толкова по-бързо ще имаме газ и ще връщаме заеми", е казал след завръщането си премиерът Бойко Борисов. В България и Сърбия газопроводът ще носи името "Балкански поток", от юни пускаме към западната ни съседка почти 9 милиона кубически метра газ на ден, научаваме от публикацията.

 "Правим диверсификация на газа за следващите 50 години" - под това заглавие на първа страница вестник "Труд" съобщава за церемонията в Истанбул. Изданието поставя акцент върху напредъка на строителството на българска територия. Газопроводът у нас е 474 километра, а българският премиер е отговорил на задочните упреци на Русия за забавяне на строителството с уверението, че съоръжението се изпълнява бързо и ще бъде готово до месец май.

 "Въпросът за американските визи ще се реши до една година", съобщава в друга статия вестник "Труд". Следващият месец у нас пристига помощник-държавния секретар по визовия въпрос, е съобщил министър-председателят на първата сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

 Вестниците "Дума" и "Земя" пишат на първата си страница за очаквано поскъпване на основни стоки. Причината според изданията са цените на петрола, тол таксите и африканската чума. Прогнозата пред вестник "Дума" за поскъпването в края на януари е на експерта Васко Начев.

Изданията цитират интервю за Българското национално радио на председателя на Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева, според коята се очаква поскъпване на хляба заради тол таксите на превозвачите. Разпространението на африканската чума ще доведе до още поскъпване на свинското, пишат изданията.
   
Пред вестник "24 часа" бизнесменът Валентин Златев обявява, че в Ботевград се крадат 7 милиона кубични метра вода, което струва годишно около 10 милиона лева. Според Златев в Ботевград действала организирана престъпна група с участието на кмета Иван Гавалюгов. Водата се отклонявала през така наречените "байпаси", като местното В и К не плаща за нея на държавата, но я продава на населението. Валентин Златев твърди още, че по тръбите в града тече непречистена вода, а в язовир "Бебреш" попадат химически смески от разтапянето на леда по магистрала "Хемус" през зимата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20-годишният Томас Матю Крукс е стрелял по Тръмп

ФБР идентифицира стрелеца, чийто куршум прониза дясното ухо на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, като Томас Матю Крукс (20 г.). Според медии в САЩ Крукс е бил регистриран като републиканец. ФБР разследва инцидента със стрелба срещу Тръмп вчера като опит за убийство. Стрелецът е ликвидиран от агенти на Сикрет сървис. Доналд..

публикувано на 14.07.24 в 09:18
Едуард Милибанд

"Покривна революция" ще сваля сметките за ток във Великобритания

В Обединеното кралство новото лейбъристко правителство на Киър Стармър днес ще разкрие планове за така наречената "революция по покривите", която ще доведе до още милиони домове, оборудвани със слънчеви панели, за да се намалят битовите сметки за енергия и да се справи с климатичната криза, съобщава "Обзървър". Министърът на енергетиката Ед..

публикувано на 14.07.24 в 09:03

Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун

От съображение за сигурност гръцките власти пренасочват движението от Промахон до Солун. Днес температурите ще достигнат 43 градуса, предупреждават от Гражданска защита. Овладяно е огнището между Серес и Солун, съобщават пожарникарите. Движението по магистралата Промахон - Солун се пренасочва по обходен маршрут от съображение за..

публикувано на 14.07.24 в 08:58

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки на борсите у нас

Минимално понижение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната тази седмица отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предава БТА. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през..

публикувано на 14.07.24 в 08:26

Над 400 млн. паунда ще похарчат на Острова в кръчми и магазини за финала на Евро 2024

Най-малко 405 милиона паунда се очаква да бъдат похарчени в кръчми и супермаркети за финала на европейското първенство по футбол тази вечер, когато Англия ще се изправи срещу Испания, показват данни на GlobalData Retail. Евротреската, обхванала Острова, е дала на британската икономика тласък в изражение на повече от 3 милиарда паунда през..

публикувано на 14.07.24 в 08:21
Снимката е илюстративна

ЕС: Нужно е повишено внимание във връзка с птичия грип

Няма повод за тревога, но е необходимо повишено внимание във връзка с птичия грип. Това обяви тази седмица Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията и уточни, че вирусите на заболяването продължават да циркулират, макар и на ниски нива, сред популациите на диви птици в Европа. "Следим отблизо настоящата ситуация с..

публикувано на 14.07.24 в 08:16

Безпрецедентни мерки за сигурност за националния празник на Франция

Франция посреща националния си празник с блясъка на Олимпийския огън и мрак относно бъдещото си управление след извънредните избори. Тържествата ще преминат при безпрецедентна охрана. Френският национален празник заварва Париж в трескава подготовка за Олимпиадата, която започва само след 12 дни. Бисерът на празничната програма е..

публикувано на 14.07.24 в 08:07